Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 09-11-2020 06:25   Güncelleme : 09-11-2020 06:25

Uçaklar Savaş Gemileri Tanklar Demir Tabut Oldu

Uçaklar Savaş Gemileri Tanklar Demir Tabut Oldu

İsrail Muhribi Eliat, 1967 yılındaki savaşta güdümlü mermi ile batırılan ilk savaş gemisi olmuştur. Üstelik kendisinden çok daha küçük ölçekli hücumbotlar bu işi başarmışlardır.

21 Ekim 1967 yılında Mısır Deniz Kuvvetlerinin elindeki Komar sınıfı hücumbotlar attıkları 4 adet Styx isimli füzeden 3’ünü İsrail muhribine isabet ettirmişlerdi. Port Said açıklarında gerçekleşen bu olaydan sonra savaş sahalarında büyük savaş gemileri yerine daima güdümlü mermiler söz sahibi olmuşlardır.

1982 Yılındaki Malvinas (Falkland) Savaşında Arjantin, elindeki güdümlü mermileri (Exocet) başarı ile İngiliz destroyerlerine karşı kullanarak ağır kayıplar verdirmiştir. Fakat sadece 24 füzesi bulunduğundan savaşa devam edememiş bunlar tükendiği için hemen kıyısındaki Malvinas Adalarını İngiltere’ye vermek zorunda kalmıştı.

Malvinas savaşında Arjantin çok önemli bir kayıp daha yaşamıştı. 2-4 Mayıs 1982 tarihleri arasında İngiliz Nükleer denizaltısı Conqueror, Amiral Belgrano Kruvazörünü batırmıştı. 323 Denizcinin ölümüne yol açan bu olaydan sonra dünya üzerindeki büyük zırhlı savaş gemileri tek tek emekliye ayrılmıştı. Çünkü savaş teknolojisi değişmiş güdümlü mermiler ve torpidolar çok küçük platformlardan atılarak bu büyük gemileri rahatlıkla savaş dışına itebiliyorlardı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN