Sağlık
Giriş Tarihi : 25-06-2022 15:32   Güncelleme : 25-06-2022 16:04

Yaz Tatili Çocuklarda Skolyoz Tedavisi İçin En Uygun Zaman

Skolyoz tedavisi için yaz döneminin çocuklarda okulların kapanmasıyla birlikte en uygun zamanlardan biri olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nden Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, “Hastalar, ameliyat sonrası iyileşmeye vakit bulup, okul dönemi başlayana kadar toparlanmaktadır” dedi.

Yaz Tatili Çocuklarda Skolyoz Tedavisi İçin En Uygun Zaman

 

Haziran ayının Skolyoz Farkındalık Ayı olması sebebiyle Skolyoz hakkında bilgilendirmelerde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Kemal Ulaş; çocuklarda kötü duruş, omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, kürek kemiğinde tümsek görünümü, elbiselerin vücuda tam olarak oturmaması ve kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi gibi belirtiler görüldüğünde skolyoz ihtimali düşünülerek vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

Toplumda yüzdesi 2- 4 oranında görülüyor

Skolyoz (omurga eğriliği), omurganın sırt ve bel bölgesinin yana doğru eğriliği olarak tanımlandığını ifade eden Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, büyümenin en hızlı yaşandığı ergenlik döneminde görülme sıklığı artan hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşabilmek için erken dönemde müdahale edilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Toplumda yüzde 2-4 arasında görülen skolyoz hastalığı ve cerrahi tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Liv Hospital Samsun Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nden Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, hastalığa kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık rastlandığını belirtti. 

Bu belirtilere dikkat!

Op. Dr. Ulaş, “Skolyoz, kötü duruş ve omuz seviyeleri arasında eşitsizlik, bel çukurlarındaki asimetri, bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması, sırtta bir tarafta kemik kabarıklık (kürek kemiğinde tümsek görünümü), elbiselerin vücuda tam olarak oturmaması, kızlarda eteğin yukarı doğru çekilmesi, vücut dengesinde sağa ya da sola kayma şeklinde belirtiler ile kendini gösterir” diye konuştu.

Erken teşhis önemli!

Skolyoz görülen çocuktaki hafif değişikliklerin aile üyesi, yakın bir arkadaş ya da öğretmen tarafından fark edilebileceğini vurgulayan Op. Dr. Ulaş, bu durumda mümkün olduğunca hızlı bir şekilde bir hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti.

Ergenlik sonrasında da ilerleyebiliyor

Skolyoz cerrahisinde amacın eğilmiş omurları düzgün bir şekilde dizip birbirine kaynatmak olduğunu ifade eden Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, şöyle devam etti:

“Kaynama sonrasında bu bölge tek bir kemik (omur) gibi hareket eder. Genelde 45-50 derecenin üzerinde olan eğrilikler ergenlik bitip büyüme tamamlansa bile ilerlemeye devam eder. İlerleme sırtta ve belde estetik olarak kötü bir görüntü oluşturduğu gibi akciğer fonksiyonunu da bozabilir. Bu durumda skolyoz cerrahisi yapan çoğu doktor skolyoz eğriliğini azaltmak ya da artmasını engellemek için cerrahi tedaviyi tercih eder. Günümüz teknolojisi skolyoz cerrahlarının eğrilikleri düzeltebilme yeteneklerini artırmıştır. Böylece estetik olarak düzgün bir görüntü elde edilebilir. Eğrilmiş omurların birbirine kaynatıldığı füzyon ameliyatı, skolyoz eğriliğinin artmasını engellemekte çok başarılıdır.”

“Skolyoz eğriliği ne kadar esnekse o kadar çok düzelir”

Ameliyattan önce özel eğilmeli ya da traksiyon filmi denilen özel röntgen filmleriyle skolyoz eğriliğinin ne düzeyde esnek olduğunun anlaşılmaya çalışıldığını sözlerine ekleyen Op. Dr. Ulaş, “Ameliyatı yapacak olan cerrah bu filmlerle ölçüm yaparak esneklik hakkında fikir sahibi olur. Skolyoz eğriliği ne kadar esnekse, o kadar çok düzelme elde edilir. Skolyoz ameliyatından sonra iz kalmasını engellemek için cilt estetik dikiş kullanılarak dikilir. İz oluşumunu engelleyici kremlerin kullanılması ve ilk yıl güneşe çıkarken kesi hattının üzerinin örtülmesi kullanılan diğer önlemlerdir” diye konuştu.

Çocuklar ameliyat sonrası 4 hafta içinde okula gidebiliyor

Ameliyat sonrasında gündelik hayata ne kadar sürede dönüleceği sorusuna da açıklık getiren Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, “Skolyoz tedavisi için yaz dönemi çocuklarda okulların kapanmasıyla birlikte en uygun zamanlardandır. Hastamız ameliyat sonrası iyileşmeye vakit bulup, okul dönemi başlayana kadar toparlanmaktadır. Skolyoz ameliyatı, omurganın tekrardan pozisyon verildiği, kasların yerlerinin değiştiği büyük bir ameliyattır. Genelde ameliyat sonrası ilk günlerde ağrı daha fazla olur. Çoğu hastanın ağrısı üçüncü günden sonra azalarak hastaneden taburcu olur. Daha sonra aşamalı olarak ağrı azalır, genelde 2 ya da 4 hafta sonra okul çağındaki çocuklar okula gidebilirler. Hastalar ameliyat sonrası ikinci günde ayağa kaldırılıp yürütülürler” şeklinde açıklamada bulundu.

Omurga eğriliği hangi doktora gidilir?

“Skolyoz tedavi yöntemleri ve omurga eğriliğine hangi bölüm bakar” gibi konuların hastaların sıklıkla sorduğu ve merak ettiği konular olduğunu da sözlerine ekleyen Op. Dr. Ali Kemal Ulaş, skolyoz için başvurulması gereken alanın hastanelerin ortopedi ve travmatoloji bölümleri olduğunu belirtti.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN