Samsun Haber
Giriş Tarihi : 27-07-2019 09:49   Güncelleme : 27-07-2019 09:49

Yedaş’tan yeni aboneye açma kapama kazığı!

Yeni taşındığı eve elektrik bağlantısı için YEDAŞ’a müracaat eden aboneye henüz elektrik kullanmadan ve cezadan dolayı elektriği kesilmeden abone faturasına açma kapama parası ekleyen YEDAŞ’a tepki.

Yedaş’tan yeni aboneye açma kapama kazığı!

Faturasına hangi şartlarda olursa olsun açma kapama parası yansıyan abonelerin tüketici hakları hakem heyetine müracaat etmesi gerekiyor.

Tüketicilerin açma kapama parası gelen ilk elektrik faturasında yer alan "açma-kapama bedeline" itiraz eden tüketicinin 2 yıllık hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı.

Kayseri 2. Tüketici Mahkemesinin verdiği emsal karara göre, elektriği borcundan dolayı kapatılmamasına rağmen elektrik faturalarında yer alan "açma-kapama bedeli" ile karşılaşan tüketiciler, geriye dönük 10 yıl içinde ödedikleri bu bedeli geri alabilecek.

ABONEYE 'AÇMA KAPAMA' KAZIĞI!

Elektrik dağıtım şirketleri gün geçmiyor ki aboneler için yeni mağduriyetler ortaya çıkartıyor.

Kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, dağıtım bedeli gibi birçok isimle tüketiciden alınan ücretlere açma kapama bedeli ekleniyor.

Mevzuat gereği, elektrik faturalarının son ödeme tarihinden 10 gün önce aboneye gönderilmesi gerekiyor. Son ödeme tarihinden itibaren beş iş günü geçmesine rağmen ödeme yapılmamışsa bu kez “elektrik kesme ihbarının yapılması mevzuatta tanımlanıyor. Ancak mevzuat sanki bunun aksini söylüyormuş gibi elektrik dağıtım firması elektrik faturasında son ödeme tarihinden bir gün sonra “elektrik kesme ihbarı”nı yapıyor.

Bu ihbar ile haksız olarak beş iş günü süresi aboneden alınmış oluyor ve haksız ve hukuksuz olarak açma-kapama parası faturaya yansıtılıyor.

ABONE NEYE DİKKAT ETMELİ?

Son dönemde bu konuyla ilgili çok sayıda şikâyetin ulaştığı tüketici dernekleri ise fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme bağlama bedeli alınamayacağının mevzuatta yer aldığına işaret ediyor.

Bu konuda aboneleri dikkat etmeleri gerekenler hususlar şunlar;

Tüketicilerin elektrik faturalarındaki ilk endeks ile son endekse bakması gerekiyor.

Sayaç üzerinde son endeks olarak görebilmek mümkündür. Şayet fazla bir tüketim miktarı yazılmışsa sayaç üzerindeki tüketim miktarını bir yere not etmelidir. Elektrik faturasını gecikmeden ödemesine rağmen veya beş iş günü dolmadan gecikmeli ödenmişse faturasına açma kapama bedelinin yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol etmelidir.

YEDAŞ’ın yeni aboneden aldığı açma kapama bedeli tamamen mevzuata ve kanuna aykırı durumda.

YEDAŞ’ın haksız olarak yeni abonelerinden almış olduğu açma kapama bedelleri geçmişe dönük olarak da geri istenebiliyor.

adminadmin