Sağlık
Giriş Tarihi : 02-06-2020 14:14   Güncelleme : 02-06-2020 14:14

Yenidoğan Bebeklerde Cerrahi Gerektiren Hastalıklar Ve Müdahelesi

Uzman Doç. Dr. Mithat Günaydın, çocuk cerrahisinde yapılan ameliyatların önemli bir kısmını da yenidoğan bebeklerin cerrahi hastalıkları oluşturduğunu söyledi.

Yenidoğan Bebeklerde Cerrahi Gerektiren Hastalıklar Ve Müdahelesi

Çocuk Cerrahisi Dünyada ve Ülkemizde son derece hızlı ilerleme kaydeden cerrahi bir branştır diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, "Öncellikle çocuk cerrahisinin ilgi alanında yenidoğan bebeklerin cerrahi hastalıkları yer alır ve yenidoğan yoğun bakım imkanlarının artmasıyla ameliyat edilen hastaların yaşam oranları da artmıştır.
Çocuk cerrahları tarafından sıklıkla ameliyatı yapılan bebeklik çağında görülen hastalıkları 1) Göğüs boşluğunda (Toraks) görülen hastalıklar 2) karın boşluğunda görülen hastalıklar 3) Baş-Boyun ve gövdede görülen hastalıklar olarak kabaca sınıflayabiliriz.

TORAKS GÖRÜLEN HASTALIKLAR
Göğüs boşluğunda (Toraks) görülen hastalıklar arasında; yemek borusunun doğustan tıkalı olması ve soluk borusuna bağlantı olması (özefagus atrezisi, trakeal fistül), akciğerin doğuştan kistik hastalıkları, diafragmanın oluşumunda aksama sonucu oluşan ve barsakların karın boşluğuna geçtiği diafragma hernisi, göğüs boşluğunun kistleri ve tümörleri, akciğer zarının yırtılması sonucu oluşan pnömotoraksı sayabiliriz.

DİĞER CERRAHİ GEREKTİREN HASTALIKLAR
Karın boşluğunda görülen hastalıklar arasında; Mide, onikiparmak barsağı çıkışında darlık veya tıkanıklıklarını, ince ve kalın barsakların doğuştan darlıkları veya tıkanıklıklarını (stenoz ve atreziler), ince barsakların ters olması (malrotasyon), mekonyumun (yapılan ilk siyah kaka) atılamadığı mekonyum ileusunu ve barsaklarda sinir hücrelerinin oluşmadığı Hirschsprung hastalığını, makatın tıkalı olduğu anal atreziyi, barsak ve karın boşluğunun kistik ve tümoral kitlelerini sayabiliriz.
Baş-Boyun ve gövdede görülen hastalıklar arasında; higroma, tortikollis, yumuşak doku kitlelerini , kasık bölgesinde fıtığı sayabiliriz.

YENİDOĞAN BEBEKLERDE CERRAHİ MÜDAHELE ÖNEMLİ
Çocuk cerrahisinin yenidoğan hastalıklarının cerrahi gerektiren bir bölümünü özetlemeye çalıştım, hastanemizde yenidoğan cerrahisi yapılabilmektedir. Yenidoğan cerrahisi yapılabilen bir hastane üst sınıf bir hastane statüsündedir. Karadeniz Bölgesinin ve Samsunu’un çocuk cerrahisinde gelişmiş hizmet verebilen yegane hastanelerinden biri de Büyük Anadolu Hastanesidir." diyerek sözlerine son verdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN