Samsun Haber
Giriş Tarihi : 27-10-2014 17:00   Güncelleme : 27-10-2014 17:00

YILMAZ: "SAMSUN TARİHİ İLE BARIŞACAK"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kent genelindeki tarihi hanları kentin kültürel, turistik ve sosyal hayatına daha fazla katkı sağlar hale getireceklerini söyledi

YILMAZ:
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kent genelindeki tarihi hanları kentin kültürel, turistik ve sosyal hayatına daha fazla katkı sağlar hale getireceklerini söyledi.
Başkan Yılmaz, Saathane Meydanı Projesi kapsamında restore edilecek Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı’na ait 500 yıllık tarihi Taşhan ve onarımının ardından hizmete açılan Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemi yapılarından 800 yıllık tarihi Çakallı Han’ın, çevresindeki eski yapıların da restorasyonu ile toplumun kültür, sanat ve eğitim hizmetinde kullanmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Çakallı Taşhan’la ilgili düşündükleri projeler hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, hanın kent kültürü için büyük önem taşıdığını belirtti. Çakallı mevkisindeki melemen sektörünün, burada konaklayan kervancıların yemek kültürüyle ortaya çıktığı bilgisini veren Başkan Yılmaz, "Çakallı Han, ilimizin tarih ve kültür hazinesidir. Ayrıca burası ata yadigarıdır. Restore edilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Bu tarihi değerlerimizi birer çeyiz sandığı gibi tekrar toplumsal hayata kazandırmak istiyoruz. Çakallı Han ve çevresini daha da güzelleştirmeyi planlıyoruz. Tarihi Çakallı Köprüsü’nü de içine alacak konseptte çevresindeki eski evleri alıp restore ederek kafeteryalara dönüştürelim istiyoruz. Çevredeki binaları kamulaştırıp kaldırırsak daha güzel bir mekan olarak karşımıza çıkacak ve hızla Samsun’un kültürel, turistik ve sosyal hayatına katkı verir hale gelecek" dedi.
“HANLARIMIZ HAYATIN İÇİNDE YER ALACAK”
Taşhanları restore edip bırakmak yerine onların toplum hayatında önemli bir yer edinmelerini sağlamak istediklerini dile getiren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Onlara birer fonksiyon giydirmek, hayatın içine sokmak gerekiyor. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, burayı lokanta kafeterya gibi tarzda kullanmamızı önerdi. Biz de buna da uyup bu nadide eserimizi kültür, sanat, eğitim hizmetinde kullanacağız. Ama bu estetiği bozmayacak ve rahatsız etmeyecek mesafede lokanta, kafeterya, fırın, tuvalet gibi sosyal hayatın gelişmesine katkı verecek unsurlar koyacağız. Bunu kurula kabul ettirdik. Şimdi ihalesini yapacağız. Hanın bulunduğu bölgenin topografyası uygun olmadığı için Samsun-Ankara kara yolundan bir bağlantı yolu yapacağız. Bağlantı yolunu da aydınlatarak hanın görülebileceği ve ilgi çekebileceği bir hale getireceğiz" diye konuştu.
“BÜTÜN DEĞERLERİMİZİ GÜN IŞIĞINA ÇIKARACAĞIZ”
Samsun’un yeraltı veya yer üstünde değeri olabilecek, açığa çıkabilecek, kentsel değeri yükseltilebilecek, insanında, tarihinde, kültüründe, sanatında, ilminde neyi varsa 2023’e giden süreçte didik didik bulup gün ışığına çıkaracaklarının altını çizen Başkan Yılmaz, "Şimdi bu uğraşı veriyoruz. Saathane Meydanı’ndaki Taşhan’ın restorasyonunu da 1 yıl içinde tamamlayıp halkımızın hizmetine sunacağız. Bu şehri kalkındıracağız. Bu şehri kalkınma ve gelişmişlikte diğer şehirlerle yarışta geri bırakmayacağız. Şehrimizin geleceği çok güzel olacak. Gayret etmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Bunu da bütün gücümüzle yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye taşhanların restorasyonları ve işlevleri hakkında ayrıntılı bilgi vermişti. Zeybek ise belediye binasından ayrılırken projeyi görüp, Samsun’a önemli bir hizmet olacağını belirtmişti.
adminadmin