Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-04-2019 08:35   Güncelleme : 12-04-2019 08:35

6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı Samsun'un Ev Sahipliğinde Başladı

Samsun Valisi Osman Kaymak, 19 Mayıs 1919'un 100. Yıldönümünde 11-13 Nisan 2019 tarihlerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayelerinde Samsun Teknopark'ın ev sahipliğinde '6.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nın açılış törenine katıldı.

6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı Samsun'un Ev Sahipliğinde Başladı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Buğra Çolak yaptığı açılış konuşması yaparak, “Bizler bölgemizdeki tüm eko-sistemde farkındalık oluşturmak, bilgiyi ekonomik katkıya dönüştürmek için gayret gösteriyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE Teşvikleri Genel Müdürü Muhammet Bilal Macit ise yaptığı konuşmasında, “Bugün itibariyle 83 Teknoparkımız var. Bunların 60’tan fazlası aktif. Yılsonuna kadar da yaklaşık 90 civarında Teknopark’ın olmasını bekliyoruz. Sayımız iyi bir noktaya geldi. Ancak bundan sonra konuşacaklarımız çok daha nitelik ve kurumsal yapı olması gerekiyor. Bu toplantıyı da bu anlamda şekillendirmeye çalıştık. Eko-sisteminin çok fazla paydaşı var. Bakanlığımızın bağlı ilgili kuruluşları, diğer bakanlıklar, özel sektör ayağı. Bunların bir kısmını en azından burada bir araya getirelim istedik.” diye konuştu. 

Firmaların Teknoloji Geliştirme Bölgeleri içerisinde yer alması gerektiğine ilişkin ilk söyledikleri şeyin vergi muafiyetleri olduğunu belirten Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, “Bence Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin firmalar için cazip olan kısmı bu muafiyetler olmamalı. Sunduğu eko-sistemde özellikle startup firmaların bakıma en çok ihtiyaç duyduğu dönemde onların gelişmelerine, yaşamalarına destek olacak tüm desteğin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri tarafından sağlanabiliyor olması lazım.” şeklinde konuştu.

44. yaşlarını henüz 10 gün önce kutladıklarını hatırlatan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “18 fakültesi, 12 meslek yüksekokulu, 5 enstitüsü, bir yüksekokulu bulunan ve yaklaşık 54 bin öğrenciye sahip ve 2 bin 400’ü akademisyen olmak üzere 6 bin 500 çalışanı olan büyük bir üniversiteyiz. Üniversitemiz taşıdığı adın da sorumluluğunun gereğini yerine getirmek için daha büyük başarılara adım atmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir. Biz özellikle küreselleşme konusunda ciddi çalışmalar yapmaktayız. Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı ile en önde bulunan üniversitelerden birisiyiz. Son 2 yılda eğitim ihracatında ilk 3’te yer aldık. Tabi bu küreselleşme konusunda sadece öğrenci sayısıyla değil, aynı zamanda yabancı uyruklu başarılı bilim adamlarını da çalıştırmaktayız. Uluslararası hareketlilik bakımından hem öğrencilerimizin, hem akademisyenlerimizin, hem de çalışanlarımızın yüksek oranda olduğu üniversitelerden birisiyiz.” dedi.

Vali  Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli misafirler, '6.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nda bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. 100 yıl önce 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Türkiye’yi yok olmaktan var ederek, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluşuna giden yolda meşalenin yakıldığı şehir Samsun’a hoş geldiniz. Biz çok gururluyuz. Samsun’da 19 Mayıs 1919'un 100. Yıldönümünde çok ciddi hazırlıklar yapıyoruz. Etkinliklerimiz yıl boyu devam edecek. Yüzyıl önce Mustafa Kemal Atatürk yokluklar içerisindeki bir ülkenin kurtuluşuna vesile oldu. Bugün ise kurtuluş mücadelesi hala devam etmektedir. O yönüyle sizlerin yapacağı bu çalışmalar çok önemlidir.

Türkiye Cumhuriyeti önüne 2023 yılına kadar 500 milyar dolar bir ihracat hedefi koymuştur. Türkiye’nin muasır medeniyet dediğimiz uluslararası arenada gerçekten güçlü devlet olmasını gerektiriyor. Kişi başı geliri 2-3 bin dolar olan bir ülke ile kişi başı 30-40 bin dolar olan ülkenin masa başındaki konumu bir olmayacaktır. O anlamda Türkiye’nin konum itibariyle bulunduğu coğrafya çok zor ve bundan dolayı bizi rahat bırakmıyorlar.

Üniversitelerimizin, Teknoparkların Türkiye’nin kalkınması için yaptıkları çalışmalar çok çok önemlidir. Arkadaşlar sizler birbirinizin rakibi değilsiniz. El ele vererek güzellikleri, başarıları ve teknoloji hızını yakinen takip etmelisiniz. Dün Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk'la ilimizde 17 ülkeden 5 bin 999 gencin katılımıyla 'Yapay Zekâ' temalı 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması'nı başlattık. İnanın bu yapay zekânın kullanılması bizleri sonsuz mutlu kılıyor. Bizler bu çocuklarımızı görünce inanın çok mutlu oluyoruz. İnşallah Türkiye gerçekten güçlü devlet olmanın gereklerini yapıyor. Sizlerde burada bu amaçla toplandınız. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek güzellikleri bulacağınızı düşünüyorum.

Arkadaşlar Samsun potansiyeli çok yüksek illerimizden birisidir. Dört ulaşım ağını içinde barındıran bir ildir. İlimizin önemli Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın geçtiği Çarşamba ve Bafra ovaları var. Üniversitemiz bu anlamda bizim için büyük bir kazançtır. Biz bu potansiyelleri gerçekten ülkemizin kalkınması için kullanmaya çalışıyoruz.  Güzel çalışmalar yapıldığı müddetçe insanlar yaptığımız işlere saygı duyuyorlar. Halkımızdan saygı ve takdir görmek istiyorsak daha çok üreteceğiz. Daha çok çalışacağız. Sizleri Samsun'da ağırlamaktan duyduğum memnuniyetimi ifade ediyorum. Toplantının ülkemiz ve Samsunumuz için hayırlar getirmesini diliyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından '6.Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’na katkılarından dolayı firmalara Vali Kaymak ve protokol üyeleri tarafından plaket verildi.

Daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri Ramazan Kapan ve Abdullah Bayrak 'Mali Uygulamalar' konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen 80'e yakın Teknokent ve Teknopark'tan 150 yöneticinin katıldığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’na ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanları Serdar Benli, Ahmet İmamoğlu ve Hülya Ö. Yılmaz, Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı M. Ali Yurdupak, KOSGEB Daire Başkanı Ahmet Dursunoğlu, Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Faruk İnaltekin, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi TTO Koordinatörü Deniz Yayla, ilgili kamu kurum kuruluş müdürleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yöneticileri katıldı.

adminadmin