Samsun Haber
Giriş Tarihi : 27-07-2020 15:08   Güncelleme : 27-07-2020 16:48

Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği

Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi ilk sayısı çıktı.

Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği

Samsun merkezli 10 ilde faaliyet gösteren Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği, Akademik Düşünce Dergisi adıyla hakemli sosyal bilimler dergisi çıkardı.

Sosyal bilimler alanının önemli isimlerinin danışma kurulunda yer aldığı Akademik Düşünce Dergisi, Yerel Yönetimler ve Kentleşme sayısıyla Mart ayında DergiPark üzerinden yayın hayatına başlamıştı.

Kovid-19 Salgını nedeniyle baskısı geciken Akademik Düşünce Dergisi geçtiğimiz günlerde nihayet basılarak okurlarıyla matbu olarak da buluştu.

Dernek Başkanı ve derginin imtiyaz sahibi Metin Öz ile derginin Genel Yayın Yöneticisi Kaan Akman Akademik Düşünce Dergisi hakkında açıklamalarda bulundu.

 

SAMSUN’DA HAKEMLİ ÇIKARILAN İLK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ

Başkan Metin Öz, “Akademik Düşünce Dergisi 2 yıllık bir çalışma sürecinin sonucunda ortaya çıktı. Dergimizi ilk olarak 2019 yılında gerçekleşen TÜYAP Karadeniz 5. Kitap Fuarında okurlarımıza tanıttık ve devam eden günlerde derneğimize Kültür ve Turizm Bakanlığından yayımcı sertifikası alarak dergimiz için resmi süreci başlattık. Dolayısıyla dergimiz ciddi bir mesainin sonucunda okurlarıyla buluştu.  Hakemli bir dergi çıkarmak emek ve kurumsallık gerektiriyor. Biz bu sürece başladığımız da Samsun’da sosyal bilimler alanında hakemli bir dergi çıkarılmıyordu. Dolayısıyla Akademik Düşünce Dergisi uzun süre sonra Samsun’da hakemli çıkarılan ilk sosyal bilimler dergisi oldu. Ülkemizde de Üniversiteler dışında hakemli dergi çıkaran sayılı kuruluşlardan biriyiz. Kısa sürede dergimiz bir ulusal ve üç uluslararası indeks tarafından da dizine eklendi. Danışma kurulumuzda alanının önde gelen isimlerinden 32 akademisyen hocamız bulunuyor. Şuan için 4-5 yıllık dergilerin ulaştığı noktaya ön hazırlık sürecini saymazsak 3 ay içinde ulaştık. Bu iş geniş ve yetkin bir ekiple yapılabilecek bir iş. Bizim yayın kurulumuz da bu işi gönüllülük esasıyla yapan genç ve yetkin isimlerden oluşuyor. Amacımız dergimizi sürdürülebilir, kurumsallaşmış ve marka değeri olan bir dergi haline getirmek.”  dedi.

İlk olarak DergiPark üzerinden yayımlanan Akademik Düşünce Dergisi 3 aylık süreçte 900 kez indirildi.

Diğer yandan basılı dergilerin de Türkiye’nin önemli kütüphanelerine, belirlenen üniversitelerin bölüm başkanlıklarına ve üniversite kütüphanelerine gönderileceği öğrenildi.

 

AKADEMİK DEĞERİNİ ARTTIRMAK İÇİN AKADEMİSYENLERLE FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPIYORUZ

Akademik Düşünce Dergisi Genel Yayın Yöneticisi Kaan Akman ikinci sayının çok yakında geleceğini belirterek şunları kaydetti:

“İlk sayıyı başarıyla yayımlamamızın ardından yayın kurulu olarak hızlıca ikinci sayının hazırlıklarına başladık. 29 Ekim'de çıkarmayı planladığımız ikinci sayımız için DergiPark sistemi ve sosyal medya hesaplarımızdan çağrı metni yayınladık. Bu kapsamda gelen çalışmaların değerlendirme sürecini yürütüyoruz. Dergimizin akademik değerini arttırmak için akademisyenlerle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Diğer yandan editörlük ve etik ilkelere ilişkin eğitimlere de katılıyoruz. Yayın kurulumuzla belirli aralıklarla toplanarak, dergimizi geliştirmeye yönelik planlarımızı yapıyoruz. Süreç içerisinde eksikliklerimizi tamamlayarak akademik alan yazınının zenginleşmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Akademik Düşünce Dergisi’nin ikinci sayısı için 1 Eylül’e kadar DergiPark üzerinden yayınlarınızı gönderebilirsiniz.

Derginin ilk sayısına yine DergiPark üzerinden ücretsiz ulaşabilir veya basılı olarak Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği’nden temin edebilirsiniz.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN