Türkiye
Giriş Tarihi : 23-03-2021 08:33   Güncelleme : 23-03-2021 08:33

Akasyamhaber Yazarı Vehbi Kara Mısır’da Rehin Tutuluyor!

Şirket borçları nedeniyle maaşlarını alamayan Kenan Mete isimli geminin personeli isyan çıkardı. Geminin kaptanı Yazarımız Vehbi Kara Mısır’da bir otelde gemi satılıncaya kadar rehin tutuluyor.

Akasyamhaber Yazarı Vehbi Kara Mısır’da Rehin Tutuluyor!

Şirket borçları nedeniyle el konulan ‘Kenan Mete’ gemisinin kaptanı Vehbi Kara 1 yıldır Mısır’da, ‘Ula’ gemisinin kaptanı Yusuf Sencer Sotan ise 17 aydır Kuveyt’te esir hayatı yaşıyor.

İki kaptan da memleketlerine dönmek isterken, uluslararası denizcilik örgütleri de Kara ve Sotan’ın özgürlüklerine kavuşması için uğraşıyor.

Royalmar Denizcilik’e ait 143 metrelik ‘Kenan Mete’ isimli kuru yük gemisi, Mısır’ın Süveyş Kanalı’ndaki Adebiya Limanı’nda 25 Haziran 2020’de şirket borçları nedeniyle tutuklandı.

Geminin Gürcistan, Hindistan, Rusya, Suriye, Türkiye ve Ukraynalı toplam 25 personeli vardı.

Mısırlı yetkililer mürettebatın karaya ayak basmasına izin vermedi. Kumanyası kesilen gemicilerin yardımına meslektaşları koştu. Ancak 14 Aralık’ta gemide koronavirüs tespit edildi. Gemi karantinaya alındı. Uluslararası kuruluşların devreye girmesiyle gemi personeli ülkelerine gönderildi.

Ancak Mısır makamları, kaptan Vehbi Kara’yı gemi hacizden satılıncaya kadar adli muhafız olarak gemide tek başına bırakılmasına karar verdi.

 

'ÖLÜYORUM VE YARDIM İSTİYORUM'

Türk kaptan Vehbi Kara gemide tek başına yaşamaya başladı. Yazdığı mektuplarda, gemide çok fazla fare olduğunu, geceleri uyuyamadığını anlattı. Hatta geçtiğimiz 11 Şubat’ta geminin acil durum jeneratörü arızalanınca elektriksiz, susuz ve yiyeceksiz kaldı. Kara gönderdiği mektubunda bu duruma isyan ederek, “Bana karşı yapılan işlem insan haklarına aykırıdır. Sinir krizi geçiriyorum. Kalp hastalığım var. Hastalıklarım yüzünden her gün ölüme yaklaşıyorum. Hastaneye yatırılmam gerek. Ölüyorum ve yardım istiyorum” diye yazdı.

Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu başta olmak üzere uluslararası denizcilik örgütleri devreye girince, Mısırlı yetkililer, kaptan Vehbi Kara’nın gemiden inmesine izin verdi. Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği’nin de çabalarıyla 14 Şubat gecesi gemiden alınan Kara, Adebiya’daki Kızıldeniz Oteli’ne yerleştirildi. Ancak bu kez de Kara için otelde esaret başladı.

Kaptan Kara, geminin bir an önce satılarak Türkiye’ye dönmeyi bekliyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN