Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 25-07-2021 11:14   Güncelleme : 25-07-2021 11:14

Bir Asimetrik Savaş Çeşidi

İnsan her mücadeleyi anlıyor da, “ehl-i tevhid” olan “ehl-i İslam”ın (birbirinin mütemmimi olmalarına rağmen) zaman zaman birbiriyle “cihad”ının(!) sebebini pek bulamıyor!

Bir Asimetrik Savaş Çeşidi

Bu sebebi Bediüzzaman Hazretleri “hubb-u nefis” demiş, “hevanın istibdadı” demiş, “uhrevi rekabet” demiş, “yanlış anladığı izzet” demiş; izah üstüne izah buyurmuş ama nedense asıl sebebi ben yine de bulamıyorum!

Malum, bilinen bir beyan vardır; “asimetrik savaş.” O savaş son iki yüz yıldan beri ne zaman kesildi ki? Ama ifadenin maksadının tam tersi bir şekilde elbet.

İnsanlar sözde hamiyet hisleriyle mi aldatılmadı, “halk için halka rağmen” sloganı hayata mı geçirilmedi, “her şey vatan için” kaidesiyle ülke insanı birbirine mi düşürülmedi, “ehl-i hak” olan “ehl-i diyanet” birbirinin önüne "takaddüm” mü ettirilmedi? Hülasa icra edilen her “seyyiat”, öylesi bir savaşın parçası olduğu tarafınca (ehlince) biliniyor zaten, “kayl u kıl”e lüzum yok.

“Binler teessüf ki; şimdi müdhiş yılanların hücumuna maruz bîçare ehl-i ilim ve ehl-i diyanet, sineklerin ısırması gibi cüz’î kusuratı bahane ederek birbirini tenkidle yılanların ve zındık münafıkların tahribatlarına ve kendilerini onların eliyle öldürmesine yardım ediyorlar.” (Kastamonu Lahikası, s: 246)

İşin en garip tarafı da işte böylesi bir “asimetrik savaş” saman altından hâlâ yürütülüyor!

“Cüz’i kusurat”ın “şahsi ve beşeri kusurlar” demek olduğunu fehmediyoruz; “dini olan kusurat”ları “mübalağalar ile” büyütmenin sebebinin de “cüz’i kusurat” bahaneleri olduğunu çok yaşadık. Asıl mesele “dini kusurat”a karşı olması gerekirken (dostane izah tarzında) insanımız neden habbeyi kubbe ederek, “vur pençe-i âlîdeki şemşir aşkına” der gibi birbirine düşüyor?

Cevap hemen hazırdır yine aynı eserde; “ehl-i ilhad.” Ne yapar “ilhad” ehli?  “ İki ehl-i hakkı” biribirine düşürerek, “ birinin hüccetleriyle” ötekini yere serer, sonra ayakta kalanı de – âmiyâne tabirle- tepeler.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN