Kültür
Giriş Tarihi : 07-01-2018 11:00   Güncelleme : 07-01-2018 10:24

Bitcoin hegemonya’ya başkaldırı mı!

Günümüzde popüler olan Bitcoin nedir, yapısı nasıldır bunu anlatmaya çalışacağız bu yazıda.

Bitcoin hegemonya’ya başkaldırı mı!

Japon Matematikçi Satoshi Nakamoto tarafından icat edildiği söyleniyor olsa da, Bitcoin mucidinin gerçek isminin bu olup olmadığı bilinmiyor. Sistemi icat eden kişi icat ettikten yaklaşık bir yıl sonra kayıplara karışmış. Sistem kurulduğunda 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak kurulmuş ve bugüne kadar 12 milyondan fazla Bitcoin dolaşıma girmiş bulunmaktadır.  Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor.Bu şifreleri çözmek için özel tasarlanmış cihazlar geliştirilmiştir.

Bu şifreleme işlemini çözme işine Madencik adı verilmektedir. İşin özü aslında bu algoritmanın mantığında bulunmakta. Bu algoritmanın sistemsel  olarak düzenlenmesine blockchain ismi verilmektedir.

O zaman bu “Blockchan nedir?” sorusu ortaya çıkıyor.

Blockchain’i kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip  edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Kısaca daha anlatılır bir şekilde ifade edersek bu teknoloji gelecekte bankaların tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Kendi bilgisayarınızda oluşturduğunuz bitcoin hesabı ile biz buna “wallet” yani cüzdan diyoruz

kendi cüzdanımızda bulunan bu sanal parayı dünyanın bir ucundaki ülkeye, mesela Kanada’ya  bir dakika içinde sembolik bir transfer ücreti ile bankasız aracısız gönderebiliyorsunuz..

Bu gönderi  blockchain teknolojisi ile o anda milyonlarca bilgisayarda görülebiliyor ve bir zincir şeklinde blockchain hesabına işleniyor. Bu zincire ekleme işlemini  yapan “Madencilere” cüzi bir ödeme otomatik hesabımızdan alınarak ödeniyor. 100 bin tl gibi bir rakamı  5 tl karşılığı ile anında dünyanın bir ucuna gönderebiliyorsunuz.

Bitcoin’i önemli ve farklı  kılan özellik bu sanal paranın hiçbir aracı kurum olmadan transfer edilmesi.

Şu an dünya üzerinde birçok devlet kara para aklama, teröre destek gibi bazı nedenlerden dolayı

bu sanal parayı yasaklamaya çalışsa da şu anda bunda pek başarılı olabilmiş değiller.

Hiçbir merkezi oluşuma dayanmayan ve hiçbir devletle bağı olmayan Bitcoin dünyanın gelecekteki sanal parası olmaya doğru ilerlemektedir.

Dünya üzerinde ABD hegemonyasına karşı  bir düşünce ile kurulduğu iddia edilen Bitcoin bunu başarabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

Kapitalist sisteme karşı bu başkaldırı eğer gerçekten tutarsa doların hegemonyası gelecekte yok olmaya mahkumdur.

ABD devleti  kendi vatandaşlarının yeni çıkacak sanal para coin’lere yatırım yapmalarını uzun süre önce yasakladı.

Piyasaya yeni coin çıkaracak proje sahiplerinin  bu coine yatırım yapmak isteyen yatırımcılarından pasaport talep ederek ABD vatandaşı olmadıklarını ispatlamalarını istiyor.

İşin derinlerinde gizli bir savaş var bu yeni gelişen coin piyasası ABD’yi oldukça rahatsız ediyor.

ABD’nin izni olmadan diğer devletlerde Bitcoini yasal olarak tanımaktan çekiniyorlar.

Yasal olarak tanıyacak devletler karşılarında ABD’yi bulacaktır.

Şu an Bitcoin’in hızla gelişmesi ile Estonya devletinin merkez bankası kendi coini Escoini çıkaracağını duyurdu. Birçok devlet bu gelişen Blockchan teknolojisini kullanarak kendi paralarını çıkarma projeleri üzerinde çalışıyor.

Yakında ABD’nin bu duruma karşı nasıl bir tepki göstereceğini hep birlikte göreceğiz.

Bitcoin bu sektörde sanal paraların en büyüğü.Bitcoin gibi 1300’e yakın altcoin bulunmakta.Her geçen gün gelişen bu sanal paralar kendi aralarında  sektörler halinde bölünmekte her coin kendi alanında kendi projelerini geliştirmektedir.

Bazısı müzik sektöründe, bazıları youtube benzeri video paylaşım alanında, bazıları oyun sektöründe,

bazıları merkezsiz borsa üzerinde ve buna benzer bir çok alanda proje geliştirmektedir.

Merkezsiz borsa olarak şu an en önemli iki coin borsası faaliyette.

Kendi cüzdanınızdan merkezsiz borsaya bağlanarak orada bitcoin ve diğer altcoinleri aracısız şekilde alıp satabiliyorsunuz.

Bu merkezsiz borsayı kuran şirketin Sanal parası ile çok komik bir ücret karşılığı işlemlerinizi gerçekleştiriyorsunuz. Merkezsiz borsa geliştikçe o merkezsiz borsanın Coini değerlendiği için asıl kazanç o coinin değerlenme tutarıdır. Bir coin piyasa da ne kadar çok yaygın olursa değeri o kadar çok artar.

Blockchain teknolojisinin gelişmesi  bitcoin ve diğer altcoin sanal paraların dünya genelinde yaygınlaşması dünya hegemonyasını elinde bulunduran ABD için açık bir tehdit oluşturduğu söylenmektedir.

Sisten karşıtı çevreler, Kapitalist sistemin en büyük kurumlarından bankaların sonunu getirebileceğine inandıkları  böyle bir oluşumu engellemek değil desteklemek gerektiği noktasında hem fikirler.

Amerikan dolarının karşısına dikilen ve bir yılda yatırımcısının parasını 18’e katlayan Bitcoin hakkında birçok olumlu görüşe karşı bir o kadar da olumsuz görüş öne sürülmektedir.

2017 yılının Ocak ayında bin dolar seviyesinde olan Bitcoinin şu an değeri 18 bin dolar.

Elbette bu kadar artış ürkütücü gözükse de bir çok yeni yatırımcının da dikkatini çekmektedir. Tabi bu sanal para sektöründe her zaman riski de göz önünde bulundurmak gerekir.

Çin devletinin bir ara Bitcoin borsalarını yasakladığı dedikodusu ile bitcoin bir anda 5 bin dolar gibi bir değer kaybetti.Yeni yatırımcıların bu tür değer kayıplarını da göz önünde bulundurması gerekir. Devletlerin bu tür müdahaleleri, Bitcoin’in halen mevcut sisteme bağlı olduğunu göstermesi açısından da ayrıca dikkat çekici.

Gelecekte kredi kartı yerine cep telefonundan barkot okutarak bitcoin ile alışveriş yapılabilecektir. Bu alanda çalışan bir çok projeler mevcuttur.

Şu anda Avrupanın bazı yerlerinde Bitcoin ATM’leri bulunmakta ve bitcoin ile bazı sitelerden alışveriş yapılabilmektedir.

Gelecek ne gösterir bilinmez ama dünya halklarının arasına sızmış tefeci bankaların ve ABD dolarının burnunun yere sürtülmesi için Bitcoin’in bazı çevrelere umut olduğu bir gerçek.

Güvenli, merkezi olmayan ve anti-enflasyonist bir para birimi olan Bitcoin, diğer merkezli  finans kurumlarına karşı cazibe merkezi ve anti-bank olarak görülmekte kullanıcıları arasında.

Bankaların parasal sistemlerini ellerinden almak üzere tasarlanmış bu teknolojiye karşı bankaların sert bir muhalefet oluşturması beklenirken şu anda dünya üzerinde birçok banka bu teknolojide yer almak için Coin şirketleriyle ortaklık kurmaya çalışıyor.

“Bilinçli”  sistem karşıtı bitcoin kullanıcılarının bu tür anlaşmalara yanaşan coinlere yatırım yapmayarak onların değerini düşürüp bir cezalandırma yoluna gitmek farklı çalışma ve örgütlenme içinde oldukları da bu mesele etrafında yaşanan önemli unsurlardan biri.

Kapitalizm karşıtı kimi çevreler Bitcoin’i sadece bir yatırım aracı olarak görmemek gerektiğini ifade ettikten sonra sanki,  şunları söylemek ister gibiler:

“Yeni bir dünya;

tüm dünya halklarını sömüren Hegemonyacıların sonlarını getireceği umudu ile yeşeriyor.

Bu umudu diri tutun söndürmeyin.

Yeni bir dünya doğuyor.

Bu dünyada yerinizi alın.”

Tufan ERSÖZ – ADIMLAR DERGİSİ

adminadmin