Ekonomi
Giriş Tarihi : 10-12-2020 07:22   Güncelleme : 10-12-2020 07:22

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan "SGK, Vergi Dairesi ve İşkur'da Esnek Çalışma Uygulaması İstiyoruz!"

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan, Cumhurbaşkanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na mesai saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanması talebiyle başvuruda bulundu.

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yazgan

Yazgan, İlgili kurumlara gönderilen yazıda şunları kaydetti;

“Küresel bir salgın olan COVID-19 vakaları ülkemizde de artarak devam etmektedir. Bu kapsamda, 26 Ağustos 2020 tarih ve 31225 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile COVID-19 salgını neden ile kamu çalışanlarına yönelik tedbirler kapsamında uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri doğrultusunda esnek çalışma yöntemlerine ve mesai saatlerinin kısıtlanması uygulamalarına gidilmesinin uygun olduğuna karar verilmiş olsa da, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından SGK ve İŞKUR İl Müdürlüklerinin 10.00-16.00 olarak düzenlenen mesai saati uygulamasından muaf tutulmaları talep edilmiş, İçişleri Bakanlığı tarafından da bu talebin uygun görüldüğü belirtilmiştir.

SGK ve İŞKUR İl Müdürlüklerinde 08.00-17.00 olarak mesainin devam etmesi zaten fazla olan hastalık riskini daha da artıracaktır. İlerleyen günlerde kamu hizmetinin verilmesinin çok daha sıkıntılı olabileceği gözetilerek mesai saatleri uygulamalarının Cumhurbaşkanımızca uygun görülen saatler doğrultusunda düzenlenmesinin gerekli olduğu değerlendirilmektedir”

Yazılı başvuruda “Yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle, vaka sayısının artmış olması ve alınan önlemlerin gerekliliği göz önünde bulundurularak SGK ve İŞKUR İl Müdürlüklerinin mesai saatlerinin de diğer kamu kurum ve kuruluşları için uygulanan 10.00-16.00 olarak düzenlenmesi” talebinde bulunuldu.

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "SGK, vergi dairesi ve İŞKUR'daki arkadaşlarımız mesai saatlerinin normal mesai saatleri olarak uygulanmasını yanlış buluyoruz" dedi.

Korona virüs tedbirleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında başlanan 10.00-16.00 mesai uygulamasının bazı kurumlarda uygulamaya geçilmediğini dile getirerek açıklamalarda bulunan Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "Pandemi süreci tüm dünyada ve Türkiye'yi etkisi altına aldı ve insanların gördüğü en büyük felaketlerden birini bütün dünya ve Türkiye yaşıyor. Bu kapsamda tabi öncelikle kamu görevlilerimiz bu süreci sırtladı diyebiliriz. Güvenlik güçlerimiz, sağlık personellerimiz ve büroda çalışan birçok personel bu anlamda taşın altına elini koydu. Bu kapsamda tabi mesai saatleriyle ilgili bir takım düzenlemeler hükümet tarafından yapıldı. En son cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bir düzenleme yapıldı. Mesai saatleri sabah 10, akşam 4 arası sınırlandırıldı. Ama maalesef bazı kurumlarda bu sürelere uyulmuyor. Uyulmak istenmiyor. Bunun gerekçesi olarak da tabi yapılandırmalar gösteriliyor. Biliyorsunuz SGK da vergi dairesinde vergi borçları yapılandırılması, yine İŞKUR'da da kısa çalışma ödeneği anlamında bir takım geri ödemelerle ilgili yapılandırmalar söz konusu. Bu yapılandırmalarla ilgili SGK, İŞKUR, vergi dairesi başta olmak üzere birçok arkadaşımız normal mesailerinden daha yüksek bir performansla çalışmak durumundalar" şeklinde konuştu.

 

"SGK, VERGİ DAİRESİ VE İŞKUR'DAKİ ARKADAŞLARIMIZ MESAİ SAATLERİNİN NORMAL MESAİ SAATLERİ OLARAK UYGULANMASINI YANLIŞ BULUYORUZ"

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bütün kurumlarda esnek çalışmaya geçilmişken mesailer 10 ila 4 arasında sınırlandırılmışken, bu neden yapılıyor. Çünkü Türkiye genelinde vaka ve ölüm sayıları 200'ü geçti. Hem kamu çalışanları açısından hem de vatandaşlar açısında büyük bir tehlike var. Bunu görmezden gelemeyiz. Bu süreç içerisinde 'Yapılandırma var' diye bir takım önlemlerin alınmaması yanlıştır. Kamu çalışanların tamamı esnek çalıma yaparken SGK, vergi dairesi ve İŞKUR'daki arkadaşlarımız mesai saatlerinin normal mesai saatleri olarak uygulanmasını yanlış buluyoruz. Burada bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Şuanda kreşler ve okullar kapatıldı ve çocuklarımız evde. Karı koca çalışan kamu görevlileri var. Bu kişilerin çocuklarını pandemiden dolayı bırakabilecekleri hiç kimseleri yok. Büyükleri olmayanlar babaanne ve anneanne olmayanları düşünün. Hatta büyükleri olanları bile çocukları kabul etmiyorlar. Çocuklar bugün iş yerlerine memurlar tarafından götürüyorlar. Fakat kurum amirleri tarafından da 'Çocuklarınızı getirmeyin' diye uyarılar yapılıyor. Bu dönemde kamu görevlileri ne yapacak? Yani SGK İŞKUR ve vergi dairesinde sabah 8 akam 5 mesaisi devam ediyor uygulanıyor. Sayın cumhurbaşkanımız bir genelge yayınladı.

Maalesef bu genelgeye rağmen bu kurumlarda genelgeye riayet edilmiyor. Biz acilen bu genelgeye riayet edilmesini bekliyoruz. Çocukların emanet edilecek kimseleri yok. Bu arkadaşlarımız çok zor durumda. Bu kurumdaki kamu görevlilerimiz zor durumda. O zaman kurumlarda çocuklarla ilgili bir kreş açılsın. Bir bölüm açılsın. Bu çocukları emanet edilebileceği bir yer oluşturulsun. veya birlikte çalışan karı koca kamu görevlileri bu uygulamadan muaf tutulsun. veya özel sıkıntı olan arkadaşlarımız bu uygulamadan muaf tutulsun. Yani pandeminin yayılımı diğer kurumlarda etkinde bu kurumlarda etkin değil mi? Bu kurumlar daha çok etkin. Çünkü halka ilişkileri yüksek kurumlar bu kurumlarda vaka sayıları hızla artmakta. Biz pandemiyle etkili bir mücadele verilecekse mutlaka bu kurumlarda acilen önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. İçinde çıkılamaz geri dönülmez bir sürecin yaşanmasından korkuyoruz.

"Cumhurbaşkanı talimatları noktasında saat 10 ila saat 4 arasında ki uygulamaya hep birlikte uyalım"Çözüm makamı olmadıklarını belirten Büro Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan, "Bizler çözüm makamı değiliz bizler bunları dile getirme ısrar etme bu konuda eylem yapma mücadele etme makamıyız. Öncelikle bunun altına çizmek istiyorum. Biz bunla alakalı olarak Sayın cumhurbaşkanımıza, sayın bakana ve kurum başkanına yazılarımızı hazırladık. Bu yazıları göndereceğiz ve basın açıklaması kanalıyla buradan bütün kamuoyuna duyuruyoruz. Pandemyle etkili mücadele edeceksek bunu hep birlikte yapacağız. A kurumu b kurumu 10'da mesaiye başlayacak, SGK'da ki çalışan yapılandırma var diye saat 8'den akşam 5'e kadar yapacak. Burada virüsün yayılma hızı elbette artacak. Bu kurumlarda virüsün yayılma hızını engellemek belki mümkün olmayacak. Biz burada şunu söylüyoruz. Yapılandırma için yılsonuna kadar süre verildi. Gelin bu süreyi uzatalım bunun süresini genişletelim ve biz bu kurumlarda da yine bu mesaileri cumhurbaşkanı talimatları noktasında saat 10 ila saat 4 arasında ki uygulamaya hep birlikte uyalım. Türkiye'de de pandemiyle etkin bir mücadele yapalım" diye konuştu.

 

"ANAYASAMIZA GÖRE ANGARYA YASAK"

Yazgan, "Bakın hafta içini bırakın hafta sonları bile bu durumlarda İl müdürleri tarafından mesaiye gelmek için genelgeler ve talimatlar veriliyor. Yani bu kurumda çalışanlar hafta içi 5 gün sabah 8 aksam 5 mesai yapacak, hafta sonu da cumartesi pazar yine mesaiye gelecek ve bunun karşılığında da bir kuruş fazla mesai ücreti almayacak. Anayasamıza göre angarya yasak. Angarya yaparak kamu görevlileri çalıştırılamaz. Bunu biz yazışlarımızı sayın cumhurbaşkanımıza ve ilgili makamlara tekrardan ileteceğiz. Bu adaletsizliğin SGK, İŞKUR ve vergi dairesinin çalışanlarına yapılan bu adaletsizlik ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını bekliyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN