Fikir
Giriş Tarihi : 19-03-2022 13:27   Güncelleme : 19-03-2022 13:27

Çanakkale Emperyalist Bir Projeydi

Samsun Üniversitesi DÜSAM 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni anma programında İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Burak Semih Gülboy’u ağırladı.

Çanakkale Emperyalist Bir Projeydi

Yaklaşık 150 kişinin katılımıyla online bir platform üzerinden yürütülen programda Dr. Öğr. Üyesi Cumhur Bekar’ın moderatörlüğünde Çanakkale Zaferi Antant devletlerinin strateji ve hedefleri bağlamında konuşuldu.

Prof. Dr. Burak Gülboy, konuşmasına 1. Dünya Savaşı’nın arka planını anlatarak başladı. Antant devletlerinin (İngiltere, Fransa ve Rusya) bir askeri ittifak ile değil Almanyanın yayılmacılığına karşı bir uzlaşma olarak oluştuğu vurgusunu yapan Gülboy, 1. Dünya Savaşı’nın kısa sürede biteceğinin öngörüldüğünü fakat beklentilerin aksine, savaşan tarafların savaşın ilk altı ayında bütün cephelerde çıkmaza sürüklendiğini belirtti. İngiliz donanmasının, özellikle donanma bakanı Winston Churchillin, Çanakkale planını ortaya atarak savaşın seyrini değiştirme düşüncesine dikkat çeken Gülboy, Osmanlı direnişinin işgalci kuvvetlere beklenen fazla zayiat verdirmesiyle kara çıkarmasının gerekli olduğunu ortaya çıkardığını vurguladı. Çanakkale harekatının İngiliz projesi olarak ortaya çıktığını vurgulayan Burak Gülboy, ittifakın diğer aktörlerinin bu projeden ancak harekat başladıktan sonra haberdar olduklarını iletti.

Çanakkale Harekâtı, Antant Devletlerinin İlk Gerçek İttifakıydı

Gülboy, Çanakkale projesinin Osmanlı Devletinin dikkatini başka yöne çekerek savaştan galip ayrılmanın hesaplarını yapan Rusya tarafından desteklendiğini ifade etti. Bununla birlikte İngiliz kuvvetlerinin İstanbulu ele geçirme ihtimalinin Fransa ve Rusyayı endişeye sürüklediğini ve pazarlıkların bu çerçevede sürdüğünü belirten Gülboy, savaş sonrası Osmanlı topraklarının paylaşımına ilişkin müzakerelerin temelinde Çanakkale harekatının olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda, Çanakkalenin geçilmesinde Antant devletlerini başarısızlığa iten etmenlerin başında yeterli lojistik hazırlıkların yapılmadığının ortaya çıkışının geldiğini belirten Gülboy, sivil hükümetlerin askerî harekât planlamasında inisiyatifi elinde tutmasının işgalci devletlerin yaşadığı sorunlardan biri olduğuna vurgu yaptı.

Savaşı Askerleşmiş Politikacılar Belirledi

Çanakkalede savaşan Antant devletlerinin askerî komutanlarca değil sivil politikacılar tarafından yönetildiğini ve yönlendirildiğini belirten Gülboy, çok sayıda insanî yıkımın ortaya çıkmasında bu gerçeğin etkili olduğunu savundu. Örnek olarak, Winston Chruchillin kendi yetkilerini aşındırarak Fransız ve Yunan askerî kaynakları ile görüşmesine değinen Burak Gülboy, bu çerçevede, sivil aktörlerin askerî planlamalardaki oynadığı büyük rolün yetki karmaşası doğurduğunu açıkladı.

Çanakkale Zaferinin önemini vurgulayan program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN