Kültür
Giriş Tarihi : 12-03-2020 15:25   Güncelleme : 12-03-2020 15:25

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı OMÜ’de Mehmet Akif’i Anlattı

İstiklal Marşımızın kabulünün 99. yıldönümü anısına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Rol Model Olarak Anlamak" konulu bir konferans verdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı OMÜ’de Mehmet Akif’i Anlattı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, dekanlar, yüksekokul ve meslek yüksekokul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“İstiklal Marşı, milletimizin varlık ve özgürlük sevdasının anlatıldığı bir destandır”

Konferansın selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ”Böyle anlamlı bir günde bir araya gelmenin heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Çünkü İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy’un kalemine yansıyan ortak hatıramız ve hafızamızdır.” dedi.

İstiklal Marşının, 1911 Trablusgarb Savaşı’ndan başlayıp Kurtuluş Savaşı’na kadar devam eden sürecin canlı bir hatırası olduğunu vurgulayan Rektör Sait Bilgiç şöyle devam etti: “Ayrıca İstiklal Marşı, milletimizin varlık ve özgürlük sevdasının anlatıldığı bir destandır. Bu destan, binlerce yıllık Türk tarihini en öz biçimiyle 10 kıtaya sığdırmıştır. Bu destan, Türk milletinin inancının, azminin, gücünün, toplumsal değerlerinin bir belgesi ve kurtuluş mücadelesi veren milletimizin içinde bulunduğu felaketli durumun en acı aynasıdır.  Bir yandan da bu ölümsüz eser, geleceğe ümitle bakmayı sağlayan bir iman ve güç kaynağıdır.”

Türk milletinin diğer destanları ve kahramanlık hikâyeleri gibi, İstiklal Marşının da Türk milletini yeniden var edecek mucizevi bir güce sahip olduğunu ifade eden Rektör Bilgiç “Bu ölümsüz eser, Milli Mücadelenin en zor günlerinde milletimizin duygularına tercüman olmuş, milletimize umut vermiş, yol gösterici olmuştur. Bayrak, vatan, şehadet gibi Türk milletinin en kutsal saydığı değerler, İstiklal Marşında dile getirilir. Türk Milleti yüzyıllardır kutsal saydığı bu değerler için mücadele etmektedir. Bulunduğu coğrafya ve tarihsel misyonu sebebiyle de mücadele etmeye devam edecektir. Bu vesileyle yazdığı ölümsüz eserler ve Milli Mücadeleye katkısı sebebiyle Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.” diye konuştu.

“Özgür ve rahat yaşamamız için mücadele veren Mehmetçiklerimize selam olsun”

Samsun’da ve OMÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise “Cumhuriyetimizin kurucusu ve İstiklal Savaşımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluşun meşalesini buradan yakıyor ve ilk adımını buradan atıyor. Bu vesile ile şu an Gabar’da, Cudi’de, Irak, Suriye ve Libya’da sınırlarımızı korumak, özgür ve rahat yaşamamız için mücadele veren Mehmetçiklerimize selam olsun, Allah onları korusun. Şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa olsun ve Allah büyük Türk milletini korusun, yüceltsin.” dedi.

Marşımızın kabulünün 99. Yıldönümünde, onu milletimize armağan eden Mehmet Akif Ersoy’un kişiliğinin ve eserlerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu “Çünkü günümüzde onun gibi rol modellere ihtiyacımız var. Şiirlerinden de anladığımız gibi tevazunun timsali olarak nitelendirilebilecek bir insandı. Oysa bugün onu sadece Türk milleti değil, ümmetin her bir ferdi hatırlıyor ve bugün burada olduğu gibi rahmetle anıyor.” diye konuştu.

İstiklal Marşının kabul süreciyle de ilgili bilgi veren Başdanışman Yalçın Topçu, İstiklal Marşı için Maarif Bakanlığının açtığı yarışmaya Mehmet Akif Ersoy’un katılmadığını ve Marşı, Atatürk’ün özel isteğiyle yazdığını kaydetti. Yalçın Topçu, Mehmet Akif’in verilen para ödülünü kabul etmediğini ve şehit ailelerine yardım eden derneğe bağışladığını da sözlerine ekledi.

“İstiklal Marşı Türk milletinin milli mutabakat metnidir”

İstiklal Marşının Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan herkes için bir asgari müşterek olduğunu ifade eden Başdanışman Topçu “Türk, Kürt, sunni, alevi kim olursa olsun ay yıldızlı bayrağın altında birlikte yaşamaya kararlı bu büyük milletin asgari müştereği İstiklal Marşıdır. İstiklal ve istikbal mücadelesinin ruhunu geleceğe taşıyan Marşımızın her mısrasına bakıldığında görülecektir ki o aynı zamanda bizim milli mutabakat metnimizdir. ” şeklinde konuştu.

“Mehmet Akif; dürüstlüğü, doğruluğu, milli duruşuyla, imanıyla, ameliyle örnek bir insandır”

Mehmet Akif Ersoy’un çok yönlü bir şair olduğunu kaydeden Yalçın Topçu “Dürüstlüğü, doğruluğu, milli duruşuyla, imanıyla, ameliyle örnek bir insandır. Kendisi başarılı bir veteriner hekim, öğretmen, Milli Mücadelemizi Anadolu’ya anlatan vaiz, 6 bin 606 ayeti hatmetmiş bir hafız ve aynı zamanda bir Arap’tan daha iyi dil bilen bir Kur’an mütercimiydi. Aynı zamanda fikir adamı olan Mehmet Akif, güreş, yüzme, atıcılık, atletizm gibi sporlarda dereceleri bulunan iyi bir sporcuydu. Bu nedenle rol modeldir.” dedi.

Geçmişte düşmana karşı verilen mücadelenin bugün Türkiye’nin önüne sürülen başka piyonlarla devam ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu “Mehmet Akif, sahipsiz vatanın batması haktır diyor. Vatanımıza sahip çıkacağız. Yapmamız gereken birliğimizi ve dirliğimizi korumaktır. Bize emanet edilen bu cennet vatanda, bayrağımızı indirmeden, ezanlarımızı dindirmeden kıyamete kadar hür yaşamak hepimizin amacı olmalı.” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya fidan sertifikası takdim ederek verdiği değerli bilgiler için teşekkür etti.

Vali Kaymak ve Rektör Bilgiç Araştırma Projeleri Sergisini gezdi

Konferansın ardından konukları Yalçın Topçu’yu uğurlayan Vali Osman Kaymak ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ile birlikte  OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonu’nda devam eden “51. TUBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Sergisini gezdi ve araştırmacı öğrencilerle sohbet etti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN