Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 13-02-2023 13:22   Güncelleme : 13-02-2023 13:22

Deprem Gerçeği ve Ötesi

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu ağızlara sakız olsa da ciddi olarak ortaya konan bir çalışmanın olmadığı da gün gibi ortadadır. Son yaşadığımız deprem dolayısıyla sadece eski binaların değil, yeni binaların da yıkılmış olması meselenin somut gerçeğini ortaya koymaktadır.

Deprem Gerçeği ve Ötesi

 

1999 Senesi sonrasında yönetmelikler değişse de denetimler artırılarak belli standartlar ortaya konsa da bizim işgüzarlığımız devam etmektedir. Depremin değil, binaların insanları öldürdüğü gerçeğini bir türlü kavrayamadık. Hırs, tamah ve ihtiraslarımız hiçbir kurala dâhil değildir. Etik değerleri önceleyip iş ahlakı ve vazife bilincimizi inşa etmediğimiz sürece aynı şeylerden şikâyet etmeye devam edeceğiz gibi gözüküyor.

Yurdumuzda fay hatları haritalarda çok güzel belirtiliyor olmasına rağmen kimse bu kırmızı çizgileri dikkate almıyor. Bu süreçte daha çok canlar tedbirsizliği takdir olarak değerlendirilerek yok olmaya mahkûmdur. Bilimsel olarak bu fay hatlarının geçtiği güzergâhlar belli olduğuna göre en azından bu bölgeler yeşil alan olarak yapılaşmaya kapatılabilir. Bunun ötesinde fay hattından belli mesafelere kadar yüksek yapılaşmaya sınırlama getirilebilir. Ayrıca bu alanlarda ki yapılaşma için özel inşaat ruhsatları öngörülebilir. Bütün bunları yapmak çok zor değildir fakat işin içine rant girdiği zaman insanlar bunun önüne geçmek için alicengiz oyunları ile bu uygulamayı kadük bırakacaklardır. 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN