Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 12-07-2021 09:53   Güncelleme : 12-07-2021 09:53

Diş Teknisyenleri Sağlık Bakanlığı’na Sesleniyor!

Diş Teknisyenleri Sağlık Bakanlığı’na Sesleniyor!

Kamuya diş protez hizmeti veren diş laboratuvarı sahipleri, sözleşmelerden doğan haklarının verilmemesi sebebiyle büyük bir mağduriyet yaşıyorlar.

Mağduriyetlerin giderilmesi hususunda herhangi bir adım atılmadığı için dükkân kapama aşamasına gelmiş durumdalar.

Diş Teknisyenleri, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek pandemi öncesi yapılan Diş Labaratuvar Hizmet Alımı Sözleşmelerinin pandemi süreci mücbir sebep sayılarak yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar.

Diş protez imalatı yapan diş laboratuvarları pandemi boyunca en fazla mağdur olan iş kolları arasındadır.

Çünkü yaklaşık On Beş ay boyunca Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve diş hastaneleri, acil işler dışında hizmet vermemiş, bu ayın başında tedricen çalışmaya başlamışlardır.

Hastanelerde diş protez hizmeti verilmemesine rağmen kamu hastaneleri, diş labaratuvar Hizmeti veren firmaların pandemi öncesi yapılan sözleşmelerini aynıyla uygulamalarını isteyerek büyük bir haksızlığa sebebiyet vermişlerdir.

Diş protez imalatı yapan diş laboratuvar sahipleri KİK payı, sözleşme damga vergisi, karar pulu ve sair ödemelerini yapmış olmalarına rağmen, hastanelerin hizmet vermediği dönemde sözleşmelerini feshetmek istemişler, bu talepleri ilgili kurumlar tarafından geri çevrilmiştir.

Hâlbuki sözleşmede mücbir sebepten dolayı tek taraflı fesih hakkı bulunmaktadır.

Talepleri ret edilen laboratuvar sahipleri hak kayıplarının telafi edilmesini istiyor.

Diş Laboratuvarlarının kurumlar ile yaptıkları sözleşmelerin 17. Maddesinde mücbir sebepler; doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı ve gerektiğinde kamu ihale kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller olarak belirtilmiş.

Sözleşmenin 28.1 Maddesi; “Mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde, sözleşme konusu işlere ilişkin hesap genel hükümlere göre tasfiye edilerek, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar iade edilir”

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN