Röportaj
Giriş Tarihi : 27-04-2022 16:38   Güncelleme : 27-04-2022 17:24

Doğunun Üç Yıldızı

Doğunun Üç yıldızı Ahmed-ı Xani, Feqiyi Teyran, Melayi Ciziri etkinlikleri yapılacak..

Doğunun Üç Yıldızı

Doğunun yetiştirdiği ve medeniyeti mayalayan büyük şahsiyetler olan program dizisinin ilki 28 Nisan-30 Nisan'da Diyarbakır'da gerçekleştirilecek. Bu nedenle etkinliğin tanıtımı için Diyarbakır Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vali Münir Karaloğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Dicle Üniversitesi Rektörü  Mehmet Karakoç, TRT Kurdi Kanal Koordinatörü Kemal Gümüş katıldı.

Bakan Yardımcısı Demircan, programlarda hem Kürtçe hem Türkçe tebliğler olacağını, Kürtçe kitapların tanıtılacağını söyledi.

Türkiye'de bir dönem Kürtçe önündeki engellere işaret eden Demircan, "Normalin ta kendisi olan bu etkinlikler 20 yıl önce maalesef hayaldi. Büyük bir medeni cesaretle, kararlı adımlarla bugüne geldik. Înşallah daha çok mesafe alacağız, medeniyetimizin köklerinden aldığımız güçle yerde gökte hak ve hakikat için birlikte kanat çırpacağız." dedi.

"Doğunun Üç Yıldızı"

Demircan, "kavuştuğumuz yitiğimizle samimi bir kucaklaşma" olarak niteleyerek programın detayını şöyle açıkladı:

"Etkinliklerimiz; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkeziyle Dicle Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleşecektir.

Feqiye Teyran'in eserlerinde yer alan olaylar ve kahramanları konu olan Sanatçı Hüseyin Ünlü tarafından hazırlanan resim sergisinin açılışını gerçekleştireceğiz.

Kültür Bakanlığımız tarafıNdan yapımı gerçekleştirilen Kürtçe eserlerin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yeniden basımı ve Diyarbakır'da dağıtımı üzerine bir protokol imzalayacağız.

Bakanlığımız tarafından yayınlanan kitapları Bakanlık e-kitabım üzerinden Dijital olarak erişime açacağız.

Bakanlığımız tarafından yayın programına alınan ve yakın zamanda yayınlanacak kitapların tanıtımını yapacağız. Bu programımızın akabinde; birbirini takip eden iki özel etkinliğimiz var.

Önce; Molla Ahmed-i Cezeri ve Feqiye Teyran'nın yaşam hikâyesinden yola çıkılarak yapımı tamamlanan TRT yapımı "İki Nehrin Buluşması" Belgeselinin ilk gösterimini yapacağız.

Ardından; Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Ve Medeniyetler Korosu'nun solistleri eşliğinde gerçekleştireceği Kürtçe Konser icra edilecek.

Demircan, "Programı ülkemizde yaşanan yeni ve önemli başlangıçlardan biri olarak da değerlendirebiliriz.

Feqiye Teyran'dan ilhamla doğunun kanatları olarak adlandırdığımız bu programla büyük şahsiyetlerin düşüncelerini, fikirlerini ve duygularını başta insanımız olmak üzere insanlık için yüzüne çıkarmak arzusunda ve hedefindeyiz. Diyarbakır'da düzenleyeceğimiz birinci program teması, 3 büyük Kürt şahsiyet Ahmed-i Cezeri, Feqiye Teyran ve Ahmed-i Xani 'den ilham alacak ve bu 3 zata ithaf edilecek." diye konuştu.

Vali Münir Karaloğlu da konuşmasında 3 önemli şahsiyeti Diyarbakır'dan insanlığın dikkatine sunacaklarını ifade etti.

Karaloğlu, "Ahmed-i Xani, Feqiye Teyran ve Melayi Cezeri'yi inşallah Diyarbakır'da 28 Nisan Perşembe ve 30 Nisan Cumartesi günü hem entellektüel hem sanatsal hem de kültürel etkinliklerle anmış ve yeniden hatırlamış olacağız." Dedi.

Toplantıda ayrıca programın diğer paydaşları da birer kısa konuşma gerçekleştirdi.

Eyüphan KAYA

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN