Analiz
Giriş Tarihi : 30-11-2018 11:33   Güncelleme : 30-11-2018 11:33

Dolar lobisinin hüsranı!

​ABD’nin ekonomik darbe girişimine bel bağlayıp “Dolar 10 lira olacak” ifadesiyle ellerini ovuşturan Zillet İttifakı yaya kaldı; Berat Albayrak karşıtları kaybetti. Dolar, dün itibariyle 5.15’nin altına inerken, Türk Lirası kasım ayının en çok değerlenen para oldu.

Dolar lobisinin hüsranı!

7 Şubat, Gezi, 17-25 Aralık, MİT TIR’ları, 15 Temmuz ile Türkiye’yi işgal edemeyen, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’yla Türkiye’yi kuşatma ve terör devleti planı suya düşen, Kudüs konusunda Türkiye’den tarihi bir tokat yiyen ABD son çare olarak 10 Ağustos’ta ekonomik darbe girişimine başladı. ABD’nin amacı yerel seçimler öncesi Türkiye’yi ekonomik krize sürükleyip, hem AK Parti’nin seçimi kaybetmesini sağlamak, hem de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni lağv edecek bir siyasi sonuç ortala çıkarmaktı, aynı şekilde sokak eylemleri de bu kirli senaryoya hizmet edecekti.

İNCE ÖNCEDEN BİLİYORDU

Muharrem İnce bu durumdan çok önceden haberdardı.  Muharrem İnce 4 Haziran 2018’de yaptığı Van mitinginde “Erdoğan bir daha kazanırsa dolar 10 lira” diyerek ekonomik darbe girişimini bildiğini dışa vurmuştu. ABD’nin hedefi doları 10 lira yapmaktı, hatta ABD Büyükelçiliği de bu yönde fısıltıları işbirlikçilerine yayıyordu. 10 Ağustos Ekonomik darbe girişimin körüklemek içinde Zillet İttifakı’nın en ufak ortağı Saadet Partisi de sahne aldı. Saadet lideri Temel Karamollaoğlu, darbe girişiminden 1 gün sonra yaptığı değerlendirmedeki “Ekonomideki çöküşü, 'ABD krizi' ile 'dış güçlerin operasyonu' ile açıklamak da gerçekleri görmemektir. Bu mantıkla gidilirse dolar 10 lira da olur” ifadeleriyle ABD’ye çanak tuttu.

ALBAYRAK’A SALDIRDILAR

FETÖ destekli İP’in Genel Başkanı Meral Akşener’de 14 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı hedef tahtasına koyarak “İstifasını” istedi. Sürecin en başından bu yana ABD’yi ekonomik krizden sıyırmaya kalkan Kılıçdaroğlu da saldırıyı derinleştirmek için Katar’dan uçak satın alındığı gibi yalanlara başvurdu.

ADIM ADIM PÜSKÜRTÜLDÜ

Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, hakarete varacak kadar saldırıların aksine son derecek sakin ve başarılı şekilde süreci yönetti. BDDK, SPK, TCMB, TBB  gibi kurumlar arasında tam bir koordinasyon sağlayan Albayrak, önce Swap kararıyla saldırıyı belirli ölçüde engelledi. Ardından Başkan Erdoğan ile beraber Katar’dan Türkiye’ye 15 milyar dolarlık sermaye girişi sağlayan Albayrak, Fransa, Almanya ve İngiltere’ye yaptığı ziyaretlerle dünyaya güven aşıladı. Aynı şekilde Albayrak, büyük fon ve banka yöneticileriyle görüştüğü gibi, telekonferans yöntemiyle de 7 bin yatırımcıyla hitap ederek önemli yol kat etti.

Başkan Erdoğan’ın onayıyla kamuoyuna paylaşılan Yeni Ekonomi Programı da ABD’ye vurulan darbelerden biri oldu.

4 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Yapılan hamleler sonucunda dolar dün itibariyle 5.15 seviyesinin altına geriledi. Dolar en son 7 Ağustos’ta bu seviyelerdeydi. Piyasa analistlerine göre doların yıl başında 5 lira seviyelerini test etmesi muhtemel. Ayrıca dolardaki düşüşün kısa sürede petrol, doğalgaz fiyatları ve enflasyon oranlarına olumlu yansıması beklenirken, faizin de kademeli olarak düşmesi öngörülüyor.

DOLARIN TAHTI SALLANIYOR

Dünya ticaretinin yüzde 63’üne yön veren dolara karşı tarihi bir sınav veren Türkiye,  ABD’nin düşman olarak gördüğü ülkelere karşı kullandığı silahını etkisiz hale getirmek, dolara dayalı ticaret sistemini yıkmak için de büyük bir adım attı. Buna göre Türkiye, Rusya ile anlaşma yaptığı S-400 hava savunma sistemini milli para birimi ile ödeyecek. 

Sabri İşbilen / Diriliş Postası

adminadmin