Röportaj
Giriş Tarihi : 25-12-2017 11:31   Güncelleme : 25-12-2017 11:31

Dr. Ahmet Emin Dağ: Birlik Ve Beraberliğimizi, Değerlerimizi Muhafaza Edelim

Ortadoğu ile ilgili yapmış olduğu nitelikli çalışmalarla tanıdığımız Ortadoğu uzmanı Dr. Ahmet Emin Dağ ile İHH’nın öncülüğünde kurulan İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İnsamer)’in faaliyetleri ve çalışmaları hakkında konuştuk. Dağ, “Savaş, insani kriz ve bununla bağlantılı sorunların yaşandığı ülkeler öncelikli olmak üzere, bilgi ihtiyacı duyulan bölgeler üzerine uğraşıyoruz. Arakan, Filistin (Kudüs), Suriye, Keşmir, Irak, Mısır, İran, Yemen, Libya gibi ülkeler özel ilgi alanlarımızdır” dedi.

Dr. Ahmet Emin Dağ: Birlik Ve Beraberliğimizi, Değerlerimizi Muhafaza Edelim

Hocam öncelikle şu sorudan başlayalım.  İNSAMER ne zaman kuruldu, kuruluş gayesi hakkında bize bilgi verir misiniz?

İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (İnsamer) 2014 yılında kuruldu. İNSAMER, İHH’ya bağlı bir araştırma merkezi olduğundan öncelikle onun faaliyet konularıyla ilgili araştırmalar yapmaktadır. Vakfımızın öncelikli ilgi alanını oluşturan insani yardım, insani diplomasi ve insan hakları konuları başta olmak üzere sosyal bilimlerin farklı dallarında araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapmak amacındadır..

BÖLGESEL VE KÜRESEL GELİŞMELERİ TAKİP EDEREK GELECEĞE YÖNELİK ÖNGÖRÜLERDE BULUNMAYA ÇALIŞIYORUZ

Peki, hocam İNSAMER’in misyonu nedir?

Merkezin temel misyonu; bölgesel ve küresel gelişmeleri takip ederek geleceğe yönelik öngörülerde bulunmak; vakfımızın tecrübe ve deneyimleri ile bilimsel araştırmaları buluşturarak nitelikli saha raporları hazırlamaktır. Bu çerçevede hazırlayacağı makale, analiz, rapor ve kitaplar vasıtasıyla bu öngörüleri kamuoyu ile paylaşan merkezimiz, aynı zamanda düzenli seminer ve yuvarlak masa toplantıları düzenlemektedir

ORTADOĞU, ASYA, AFRİKA, BALKANLARLA İLGİLİ UZMAN ARAŞTIRMACILARIMIZ VAR

Çalışma alanlarınızdan da biraz söz eder misiniz?

Çalışma alanlarımızı iki farklı açıdan izah edebiliriz. Birincisi kriz yaşanan coğrafyalara ilişkin çalışmalarımız, ikincisi ise tematik çalışmalarımız. Birinci kategoride başta Ortadoğu olmak üzere dünyanın farklı bölgeleriyle ilgili rapor ve analiz çalışmaları yürütüyoruz. Bu çerçevede savaş, insani kriz ve bununla bağlantılı sorunların yaşandığı ülkeler öncelikli olmak üzere, bilgi ihtiyacı duyulan bölgeler üzerine uğraşıyoruz. Arakan, Filistin (Kudüs), Suriye, Keşmir, Irak, Mısır, İran, Yemen, Libya gibi ülkeler özel ilgi alanlarımız. Tematik olarak ise, güvenlik, enerji, göç gibi konular başta olmak üzere bugün uluslar arası siyasetin öncelikli başlıklarını ele alıyoruz. Bunu yaparken söz konusu mevzularda uluslar arası alanda üretilmiş literatürü ve yerli eserleri derinlikli olarak inceliyoruz. Araştırma merkezimizde farklı uzmanlık alanlarına sahip çok sayıda araştırmacımız bulunuyor. Ortadoğu, Asya, Afrika, Balkanlarla ilgili uzman araştırmacılarımız hem kendi alanları ile ilgili çalışmalar yaparken, öte yandan farklı üniversitelerle irtibat halinde bulunmaktadır.

HER COĞRAFYAYA GİTME İMKÂNIMIZ BULUNMAKTA

Dünyanın hangi bölgelerinde faaliyet göstermektesiniz?

Çalışma alanımız olarak kastediyor iseniz, araştırma merkezimiz dünyanın tüm ülkeleri hakkında çalışmalar yürütmektedir. Ama önceliğimiz kriz bölgeleri olduğu için sıcak çatışmaların yaşandığı coğrafi alanlara yoğunlaşmaktadır. İHH’nın bulunduğu her coğrafyaya gitme imkânımız bulunmaktadır.

BİR RAPOR HAZIRLANACAĞINA DAİR ARAŞTIRMACILARIMIZLA BİRLİKTE FİKİR YÜRÜTÜP KARAR VERİRİZ.

Çalışmalarınız bünyesinde nitelikli raporlar hazırladığınız biliyoruz. Ve bunların çok faydalı olduğuna inanıyoruz.  Biraz bize bu raporların nasıl hazırlandığı hakkında bilgi verir misiniz?

Raporlarımızın hazırlık süreci dört aşamadan meydana gelmektedir. Öncelikle karar aşamasında hangi konu hakkında nasıl bir rapor hazırlanacağına dair araştırmacılarımızla birlikte fikir yürütüp karar veririz. Ardından hangi arkadaşımızın hazırlayacağını belirledikten sonra, hazırlık aşamasına geçilir. Bu hazırlık aşaması raporun çapına ve karmaşıklığına göre birkaç ay sürmektedir. Hazırlık süresince bir yandan araştırma yapılırken, öbür yandan saha bilgilerine ulaşılır. İkisinin birleştirilmesi ile bir metin ortaya çıkar ve bunun edisyonu aşamasına geçilir. Hazırlanan metin konuyla ilgili en az üç kişi tarafından okunup değerlendirmesi yapıldıktan sonra yayın aşamasına geçilir ve yayınlanır.

GELECEĞE YÖNELİK ÇOK SAYIDA PROJEMİZ BULUNUYOR

İNSAMER’in yeni projeleri var mı varsa bunları bizimle paylaşabilir misiniz?

Araştırma merkezimizin gerek yayın olarak gerekse seminer programları olarak geleceğe yönelik çok sayıda projesi bulunuyor. Bunlardan bir kısmını paylaşmak gerekirse, Türkiye’deki kamuoyunun ihtiyacı olduğuna inandığımız konularda birkaç kitabımız geliyor. Yayın aşamasında olduğu için ilk çıkacak olan “İslam Dünyasında Eğitim” isimli çalışmamız. Daha önce bu kapsamda bir kitap yayınlanmamıştı. Bu yönüyle ilk olacak. Diğer bir kitabımız belki 2018 yılı Şubat ayında yayınlanacak olan Türkiye-Afrika İlişkileri üzerine bir araştırma olacak. Öte yandan bu yıl “Kriz Atölyesi” adıyla 16 haftalık bir çalışma yaptık. Bunda dünyanın farklı bölgelerindeki krizleri her hafta bir uzmanla birlikte tartışmıştık. Önümüzdeki dönem bu konuda yine benzer atölye çalışmaları yapacağız. Asıl ciddi projelerimizden biri de İngilizce ve Arapça dillerinde yayın yapmaya başlayacağız. Zira, birçok gelişme ile ilgili olarak bizlerin ne düşündüğünü dünyaya anlatabilmek ve hazırladığımız çalışmaların o bölgelerde de okunmasını sağlamak için böyle bir adım atıyoruz.

AKADEMİK OLARAK BELİRLİ BİR YETERLİLİĞE SAHİP TÜM KARDEŞLERİMİZLE YARDIMLAŞMAYA HAZIRIZ

İsteyen herkes İNSAMER bünyesinde nitelikli çalışmalara katkı sağlayabilir mi?

Bu konuda akademik olarak belirli bir yeterliliğe sahip tüm kardeşlerimizle yardımlaşmaya hazırız. Burada dikkat çekmek gereken nokta, bir araştırma merkezi olduğumuz için çalışmaların belirli bir araştırma ve emek gerektirdiğidir. Deneme yazıları, kişisel görüşlere dayalı makaleler vs. çalışmalar yerine, araştırmaya dayalı analizlere ağırlık verdiğimiz için bizimle çalışmak isteyecek arkadaşların iyi birer araştırmacı (veya araştırmacı adayı) olması gerekir.

BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ, DEĞERLERİMİZİ MUHAFAZA EDELİM

Son olarak konumuzla ilgili neler söylemek istersiniz?

Tüm okuyucularınıza saygılarımı sunarken, Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu hassas sürece dikkat etmelerini rica ederim. Her yandan kuşatma altında olduğumuz bir dönemde çok bilinçli ve duyarlı olmamız gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi, değerlerimizi daha iyi muhafaza edelim.

Hocam, yoğun çalışma temposunda bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum.

Bende sizlere duyarlılığınızda dolayı teşekkür ediyorum.

Dr. Ahmet Emin Dağ kimdir?

1970 yılında doğan Ahmet Emin Dağ, Marmara Üniversitesi gazetecilik bölümünü bitirdikten sonra, yüksek lisansını M.Ü. Ortadoğu Enstitüsü Siyasi tarih ve Uluslar arası İlişkiler bölümünde tamamladı. Doktorasını, M.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde Suriye üzerine tamamladı.  Ortadoğu konusunda araştırmaları ve tercümeleri bulunan Dağ’ın, Ortadoğu bölgesi ile ilgili yayınlanmış eserleri arasında çok sayıda makalenin yanı sıra, Uluslar arası İlişkiler Sözlüğü, Ortadoğu Çatışmaları, Suriye, Afrika’da Müslüman Azınlıklar ve Hasan el-Benna isimli 4 kitabı bulunmaktadır.  Tercümeleri arasında, Yahudi Dini Yahudi Tarihi (Israel Shahak), İsrail’de Yahudi Köktenciliği (Israel Shahak), Amerika ve Siyasal İslam (Fawaz Gerges), Osmanlı-Safavi İlişkileri (Adel Allouchi) isimli çevirileri bulunmaktadır.

Röportaj: Ziya Gündüz

 
adminadmin