Genel
Giriş Tarihi : 24-05-2021 15:34   Güncelleme : 24-05-2021 15:34

Ek Gıdaya Geçişte Bebeklere Hangi Pekmezler Verilmelidir?

Bebekler altı aylık olduktan sonra ek gıdaya geçmeye hazır hale gelirler. Her bebekte farklılık gösteren geçiş süreci beş buçuk aydan başlayabileceği gibi bu süreç altı ayın biraz üstünde de gerçekleştirilebilir. Sürecin bebekten bebeğe değişmesini bebeğinizin alerjik olup olmadığı ve sindirim sistemi belirler.

Ek Gıdaya Geçişte Bebeklere Hangi Pekmezler Verilmelidir?

Bebeğinizin ilk kez tanışacağı gıdalar sebze ve meyve püreleridir. Geçiş sürecine başlarken mevsime göre doğal ve taze meyve ile sebzeleri püre halinde bebeklerinize tükettirmeniz tavsiye edilir. Ayrıca bebeğinizin ek gıdaya geçmesinde kullanılan gıdaların başında yoğurt da vardır. Pastörize sütlerden mayalanan yoğurtları bebeklerinize her gün küçük miktarlarda ara öğün olarak yedirebilirsiniz. Tahıllar arasında da özellikle pirinç 6 aydan büyük bebeklere verilebilir. Rezene çayı ile ıhlamur geçiş sürecinde kullanabileceğiniz diğer besinlerdir. Baharatlar da ise kuru nane, kimyon ve tarçın yoğurda, çaylara ya da çorbalara karıştırılarak verilmelidir.

6 ay ve üzeri bebeklere asla yedirilmemesi gereken ürünlerin ilki ise şekerdir. Doğal olarak içinde şeker barındıran meyve ve sebze gibi gıdaları bebeklerin tüketmesinde sakınca yoktur, fakat sonradan şeker katılmış hiçbir gıda geçiş sürecindeki bebeklere verilemez. Dolayısıyla bal da 6 aydan bir yaşına kadar bebekler için yasaklı gıdalardır. Ama doğal pekmezleri rahatlıkla bebeğinize tattırabilirsiniz. Fakat bebek pekmezi doğrudan bebeğe yedirilmemelidir. Yani bebeğinizin çayına ve meyve pürelerine bir çay kaşığını geçmeyecek şekilde bebek pekmezi eklemenizde sakınca yoktur. Hatta pekmezin birçok faydası vardır. Ama bu iş için piyasadaki herhangi bir pekmezi kullanmanız asla uygun değildir. Bebekler için pekmez özel olarak hazırlanmalıdır. Bebeklere dut pekmezi ve üzüm pekmezi dışında bir ürün yedirmeniz sakıncalı olacaktır. Ama bebeklere keçiboynuzu özü de yedirebilir.  Piyasada bebekler için üretilip satılan keçiboynuzu özü ve pekmezler ise şaibeli ürünlerdir. Bu hazır ürünlerin koruyu ve diğer katkı maddelerini içerip içermediğini anlamak ise mümkün değildir.

Pekmez konusunda güveneceğiniz adres ise kendisi de üç kez anneliği deneyimlemiş olan Aşçı Anne’dir. Aşçı Anne’nin bebek pekmezi çeşitleri içinde dut pekmezi en çok tercih edilenler arasındadır. Aşçı Anne dut pekmezi Artvin’de yetişen doğal dutlardan elde edilir. Isıl işlem görmeden pişirilen Aşçı Anne dut pekmezinin yanında üzüm pekmezi de uygun koşullarda kimyasallar kullanılmadan hazırlanıyor. Ayrıca Aşçı Anne’nin pekmezlerle ilgili bir tavsiyesi de var. 58 derecede kaynatılan pekmezlerin asla pişirilmemesi. Bebeğinize pekmez verirken az miktarda ve sıcak gıdaların içine ya da üzerine dökmeden tüketmeye dikkat edin. Bebeğinizin muhallebisi, çayı, meyve ve sebze pürleri ya da bebek bisküvisine katacağınız pekmezler ve keçi boynuzu özü gıdalar mutlaka soğutulduktan sonra katılmalı. Ayrıca üzüm pekmezi ile dut pekmezini bebeğiniz altı aydan küçükse asla ona yedirmemelisiniz. Keçi boynuzu özünün ise sekiz aydan büyük bebeklere uygun olduğunu unutmamalısınız. Vakum teknolojisi ile üretilen Aşçı Anne bebek pekmezi çeşitlerine internet adresinden ulaşmanız mümkün.

Recep YAZGANRecep YAZGAN