Ekonomi
Giriş Tarihi : 17-05-2019 11:37   Güncelleme : 17-05-2019 11:37

En düşük işsizlik oranlarına sahip meslekler!

Meslek seçimi yapmadan önce dikkat edilmesi gereken konuların başında istihdam verileri ve işsizlik oranları geliyor.

En düşük işsizlik oranlarına sahip meslekler!

Her ne kadar hayal ettiğiniz mesleği yapmanın önemi vurgulansa da iş bulabileceğiniz bir alanı seçmenin önemi büyük. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in dönemsel olarak açıkladığı veriler, meslek seçimi yapma aşamasında olanlara da ışık tutuyor. TÜİK verilerine göre, iş bulma ihtimalinizin en yüksek olduğu meslekleri sizin için derledik.

VETERİNERLİK

Üniversite mezunu olanların istihdam konusunda en rahat olduğu alan veterinerlik. TÜİK verilerine göre, veterinerlerin istihdam oranı %80,1 ile zirvede. Veterinerlerin kayıtlı işsizlik oranı ise %8,9 olarak gözüküyor.

MÜHENDİSLİK

Başta makine mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği olmak üzere mühendislik fakültesi mezunlarının istihdam oranı %79. Mühendislerin işsizlik oranı ise %10,3 olarak hesaplandı.

SAĞLIK HİZMETLERİ PERSONELİ

Mühendislikten sonra en yüksek istihdam oranına sahip alan sağlık sektörü. Başta doktor, hemşire, acil tıp teknisyenliği gibi alanlar olmak üzere sağlık personellerinin istihdam oranı %75,4. Bu alandaki işsizlik oranı ise TÜİK verilerine göre %9,6.

HUKUK

Cazibesini hiçbir dönem kaybetmeyen mesleklerden biri olan hukuk da en yüksek istihdam oranına sahip olan bölümler arasında. İşsizlik oranının %8,3 olarak belirlendiği sektörde istihdam rakamı %74,4.

GÜVENLİK HİZMETLERİ

İstihdam konusunda öne çıkan meslek gruplarından bir diğeri de güvenlik hizmetleri. %74,1 gibi bir istihdam oranına sahip olan güvenlik sektörünün işsizlik oranı ise yalnızca %6,3.

MİMARLIK VE İNŞAAT SEKTÖRÜ

İnşaat sektörü ekonomik durumlardan oldukça fazla etkilenmiş gözükse de istihdam rakamları hala oldukça yüksek. %70,7 oranında istihdam sağlayan sektördeki işsizlik oranı %13,7 seviyelerinde.

FİZİKİ BİLİMLER

Oldukça yüksek istihdam oranına sahip olan bölümler listesinde ön sıralarda yer alan bir diğer alan ise fiziki bilimler. Fiziki bilimlerin işsizlik oranı %16,9 seviyelerindeyken istihdam oranı ise %70,2 olarak hesaplandı.

EĞİTİM BİLİMLERİ

Öğretmenlik ve akademisyenliği kapsayan eğitim bilimlerinin işsizlik oranı ise TÜİK verilerine göre %9,8 olarak belirlendi. Matematik ve istatistik alanında işsizlik oranı %9,9 olarak hesaplanırken bu oran dil bilimlerinde %14,9, sosyal bilimlerde ise %15,3 olarak belirlendi. Listede en yüksek işsizlik oranlarına sahip meslek grupları arasında %24,4 ile sosyal hizmetler, %23,8 ile gazetecilik ve enformasyon, %17,8 ile sanat sektörü yer alıyor.

TÜİK 2019 ŞUBAT AYI İSTİHDAM VERİLERİ

Ülke genelindeki toplam istihdam rakamı 27 milyon 354 bin olurken bu istihdam verisinin dağılımı şu şekilde;

Üniversite mezunu 6 milyon 861 bin

Mesleki veya teknik lise 2 milyon 933 bin

Lise mezunu 2 milyon 800 bin

Lise altı dereceye sahip 13 milyon 901 bin

Okur-yazar olmayan 859 bin

Kaynak: listelist.com

adminadmin