Tüm dünyada KOAH nedenli ölüm sayısı 2019'da 3,22 milyonu bulmuş ve ölüm sayısı 2007 ile 2017 arasında %17,5 artmıştır.
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Esra Arslan Aksu, KOAH hastalığı konusunda bilgi verdi;
KOAH gelişimi içi risk başlıca risk faktörleri
Tütün kullanımı ve pasif maruziyet
İç ve dış ortamda hava kirliliği (fosil yakıt kullanımı, biyokütle dumanına maruz kalma
Enfeksiyonlar
Kötü yaşam koşulları (yetersiz beslenme ve kptu sosyoekonomik durum)
Mesleki maruziyet
Doğum öncesinde , bebekli ve çocukluk döneminde tütün dumanına ve hava kirliliğine maruz kalmak
Genetik faktörler
Erken teşhis tedavi başarısını etkiliyor
KOAH erken yaşta başlayabilir . KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir. KOAH’da en sık görülen şikayetler ; öksürük, balgam, nefes darlığıdır. Hastanın şikayetleri hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak artarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. KOAH'ın tanısı, sağlık kurumlarında basit ağrısız bir test olan “solunum fonksiyon testi’ile kolayca konulabilir.
KOAH Tedavisi
KOAH tedavisinde “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın azaltıp hastanın olabildiğince rahatlatılması amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan KOAH’lı hastalarda evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç olabilmektedir. Son yıllarda KOAH hastalarının sınırlı bir kısmında belirli merkezlerde uygulanan, bronkoskopik tedaviler de mevcuttur. Ancak bunlar da hastalığı değil etkilerini geçici bir süre giderebilen tedavilerdir ve hastalığı ortadan kaldırmazlar.
Tütün ve Tütün mamullerinden uzak durmak önemli
KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gereklidir. Hastalığın seyrini kötüleştiren, ölümlere neden olan KOAH ataklarından ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir.