Güncel
Giriş Tarihi : 06-09-2021 11:24   Güncelleme : 06-09-2021 11:24

Eser ve hizmet siyasetiyle hayallerimizi gerçeğe dönüştürmeyi sürdüreceğiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize Salarha Tüneli Açılış ve Çarşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’ne katıldı.

Eser ve hizmet siyasetiyle hayallerimizi gerçeğe dönüştürmeyi sürdüreceğiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Rize’nin hem şehir içi trafiğini rahatlatacak, hem dağın ardı ile önü arasında ulaşımı kısa sürede temin edecek yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki Salarha Tüneli’nin hayırlı olmasını diledi.

 

“RİZE-ARTVİN HAVALİMANI’NIN AÇILMASIYLA, BÖLGEDEKİ İNSAN VE YÜK TRAFİĞİ ÇOK DAHA FAZLALAŞACAKTIR”

Doğu Karadeniz’in giderek gelişen ticareti, turizmi, sanayisi ile üniversitenin artan cazibesinin, bölgedeki trafiği yoğunlaştırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ovit Tüneli’nin ardından dün hizmete açtığımız İyidere-İkizdere yolu ile Hurmalık tünelleri, bölgenin hem Kafkasya’ya, hem güneye olan trafiğini daha da artıracaktır. İyidere lojistik limanı ve deniz üzerinde inşa ettiğimiz Rize-Artvin Havalimanı’nın açılmasıyla, bu bölgedeki insan ve yük trafiği çok daha fazlalaşacaktır. Salarha Tüneli’yle, işte bu trafiğin önemli bir bölümünü şehir içinden çıkartıp çevreyolu üzerinden doğrudan arka tarafa veriyoruz” şeklinde konuştu.

 

Vadi ile kıyıyı birleştiren bu tünelin, Rize’nin 70 yıllık hayali olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tünel sayesinde, önceden 14 kilometreyi bulan ve neredeyse yarım saat süren dağın ardı ile önü arasındaki ulaşım, artık 4,5 kilometre civarına ve 5 dakikaya inecektir.  Artık hemşerilerimiz bu yolda hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir şekilde seyahat edebilecek, transit yolcularımız da vakit ve yakıt kaybetmeden hedeflerine doğru ilerleyebilecektir. Bu tünelin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmayı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum” dedi.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

 

Rize için büyük öneme sahip bir başka projenin de temel atma törenini yaptıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Merkez Çarşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’yle, bu bölgede 1950’li yıllarda deniz dolgusuyla elde edilen alanları baştan sona yeniliyoruz. Genelde ticari alan olarak kullanılan bu bölge, aradan geçen 70 yılın ardından artık hem yorgun, hem de ihtiyaçlara cevap veremez hâle gelmişti. Geliştirdiğimiz projeyle, bölgede bulunan 118 dükkânı, 184 ofisi ve 60 konutu yıkarak, yerine Rize’mize yakışır yepyeni işyerleri ve ticaret merkezi inşa ediyoruz. Yatırım bedeli 308 milyon lira olan bu proje kapsamında şehrimize 404 ofis, 133 işyeri, 455 araçlık bir otopark kazandıracağız. Projemiz tamamlandığında bölge, eskiden olduğu gibi Rize’mizin gözde ticaret alanı olmayı sürdürecektir. Kentsel Dönüşüm Projemizin şimdiden şehrimize ve hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, TOKİ’ye, projenin inşasını üstlenen yüklenici firmalara, Rize’ye böyle bir eser kazandıracakları için teşekkür ediyorum.”

 

“VATANDAŞLARIMIZIN ZARARLARINI KARŞILIYOR, YIKILAN YERLERİ DE SÜRATLE YENİDEN İNŞA EDİYORUZ”

 

Deprem, sel ve toprak kaymasının, bulunduğu iklim ve coğrafi yapısı sebebiyle adeta ülkenin kaderi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afetlerin ardından hemen enkaz kaldırma ve hasar tespiti çalışmalarını hızla tamamlıyor, vatandaşlarımızın zararlarını karşılıyor, yıkılan yerleri de süratle yeniden inşa ediyoruz” dedi.

 

Sel ve toprak kaymasının çok yaşandığı Karadeniz’de yakın zamanda Rize’nin de bu tür afetlerle karşılaştığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Antalya ve Muğla gibi orman yangınlarının, Kastamonu ve Sinop gibi sellerin ciddi tahribata, can ve mal kaybına yol açtığı yerlerde de yaraları sarıyoruz. İnşallah yakında bu bölgelere tekrar gelip çalışmaları yerinde göreceğim” ifadesini kullandı.

 

Ülkenin 81 vilayetinin her birinin canlarından bir parça olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Açılış ve üniversite programımızı da vesile ederek bu programa Rize’den başladık. Son dönemdeki yaşanan afetleri özellikle de müteakiben Rize’mizin ilçe ve köylerindeki hasar tespit çalışmalarını da tamamlayarak hemen kolları sıvadık. Bu kapsamda 378 afet konut, 10 dükkân ve 4 çay alım evini inşa ediyoruz. Daha önceki projelerle inşa edeceğimiz konut sayısı 548’i bulmaktadır. Karadeniz’in tamamıyla birlikte Rize’mizin en önemli sorunu olan çarpık yapılaşmanın önünü kesmek için de çok önemli adımlar attık. Deniz dolgu alanlarından başlayarak riskli alanları yıkarak yeniden inşa ediyoruz. Bugün temelini attığımız proje bunlardan sadece biridir. İnşallah devamı gelecek.”

 

Ayrıca turizm sektörü için Rize’nin cazibesini artırmak amacıyla çeşitli yatırımlar yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski sanayi alanlarını başka alanlara taşıyarak görüntü ve gürültü kirliliğine son vereceklerini bildirdi.

 

“TOKİ VASITASIYLA BUGÜNE KADAR RİZE’DE 2 BİN 797 KONUT TAMAMLADIK”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut ve ticari alan inşası için yer bulmanın zor olduğu Rize’de ÇAYKUR Sanayi Hal bölgesindeki 18 hektarlık alanda 1252 konut ve 360 ticari birim inşa edileceğini, yakında ihaleye çıkılacağını da kaydetti.

 

Tünelin açılmasıyla artık şehrin Salarha tarafına doğru büyüyebileceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Nitekim Salarha’da inşası süren 465 konut ve 12 dükkânı önümüzdeki bahar aylarında vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Hemşin ve Güneysu’da da konut projelerimiz hızla ilerliyor. TOKİ’nin Türkiye’nin genelinde yürüttüğü konut kampanyalarından Rize’mizin ilçelerine düşen paylarla ilgili çalışmalar da sürüyor. Bu konutların Rize’nin geleneksel mimarisi ve tabiatıyla uyumlu olmasına özellikle önem veriyoruz. TOKİ vasıtasıyla bugüne kadar Rize’de 2 bin 797 konut tamamladık. 2 bin 59 konutun yapımına devam ediyoruz. Millet Bahçeleri projemizi Rize’de 3 ayrı alanda uyguluyoruz. Rize merkeze 392 bin metrekarelik, Güneysu’ya 42 bin metrekarelik, İyidere’ye 15 bin metrekarelik millet bahçeleri kazandırıyoruz.”

 

Şehrin en önemli sembollerinden Ayder’de yenileme ve koruma projeleri uygulandığını da anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaylanın 21 bin 614 metrekarelik alanı kesin korunacak hassas bölge olarak tescillendi” ifadesini kullandı.

 

Ayder’in atık su, yağmur suyu, elektrik hatları, aydınlatma sistemleri ve tüm yollarının yenilendiğini, bunların önemli kısmının tamamlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Atalarımız, dedelerimiz, babalarımız bize cennet gibi bir Rize bıraktı. Biz de evlatlarımıza, torunlarımıza, sonraki nesillere çok daha güzel, çok daha estetik, çok daha hayat kalitesi yüksek bir Rize bırakmakta kararlıyız. Kardeşlerim, sevgili gençler, çağın ihtiyaçları, insanımızın talepleri ve tabiatın güzellikleri arasındaki dengeyi en hassas şekilde kurarak inşallah bunu başaracağız” diye konuştu.

 

“ESER VE HİZMET SİYASETİYLE HAYALLERİMİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

 

Küresel iklim değişikliğinin Karadeniz Bölgesi gibi yerlerin önemini daha da artırdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için hem toprağımıza hem yeşilimize hem suyumuza hem denizimize ve hem de insanımıza sahip çıkacağız. Geçmişte şahit olduğumuz rant hırsına, cehalete, bencilliğe dayalı hoyratlıkların buralarda tekrar yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Unutmayınız başka Rize yok, başka Karadeniz yok, başka Türkiye de yok” dedi.

 

Bunun için eldeki güzellik, imkân ve potansiyellerin kıymetinin çok iyi bilinmesi mecburiyeti bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Rize’nin bir evladı olarak sahip bulunduğum imkânları bunun için sonuna kadar kullanmayı hem ülkeme hem milletime hem insanlığa karşı boynumun borcu görüyorum. Tüm milletimizle birlikte geçtiğimiz 19 yılda olduğu gibi 2023’e kadar geçecek süreçte ve sonrasında da eser ve hizmet siyasetiyle hayallerimizi gerçeğe dönüştürmeyi sürdüreceğiz. Türkiye’de bir kesim var, ağızlarını her açtıklarında ‘19 yılda siz yaptınız ki?’ diye soruyor. Bu soruyu kimlerin sorduğunu biliyorsunuz değil mi? Böyle bir soruyu ancak ne kendisi ne anne babası ne de evlatları bu ülkede yaşamamış olan birisi sorabilir. Çünkü Türkiye’nin son 19 yılda nereden nereye geldiğinin şahidi bizatihi bu milletin ta kendisidir. Şu Karadeniz’de Samsun’dan Artvin’e kadar hatta gümrük kapısına kadar neler yaptığımızı hepimiz biliyoruz değil mi? Hepsini koy bir kenara Rize’ye neler yaptığımızı biliyoruz değil mi? İşte bak bugün de yine ne yapıyoruz? Bir taraftan dün Hurmalık’taki o tünellerin açılışını yaptık. Bugün de Salarha Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Var mıydı bizim böyle tünellerimiz? Viyadüklerimiz var mıydı? Buyurun şimdi bunları açıyoruz. Onun için ben bu Bay Kemal’e ve CHP’nin tabanına sesleniyorum, gelin de Rize’yi görün. Dikili bir ağacınız yok, ağacınız. Yaşı 30-35’in altında olanlar belki eski Türkiye’yi tam olarak hatırlayamayabilir. Ama en azından büyüklerinden dinlemiştir. ‘Bu ülkeye 19 yılda ne yaptınız?’ diyenlerin içlerindeki fitneyi, fesadı, kötü niyeti elbette biliyoruz.”

 

“19 YILDA TOPLAM 431 MİLYAR LİRA TUTARINDA SOSYAL YARDIM YAPTIK”

 

Ülkeye kazandırdıkları eser ve hizmetleri paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde derslik sayısını 343 binden 601 binin üzerine çıkardıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 20 bin öğretmen atama törenini yaptıklarını hatırlatarak son atamalarla birlikte 713 bin yeni öğretmeni göreve başlattıklarını ifade etti.

 

Üniversite sayısını 76’dan 207’ye, personel sayısını 70 binden 181 bine ve üniversite öğrenci sayısını 1,5 milyondan 8 milyona yükselttiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hastane yatak sayısını da 164 binden 255 binin üzerine, nitelikli yatak sayısını ise 19 binden 164 bine çıkardıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmete aldıkları 17 şehir hastanesiyle sağlıktaki hizmet kalitesini artırdıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlik merkezi sayısını 9’dan 376’ya, spor tesisi sayısını da 1575’ten 3 bin 915’e çıkardıklarını kaydetti.

 

Yükseköğrenim yurtlarındaki yatak kapasitesini 182 binden 717 bine, burs ve kredi tutarını ise lisans öğrencileri için aylık 45 liradan 650 liraya yükselttiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamları yüksek lisans öğrencileri için 90 liradan 1300 liraya, doktora öğrencileri için de 135 liradan 1950 liraya kendilerinin yükselttiğini dile getirdi. Son 19 yılda toplam 431 milyar lira tutarında sosyal yardım yaptıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Adalette 9 bin 349 olan hâkim savcı sayısı 21 bin 904’ü buldu. Mahkeme sayısı adli yargıda yüzde 84, idari yargıda yüzde 38 arttı. İçişlerinde mülki idare teşkilatımızı, belediyelerimizi ve muhtarlıklarımızı güçlendirdik. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarını İçişleri Bakanlığına bağlayarak bütünlüğü ve koordinasyonu sağladık. Milli savunmada sınır güvenliğimizi, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve Pençe Harekâtları ile tahkim ederek güneyimizi kuşatmayı hedefleyen terör koridorunu yıktık attık. Ulaştırmada 6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol mesafemizi 28 bin 284 kilometreye, 1714 kilometreden devraldığımız otoyol uzunluğumuzu 3 bin 532 kilometreye çıkardık. Karayolu tünel sayımız 83’ten 447 adede, karayolu tünel uzunluğumuz 50 kilometreden 617 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğumuz 311 kilometreden 710 kilometreye ulaştı.”

 

Demiryollarında toplam 1213 kilometre uzunluğundu hızlı tren ağı inşa ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 bin 590 kilometre uzunluğundaki mevcut demiryollarını ise neredeyse tümüyle yenilediklerini söyledi.

 

Hava yollarında 26 olan havalimanı sayısını 56’ya çıkardıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi Rize’nin Artvin’le birlikte havalimanını da yapıyor muyuz? İnşallah yılsonuna kadar havalimanımız da bitecek” dedi.

 

“SON 19 YILDA ÇİFTÇİLERİMİZE TOPLAM 165 MİLYAR LİRA TUTARINDA TARIMSAL DESTEK VERDİK”

 

Son 19 yılda denizcilikte tersane sayısını 37’den 84’e, yat bağlama kapasitesini de 8 bin 500’den 18 bin 545’e yükselttiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi: “İletişim teknolojilerinde 2002 yılında sadece 3 bin olan geniş bant abone sayısı bugün 84 milyona, elektronik devlet kullanıcı sayısı ise 56 milyona ulaştı. Çevre ve şehircilikte 79 ilde 61 milyon metrekarelik alanda 369 adet millet bahçesi projesini hayata geçirmek için kolları sıvadık. TOKİ eliyle ülkemize toplam 1 milyon 100 bin konut ürettik ve 2 milyon 500 bin konutun dönüşümünü tamamladık. Tarımda 2002 yılında 37 milyar lirayı bile bulmayan tarımsal gayri safi yurtiçi hasılamız, geçtiğimiz yıl 333 milyar lirayı geçti. Son 19 yılda çiftçilerimize toplam 165 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Orman varlığımızı 2002 yılındaki 21 milyon hektar seviyesinden aldık, 23 milyon hektara çıkardık.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dışişlerinde 2002 yılında 163 olan dış temsilcilik sayısını 252’ye ulaştırarak Türkiye’yi dünyanın 5’inci büyük temsil ağına sahip ülke konumuna getirdiklerine dikkati çekerek, savunma sanayisinde de 2002 yılında 62 olan savunma alanındaki proje sayısının bugün itibarıyla 750’yi geçtiğini kaydetti.

 

Organize sanayi bölgesi sayısını 192’den 325’e yükselttiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “22 endüstri bölgesi ve 79 teknopark kurduk. Enerjide toplam kurulu gücümüzü 31 bin 846 megavattan 98 bin 162 megavata yükselttik. Karadeniz’de Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp, Amasra-1 kuyusunda da 135 milyar metreküp olmak üzere toplam 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. Kültür ve turizmde dünya mirası listesinde olan varlık ve alanlarımızın sayısını 9’dan 19’a, kültür merkezi sayımızı 42’den 120’ye çıkardık. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla restore edilen eser sayımız 46’dan 5 bin 548’e yükseldi” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÇOK DAHA FAZLA ESERİ MİLLETİMİZİN HİZMETİNE SUNACAĞIZ”

 

Ne kadar özetlemeye çalışsa da son 19 yılda Türkiye’ye anlatması saatlere, günlere sığmayacak eser ve hizmetler kazandırdıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Eskilerin dediği gibi insan ölür kalır eseri, eşek ölür kalır semeri. Biz hep eserlerimizle konuştuk, inşallah hep eserlerimizle anılacağız. Önümüzdeki dönemde çok daha fazla eseri milletimizin hizmetine sunmaya çalışmaya devam edeceğiz. Cumhur İttifakı olarak Allah’ın izniyle birlik ve beraberlik içerisinde 2023 seçimlerine hazırlanıyor muyuz? Bir ve beraber miyiz? Bölünmeye asla fırsat vermeyeceğiz. Hep beraber bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız. Unutmayın, tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan, hep birlikte Türkiye. Ardı ardına yaşanan nice siyasi, sosyal, ekonomik saldırı dalgasının ardından salgın ve tabii afetlerle adeta büyük imtihanlar geçirdik. Bunca musibetin teki bile başka bir ülkede yaşansa veya geçmişte bizim başımıza gelseydi emin olun, ortaya çıkacak krizin altından bunlar kalkamazdı ama Allah’ın lütfuyla biz kalktık. Şimdi bütün bu felaketleri bir an önce inşallah temizleyerek yolumuza devam edeceğiz. Bu millet, büyük bir millettir. Rize’nin uşakları, Allah’ın izniyle bu muhaliflere, bu ana muhalefete, bu terör örgütünün artıklarına pabucu bırakmaz. Hamdolsun, girdiğimiz her mücadeleyi kazandık. Bundan sonrasında da kazanacağız.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN