Genel
Giriş Tarihi : 11-06-2018 10:29   Güncelleme : 06-01-2024 11:54

FETÖ'nün OMÜ Yapılanması Davasında Karar!

​Samsun'da FETÖ terör örgütünün iş adamları, üniversite, avukat, emniyet ve askeri yapılanmasında kimler tutuklandı, hangi isimler kaç yıl hapis cezası aldı.

FETÖ'nün OMÜ Yapılanması Davasında Karar!

15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili Samsun'da fiili darbe girişimi davaları ve FETÖ üyeliği ve yapılanmasına ilişkin ana dosyaların mahkeme süreçlerinin de tamamlandığını bildiren Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, "Darbe yargılamaları bitti. Örneğin emniyet, işadamları, avukatlar ve darbe girişimi davalarında askerlerle ilgili ana dosyaların davaları da bitirildi. Toplu dosyalar karara bağlandı. Şimdi tekli bazı dosyalar var. Samsun'daki davaların yüzde 60'ı karara bağlandı. Yıl sonuna kadar da hepsi tamamlanır" dedi.

DARBECİ KOMUTANA MÜEBBET:

Samsun'daki darbe girişimi davasında, eski Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken tutuklu yargılandı. "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Eken, yargılandığı mahkemece müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

FETÖ'NÜN SAMSUN AVUKAT YAPILANMASI DAVASI:

Samsun'da FETÖ'nün avukat yapılanması davasında yargılanan tutuklu sanık Fevzi Cem Şenocak ile birlikte tutuksuz yargılanan 13 avukata Samsun 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada hapis cezası verildi, aynı davada 9 sanık beraat etti. 24 sanığın yargılandığı davada 13 sanığa bir yıl 6 ay ile 10 yıl 6 ay arasında hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Fevzi Cem Şenocak'ı 10 yıl 6 ay, tutuksuz sanıklar Yusuf Zotluoğlu'nu 7 yıl 6 ay, Mustafa Kemal Açıcı, Zekeriya Albayrak, Serdar Kutlu, Neşe Yıldızoğlu ve Fatma Şen'i 6 yıl 3'er ay, Kemal Yıldız, Serdar Baskın, Elmas Çatar, Dilek Kütükçü ve Recep Bağ'ı da bir yıl 6 ay 22'şer gün hapis cezasına çarptırdı.

CANİK BAŞARI DAVASI:

Canik Başarı Üniversitesi ile Başarı Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyeti üyelerine yönelik 2016 Eylül ayında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir'in de aralarında bulunduğu akademisyen, doktor, avukat ve iş adamı ile emekli öğretmenden oluşan 9'u tutuklu 46 kişi, "silahlı terör örgütüne üye olma, terörizmin finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından, Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Davada 23 kişi 2 yıl 1 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezasına çarptırıldı, 21 kişi beraat etti. Rektör Prof. Dr. Yunus Bekdemir 8 yıl 9 ay hapis cezasına çaptırıldı.

FETÖ'NÜN SAMSUN İŞADAMLARI DAVASI:

FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan 'Tozlu Giyim'in sahibi, iş insanı Hüseyin Tozlu'nun da  yargılandığı 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 11'i tutuklu, 38 sanık hakkında karar verildi.

Mahkeme heyeti, FETÖ'den tutuklu Tozlu Giyim'in tahliye olan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tozlu'ya 3 yıl 1 ay, tahliye olan Abdullah Evrensel, tahliye olan  Abdurrahman Hacıkerimoğlu ve Ömer İpçi'ye 6 yıl 3 ay; Hakan Uysal, Hasan Alpaydın, İsa Yiğit, Tayfur Yeşildal ve Önder Altunkaynak'a 7 yıl 6 ay; Mehmet Ali Işık ve Mustafa Küçük'e 9 yıl; Ömer İpçi'ye 6 yıl 3 ay; Adnan Saroğlu ve Ahmet Çakar'a 3 yıl 1 ay; Ali Yeşildal, Mustafa Yeşildal, Şaban Terzi, Galip Atalar, Murat Köksal ve Veli Mutlu'ya 2 yıl 1 ay; Ramazan İnce'ye 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Diğer sanıklar ise beraat etti.

FETÖ'NÜN SAMSUN OMÜ YAPILANMASI DAVASI:

Fetö'nün OMÜ yapılanmasına yönelik davada ise  8'i tutuklu 42 kişi, Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Davada 19 sanık, 2 yıl ila 12 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Sanıklardan Adil Karadağ'a 12 yıl, Nevzat Karakaya'ya 10 yıl 6 ay, İsmail Şener, Yakup Keskin, Ali Keskin, Coşkun Kaya ve Yasin Usta'yı 7 yıl 5 ay 3'er gün, Osman Güler ve Faruk Bağırıcı'yı 6 yıl 3'er ay, Osman Hakan Leblebicioğlu ve Beşir Levent Altıntop'u 3 yıl 1 ay 15'er gün, Hakan Emre Baydan, Ahmet Bulut, Alptekin Erdin Koyutürk, Bünyamin Karabulut, Cafer Erdoğlu, İbrahim Uçar, Mehmet Açıkgöz ve Murat Yüce'ye 2 yıl 1'er ay hapis cezası verildi. Diğer sanıklar ise beraat etti.

FETÖ'NÜN SAMSUN EĞİTİM YAPILANMASI DAVASI:

Samsun’da ‘FETÖ’den yargılanan 19’u tutuklu 53 öğretmenden 34’üne bir yıl altışar aydan, yedi yıl 6’şar aya kadar değişen hapis cezaları verildi. 12 öğretmen ise beraat etti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN