Genel
Giriş Tarihi : 06-09-2019 10:27   Güncelleme : 06-09-2019 10:34

Fındıkta soygun mu var!

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, serbest piyasada fındık fiyatının 14,50 TL seviyesini düşmesinin maliyetinin de altında bir fiyat olduğunu belirterek bu durumun fındıkta emek gaspı olduğunu söyledi.

Fındıkta soygun mu var!

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şubesi yönetici ve üyeleri Ordu Altınordu PTT karşısında fındık fiyatlarının düşüklüğüne yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdiler. Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra PTT karşısında yaptığı basın açıklamasında, “Üretici köylü olarak emeğimizin, ürünümüzün değerini istiyoruz. Sendika olarak kalem kalem maliyet hesabını 16.52TL olarak belirledik ve bunu paylaştık. Bizden sonra maliyet hesabı yapanlar da yaklaşık olarak 15.5 TL olarak açıklama yaptı. Bu gerçeklik ortada iken Cumhurbaşkanı Erdoğan müjde verircesine 16.5TL fiyat açıklaması yaptı. Yani maliyetine fındığımızı satmamızı istedi. İhracatçılara, yerli ve yabancı tarım şirketlerine de müjde vermiş oldu. Bizi mağdur eden bu politikadan bıktık, kabul etmiyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

FİYATLAR DÜŞÜRÜLÜYOR

“Her yıl aynı sorunlar tartışılıyor ama çözüm üretme yerine üretici köylünün mağduriyetini artıran politikalar geliştiriliyor.” diyen Sağra, “İktidar kapitalist işletmelerin daha fazla kazanması için yasal değişiklikleri yapmaya devam ediyor. Üretici köylüleri koruyup desteklemesi gerekirken şirketlerin tarıma egemen olması için her olanağı sağlıyor. Yani fındık üreticileri olarak her gün Borsa kapısında fiyat takip etmekten bıktık. Her gün fiyatlar aşağı çekiliyor. Fındığımızı maliyetin altından alarak bizleri yoksullaştırma politikalarını olağanlaştırdılar. Buradan sesleniyoruz: Emeğimize, ürünümüze göz koyanları da onlara destek olanları da iyi tanıyoruz. Gözümüzün içine baka baka fiyatı düşürüyorlar. Kabul etmiyoruz. Emeğimize, ürünümüze göz koyanları, buna fırsat tanıyanları kınıyoruz.” şeklinde konuştu.

SADAKA KABUL ETMİYORUZ

Fındığa verilen fiyatı sadaka olarak niteleyen Sağra, “Bu politikayı kabul etmiyoruz. Tarımda yeterli olmayan yasal hakkımız olan desteği bile tam alamıyoruz. Destekler tarım ve gıda şirketlerine gidiyor. Bizlere de sadaka biçiminde destek veriyorlar. Bu aldatma politikalarını kabul etmiyoruz. Çözüm var ama iktidarın yüzü üretici köylüye değil, tarım ve gıda şirketlerine dönük. Biliyoruz ki bu yasalarla, yönetmeliklerle, uygulamalarla yüzümüz gülmez. O nedenle bağımsız, demokratik tarım politikalarından söz ediyoruz. Kendine yeten tarım ülkesi ne hallere düştü. Bundan üreticiler olarak bizler değil, ülkeyi emperyalist-kapitalist tarım ve gıda tekellerine teslim edenler sorumlu. Ferrero ve benzerlerini başımıza bela edenler iktidar olanlar değil mi? Yıllardır izlenen tarım politikaları sonucu bugünü yaşıyoruz. Bunu da kabul etmiyoruz.” dedi. 

EMEĞİMİZE, ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Sağra fındık fiyatının 25 TL olması gerektiğini yineleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Biz üreticiler olarak emeğimizin, ürünümüzün karşılığını istiyoruz. Maliyeti 16.52 TL olan fındığın pazar fiyatı 25 TL olmalıdır. Ama fiyat maliyetinin de altına düşürüldü. Soyguna, talana hayır diyoruz. Çözümün yolu, üreticilerin örgütlenmesi ve kooperatifleşmesidir. Yani ürettiği ürünün fiyatını kendisi belirleyebilmelidir. Bu olmadığı sürece emeğimiz, ürünümüz tarım ve gıda şirketlerinin iştahını kabartacaktır. Birleşirsek kazanırız. Ondan, bundan medet umarak ürünümüze sahip çıkamayız. Biz birbirimizle kenetlenerek hakkımızı alabiliriz. “ ORDU OLAY

adminadmin