Röportaj
Giriş Tarihi : 26-09-2022 15:47   Güncelleme : 26-09-2022 15:47

Günde Yüz Sayfa Haftada Beş Kitap Okuyor!

Kitap okumak çok ciddi bir iştir. Kitap okuma bilincini kazanmak küçük yaşlarda başlar.

Günde Yüz Sayfa Haftada Beş Kitap Okuyor!

Okuma üzerine söylenmiş güzel bir söz var: “Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem dünyayı değiştirebilir.” İşte bu söz ışığında Düzce Namık Kemal İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi Muhammed Emir Başak ile kitap okuma hakkında konuştuk. Muhammed Emir Başak, “Bilim ve Sanat Merkezi sınavlarına (BİLSEM) sınavını bu yıl kazandım. Sınavı kazandığım için mutluyum.  Ben sınavı okuduğum kitapların katkısı ile kazandığımı düşünüyorum” dedi.

Merhaba, kitap kurdu Muhammed kendini bize tanıtır mısın?

Merhaba. Nerden başlasam… Adım Muhammed Emir Başak, 8 yaşındayım. Namık Kemal ilköğretim okulunda 3 sınıf öğrencisiyim. Kitap okumayı ve hayvanları çok severim. Boş zamanlarımda kitap okur ve dışardaki hayvanları beslerim. İlk evcil hayvanım 3 yaşındayken bir karıncaydı. Uzay ile ilgili her şeyi merak ederim. Vakit buldukça uzay ile ilgili belgeselleri izlerim. Her yaz farklı kurslara katılıyorum. Geçen yaz güreş kursuna gittim, bu yazda yüzme kursuna gittim.

Kitap kelimesi sana neyi ifade ediyor?

Aslına bakarsanız bana birçok şey ifade eder. Örneğin eğlence, vakit geçirmek, hayal dünyasını geliştirmek gibi.

Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandın, bu konuda nasıl bir destek aldın.

Aslında bu konu çok uzun bir hikâye. 2 yaşlarındayken uyumadan önce annem ile babam bana hikâye kitaplarını okurmuş. Bende hikâye kitaplarının resimlerinden anneme ve babama hikâyeler anlatmaya başlayınca babam beni hafta sonları kütüphaneye götürmeye başlamış. Kütüphanede kitap okumasam da orda sürekli vakit geçirmem kitaplara olan sevgimi arttırdı sanırım. Bu kadar kütüphanede vakit geçirmeme rağmen annem ve babam okumaya başlamamı 1. sınıfa kadar ertelemişler. Bunun sebebi ise eğer okuma yazma öğrenirsem derslerde sıkılır ve ilgim başka yerlere kayar diye korkmuşlar.

Ne tür kitaplar seviyorsun?

En çok çizgi roman kitaplarını seviyorum. Bunun yanında macera kitapları hoşuma gidiyor. Ama ben bir kitabı elime alınca yani olayın içine girince türüne çok bakmadan kitapla birlikte sürüklenip gidiyorum.

 

Kütüphane sana neyi ifade ediyor. Tavsiye eder misin?

Kütüphane de kitap seçiyorum, kitap okuyorum. Daha önce görmediğim bilmediğim kitapları burada bulabiliyorum.  Kütüphanede oyun alanındaki oyuncaklar güzel ve eğitici daha küçük çocuklarda burada farkına varmadan birçok şey öğrenebilir. Kütüphane güzel, eğlenceli bir dünya. İçinde birçok yaşanmışlığın veya başkasının hayal dünyasının olduğu bir yer. Tavsiye ediyorum tabii. Kitap okumak isteyen ve kitabı olmayan arkadaşlar burada istedikleri kadar kitap bulabilirler.

 

Kitap okumak güzel mi?

Çok güzel çok eğlenceli kitap okumak. Eğlence oyunlarda var, bilgi ders kitaplarında var ama her ikisi de okuduğum kitaplarda var.

 

Yazar olmayı düşünüyor musun?

Evet, düşünüyorum. Hatta birkaç denemem oldu ancak vakit bulamadım. Genellikle sözde kalan hikâyeler oluyor.

 

Çocuk dergilerini takip edebiliyor musun?

Çok takip etme şanssım olmuyor maalesef.

 

Günde kaç sayfa kitap okuyabiliyorsun? Haftada kaç kitap bitirebiliyorsun?

Günde yüz sayfa okuyorum. Haftada en az 5 kitap okuyorum.

 

Kitap okumayı sevmeyenlere neler tavsiye edersin.

Bol resimli kitaplardan başlayabilirsiniz.

İlgi alanınıza giren kitaplardan başlayabilirsiniz.

Anne veya babanızın seçtiği kitabı değil kendi seçtiğiniz kitabı alın.

Her gün kitabı elinize alın ve en az 3 sayfayı okuyun sonrasında meraklanıp zaten okumaya devam edeceksiniz. Bu alışkanlık sizi başarıya götürür.

 

Kitap okumak eğitim veya sosyal hayatına herhangi bir katkısı olduğunu düşünüyor musun?

Okuduğum şeyi daha iyi anladığım için derslerimde daha başarılıyım. Bilim ve Sanat Merkezi sınavlarına (BİLSEM) çoğu kişi katıldığında kaynak kitaplara çalışmış. Bildiğim çoğu kişide geçemedi ama ben okuduğum kitapların katkısı ile kazandığımı düşünüyorum.

 

Röportajında instagram hesabından bahsetmiştin, orada neler yapıyorsun?

Evet, şuan instgramda 17.3K takipçim. İnstagramda okuduğum kitapların içeriğinden bahsediyorum.  Kitap hakkındaki fikirlerimi dile getiriyorum. Ayrıca kitap tanıtımlarını yapıyorum. Bezende gelen kitapları ihtiyacı olanlara ücretsiz gönderiyorum.

İnstagram adresim buradan vermek isterim. Dilerseniz beni buradan takip edebilirsiniz. (kitap.kurdu.emir)

Tavsiye etmek istediğin kitap veya kitap serisi ismini söyleyebilir misin?

LEVENT SERİSİ

Saftirik Greg’in Günlüğü serisi- Jeff Kinney

Robi Çıldırdı kitabı- Faruk Yıldız

Ayakta Uyuyan dedektif Kitabı-Henry H. Neff

Arı Çocuk- Tony De Saulles

SESSİZ SAKİN’İN Görültülü maceraları serisi

Çubuk köpek sosis peşinde – Tom Watson

Can ile Canan serisi – Nefise Atçakarlar

Tabi ki söylemek isterim ki bütün kitaplar güzeldir ve kıymetlidir. Ama aralarından en sevdiğim kitapların bazılarını sizlerle paylaşmak istedim.

 

Küçük Muhammed bize zaman ayırdığın için sana çok teşekkür ediyorum.

Ben teşekkür ederim.

Recep YAZGANRecep YAZGAN