Fikir
Giriş Tarihi : 13-09-2013 08:51   Güncelleme : 13-09-2013 08:51

HİZMET SEKTÖRÜNE YENİ DESTEK PROGRAMI

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Ekonomi Bakanlığı olarak hizmet sektörüne yönelik yeni bir marka destek programı üzerinde çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz" dedi.

HİZMET SEKTÖRÜNE YENİ DESTEK PROGRAMI
Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
 
Temmuz ayında cari açığın 5,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Çağlayan, ilk 7 ayda toplam açığın 42,1 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı. Geçen yılın ilk 7 ayında 34,1 milyar dolarlık bir cari açık olduğunu anımsatan Çağlayan, geçen yıla göre 8 milyar dolarlık bir bozulma olduğunu ifade etti.
 
Çağlayan, bu bozulmanın esas sebebinin altın ithalatındaki yükseliş olduğunu belirterek, "Bakın sadece parasal olmayan altın için şunu ifade edebilirim, 2012’nin ilk 7 ayında 5,6 milyar dolarlık bir altın ithalatı varken bu yılın 7 ayında ithalat 11,1 milyar dolara ulaştı. Bu sadece ithalat boyutu. İhracatı da bu hesaba ilave ederseniz, altın hariç cari açıkta bir bozulma olmadığı gibi, geçen seneden de iyi durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.
 
İyi bir büyüme performansının bu iyi duruma eşlik ettiğini belirten Çağlayan, ilk 6 ayda yüzde 3,7 büyüme ile GSYH’nin 408.5 milyar dolara ulaştığını, cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 8,8 olduğunu bildirdi.
 
Çağlayan, kalan yarıdaki cari açığın ilk yarıdakinden çok daha düşük olacağına dikkati çekerek, "İlk yarıda cari açığın GSYH’ye oranı yüzde 8,8 oldu ama yıl sonunda 7’ye yaklaşmasını bekliyoruz. Bunu destekleyecek faktörlerden biri de hizmet ihracatımızdaki artış. Hizmet ihracatımız ilk 7 ayda yüzde 16 arttı. Sadece turizm değil; bunun yanında taşımacılık, inşaat, diğer ticari hizmet gelirlerimizde de ciddi yükseliş var ve bu izleyen aylarda da devam edecek. 2013’te hizmet ihracatında 48 milyar dolar aşmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
 
Yeni bir marka destek programı
 
Ekonomi Bakanlığı olarak hizmet sektörüne yönelik yeni bir marka destek programı üzerinde çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarına dikkati çeken Çağlayan, detaylarını yakında kamuoyuna açıklayacaklarını, hizmet ihracatını 2023 yılında 150 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
 
"OVP’deki ihracat hedeflerinde revizyona gidilecek"
 
Çağlayan, mal ticaretinde ikinci çeyrekteki performansın, özellikle AB pazarındaki kayda değer iyileşme nedeniyle, üçüncü ve dördüncü çeyreklerde biraz daha iyileşmesini beklediklerini belirterek, bununla birlikte, yıl geneli için, mevcut OVP’deki ihracat hedeflerinde bir revizyona gidileceğini kaydetti.
 
Amaçlarının cari açığı orta ve uzun vadede kalıcı olarak aşağı çekmek olduğunu ifade eden Çağlayan, bunu daha fazla üreterek, yeni ihraç pazarlarına girerek yapacaklarını bildirdi.
 
Çağlayan, 31 Aralık 2013’ten itibaren teşvik sistemindeki yatırıma katkı oranı ve sigorta primi işveren hissesi destek oranlarının da düşeceğini işadamlarına hatırlatmak istediğini belirterek, "Yatırım planlayanların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.
adminadmin