Kültür
Giriş Tarihi : 03-12-2017 08:00   Güncelleme : 03-12-2017 09:25

Hürriyet Mücadelesinin Sembolü Şeyh Şamil

Vuslat Dergisi daha önce “Molla Sadreddin Yüksel”, “Şeyhu’l-İslâm Mustafa Sabri Efendi”, “Şehid İskilipli Atıf Hoca”, “Şehid Şeyh Said” gibi İslâm Ümmeti’nin öncü şahsiyetlerini dosya konusu olarak gündeme getirmişti. Okuyucu tarafından bu dosyalarımız büyük teveccüh gördüler. Dergi Aralık sayısında, İslâmi şahsiyetler dizisine Kafkas Kartalı Şeyh Şâmil gündeme getirerek dikkatleri İmam Şamil üzerine çekmektedir.

Hürriyet Mücadelesinin Sembolü Şeyh Şamil

Muvahhid Mücahid ve Büyük Dâvâ Adamı  Şeyh Şâmil

Kafkas Müslümanlarının Rus işgaline karşı kıyam meşalesini yakmasına öncülük eden şüphesiz Muvahhid mücahid ve büyük dâvâ adamı  Şeyh Şâmil (rh.a.)’dir.   İmam Şâmil, halkını yeryüzündeki zalimlere karşı imanî bir bilinçle, hem ilmî anlamda, hem de askerî anlamda bir araya getirerek, bir kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşlemiştir.

Kafkas arslanı Şeyh Şâmil, hayatının tamamında Çarlara karşı bir dâvâ şuuru ile mücadele etmiş,  Rusların gözetiminde yaşamayı, Allah’a şirk koşmakla eş anlamlı tutmuştur.  Ruslara karşı savaşırken, İslâmî ilimleri, kültürel ve sanatsal faaliyetleri asla ihmal etmemiştir.

Vefatının üzerinden 146 yıl geçmesine rağmen, halen İmam Şâmil’in hem Mü’minler üzerinde, hem de Ruslar üzerindeki etkisini görmek mümkündür. İmam Şâmil’den sonra Müslümanlar, İmam’ın cihad şuurunu devam ettirmişlerdir.

Gençlerin Örnek Alması Gereken Bir Şahsiyet İmam Şamil

Türkiye’de gençler hangi şahsiyetleri ve kimleri örnek almaları gerektiğiyle ilgili sorular sorulmakta ve tartışmalar yapılmaktadır.  Eğer örnek şahsiyetler görmek istiyorsanız, günümüzde örnek almamız gereken hayatın adı, Şeyh Şâmil ve benzeri imamlarımızdır. 

Cesaretiyle, ahlâkıyla, ilmiyle, takvasıyla, alçak gönüllüğüyle, ileri görüşlü olmasıyla gençlerinin tanıması ver örnek alması gereken İslâmî şahsiyetlerden birisidir Şeyh Şâmil!

Silah Erkelere Yakışır, Size Lâyık Değildir

Şeyh Şâmil’in cesaretiyle ilgili önemli bir anekdot: 

“Şâmil ile yaranı, Gimre’de iken Ruslar köyü bastılar,  mücahidlerden bazıları da bunlara karşı çıkıp müsademeye başladılar. İçlerinden Unsukullu Tahir şehid, geri kalanları da hezimeti uğrayıp perişan oldu. Şâmil, bu sırada cami de bulunuyordu.  Biri gelip:

- Herkes bırakıp gitti, haberini getirdi.

Müteakiben de Balakuni Musa geldi ve Şâmil’in camiden çıkıp kaçması için ısrar etti.

Şâmil, yalın ayak dışarı çıktı ve Rusların yaklaşmış, Müslümanların da bırakıp savuşmuş olduklarını gördü. Yanındakilerle yürüyüp önden gidenlere yetişti ve çoğunun elinden tüfengini alıp:

- Silah erkelere yakışır, size lâyık değildir, diyerek nehre attı.”

Dergide Yazısı Olan Yazarlar

Prof. Dr. Mustafa Budak, Doç. Dr. Fethi Güngör,  İsmail Çolak, Ahmed Kalkan, Abdullah Dâî, Mehmet Fırat, Ahmet Varol, Süleyman Gülek, Fırat Toprak, Süleyman Gülek, Enes Yıldırtan,  İbrahim Dönertaş, Dilaver Işık…

Dergi Hakkında Detaylı Bilgi İçin: 0(216) 612 78 22 www.vuslatdergisi.com

adminadmin