Siyaset
Giriş Tarihi : 15-09-2020 14:36   Güncelleme : 15-09-2020 14:36

İç ve Dış Politikada Güçlenmiş, Saygın Bir Ülkenin Vatandaşları Olarak Yaşayacaksınız!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Mezuniyet Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin istiklal ve istikbal mücadelesini her alanda ileriye taşımanın gayreti içindeyiz. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi başta olmak üzere hayata geçirdiğimiz reformlarla demokrasimizin üzerindeki tüm vesayet izlerini ortadan kaldırdık, yasaklara son verdik, özgürlük alanlarını genişlettik, güvenliği ve adaleti tahkim ettik” dedi.

İç ve Dış Politikada Güçlenmiş, Saygın Bir Ülkenin Vatandaşları Olarak Yaşayacaksınız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Hukuk Fakültesi Mezuniyet Töreni’ne katıldı.

 

Mezuniyet sevinci yaşayan tüm öğrencileri tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitenin kuruluşundan bu yana geçen 16 yıllık süre zarfında Türkiye’nin güzide eğitim-öğretim kurumlarından biri hâline dönüştüğünü söyledi.

 

“Buradaki her bir kardeşimin iyi yetişmiş bir hâkim, savcı veya avukat olarak ülkemizin gelişmesine, adalet sistemimizin güçlenmesine hizmet edeceğine inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Şüphesiz akademik başarı kadar ahlaki ve insani değerleri özümsemek, bu değerleri içselleştirmek de önemlidir. Bilhassa hukuk fakültesi mezunlarımızın iyi bir hukuk bilgisi yanında vicdanı merkeze alan bir anlayışla mesleklerini icra etmeleri gerekiyor. Ekonomi ve Teknoloji Üniversitemizin mezunlarının bu konuda da farklarını ortaya koyacaklarına inanıyorum.”

 

“28 ŞUBAT MÜDAHALESİNİN EKONOMİMİZE MALİYETİ 380 MİLYAR DOLARI BULMAKTADIR”

Hukuk fakültesinin mezuniyet töreninin 12 Eylül Darbesi’nin 40. yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda düzenlenmesinin de ayrıca anlamlı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “12 Eylül 1980, siyasi tarihimizin en kara günlerinden biri olarak milletimizin hafızasına kazınmıştır. Türkiye’yi ekonomik, siyasi, diplomatik ve hukuki olarak büyük bir yıkımın eşiğine getiren bu darbe, ülkemize on yıllarını kaybettirmiştir” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aslında her darbe teşebbüsünün ülkeye ciddi maliyetleri olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “1960 darbesi ülkemizi IMF’ye, 1971 muhtırası ise insanımızı tüp, un, şeker kuyruklarına mahkûm etmiştir. 1980 darbesinde sözüm ona adaleti tesis için bir sağdan, bir soldan asılan gençlerin acısı yıllar boyunca milletimizin yüreğini dağlamıştır. 28 Şubat müdahalesinin ülkemiz ekonomisine maliyeti ise 380 milyar doları bulmaktadır. Ekonomik faturalardan daha ziyade darbelerin asıl etkisi, adalet sistemimiz üzerinde yol açtığı ağır tahribattır. Darbe girişimlerinin hepsinde yargı adaletin tecellisi için değil, vesayet odaklarının sopası olarak görev yapmıştır. Darbe mahkemelerinin hukuksuz kararları neticesinde 27 Mayıs’ta bir Başbakan ve iki Bakan idam edilmiş, 12 Eylül’de 18 yaşını doldurmamış gençler, yaşları büyütülerek darağaçlarına gönderilmiştir.”

 

“TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN AYNASI İŞTE BU ADADIR”

28 Şubat döneminde darbecilerden brifing alan, darbe heveslilerini ayakta alkışlayan manzaraların Türk insanının yargıya olan güvenini zedelediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin demokrasi mücadelesinin aynası işte bu adadır. Türk demokrasisinin dibe vurmasının da şaha kalkmasının da sembolü burasıdır. Milletimiz Yassıada mahkemelerinde yaşanan utanç tablolarından dolayı burayı yıllarca ‘Yaslı ada’ diye adlandırmıştır. Darbeciler de Yassıada’nın seçilmişler için hep bir ibret olmasını istemişlerdir. Millet için, millet iradesinin tecellisi için mücadelede özellikle 60 sene boyunca, Adnan Menderes ve arkadaşlarının akıbetiyle tehdit edilmiştir” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de ülkemize, özellikle hizmet için kefenimizi giyerek çıktığımız bu yolculukta, defalarca aynı tehditlere maruz kaldık. Yassıada’yı Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürerek, hem şehitlerimize vefa borcumuzu ödedik hem de burayı demokrasimizin nişanelerinden biri hâline getirdik” ifadelerini kullandı.

 

“TÜRKİYE'NİN İSTİKLAL VE İSTİKBAL MÜCADELESİNİ HER ALANDA İLERİYE TAŞIMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ”

Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın bugünkü hâline gelmesinde sorumluluk üstlenen TOBB’u tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye’nin istiklal ve istikbal mücadelesini her alanda ileriye taşımanın gayreti içindeyiz. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi başta olmak üzere hayata geçirdiğimiz reformlarla demokrasimizin üzerindeki tüm vesayet izlerini ortadan kaldırdık, yasaklara son verdik, özgürlük alanlarını genişlettik, güvenliği ve adaleti tahkim ettik. Milli iradeyi bu ülkede Cumhur İttifakı olarak yeniden hakim kıldık. 15 Temmuz destanımızla vesayet heveslilerine asla unutamayacakları bir ders verdik. Demokrasi yanında eğitim ve sağlık başta olmak üzere her alanda ülkemizi hayal dahi edilemeyen seviyelere taşıdık. Bugün Batı’nın hani bize zaman zaman takıldıkları konular var, aynı Batı bize ‘Türkiye sessiz devrim gerçekleştirdi.’ diyordu. Şimdi ne oldu size de bütün bu kullandıklarınızı değiştirdiniz? Şu anda Türkiye, ekonomide pik yapıyor, dibe değil, tavana, onlar da kalkmışlar şimdi bizim puanımızı tekrar düşürme yoluna gidiyorlar. Ne yaparsanız yapın sizin bu puanlamalarınızın kıymetiharbiyesi yok. Gerçek neyse o. Bizim gerçeklerimiz çok daha farklı.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan reformlarla vatandaşların hak ve özgürlük alanlarının genişletildiğini, yargı alanında yapılan düzenlemelerle milletin, adaletin tecellisine olan inancının yeniden tesis edildiğini belirterek, gençlere şöyle seslendi: “Gençlerimize daha güzel, daha müreffeh, daha demokratik bir ülke bırakmak için gecemizi gündüzümüze kattık. Bu süreçte gençler, en büyük arzumuz bizim gençliğimizde yaşadığımız sorunları siz gençlerimize yaşatmamak. Hamdolsun 18 yıl öncesine göre daha özgür ve güvenli bir Türkiye’yi inşa etmeyi başardık”

 

“İÇ VE DIŞ POLİTİKADA GÜÇLENMİŞ, SAYGIN BİR ÜLKENİN VATANDAŞLARI OLARAK YAŞAYACAKSINIZ”

Kendilerinin atlattığı badirelerle gençlerin karşılaşmayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim maruz kaldığımız baskılara, tahriklere, gerilim ve çatışmalara sizler maruz kalmayacaksınız. Bizim çektiğimiz sıkıntıları inşallah sizler çekmeyeceksiniz. Sizler kavga ve çatışma iklimini değil, seviyeli, kaliteli ve çözüm üreten bir siyaset geleneğini miras olarak alıyorsunuz ve alacaksınız. Sizler kronik sorunlarını çözmüş, iç politikada, dış politikada güçlenmiş itibarlı, saygın bir ülkenin vatandaşları olarak yaşayacaksınız.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin gayretleriyle ülkenin başarı grafiğinin çok daha yukarılara çıkacağını ifade ederek, 2023 hedeflerini hayata geçirmeye odaklandıklarını, 2053 ve 2071 Türkiyesi’ni de gençlerin inşa edeceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı olarak geleceğin teminatı olarak gördüğü gençlere güvendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekleri ve gayretleri için akademisyenlere de şükranlarını sundu.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini, “Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü darbeden, vesayetten, kardeşi kardeşi kırdıran provokasyonlardan korusun” diye tamamladı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından dereceye giren öğrencilere diplomalarını ve hediyelerini takdim etti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN