Bilişim
Giriş Tarihi : 12-06-2017 10:18   Güncelleme : 12-06-2017 10:18

İkinci el telefon alırken Çok Dikkatli Olun!

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ByLock programının deşifre olmasının ardından, çoğu örgüt üyesi cep telefonlarını satmaya başladı.

İkinci el telefon alırken Çok Dikkatli Olun!

Bu durumdan en fazla endişe duyan cep telefonu satıcıları ve ikinci el cihaz alan vatandaş oldu.

Türkiye’de 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunan FETÖ, çözülmeye devam ederken, cep telefonu piyasasında bazı sıkıntılara yol açtı.

ByLock programının hükümet tarafından incelenmeye alınması üzerine, çoğu örgüt üyesi çareyi cep telefonlarını satmakta buldu. Bu durum cep telefonu alım-satım yapan esnafın ise endişeye kapılmasına neden oldu. Zira cihazların içerisindeki By lock programı, esnafı ve telefonun yeni sahiplerini zor durumda bırakabilir. Hem kendilerini hem de ikinci el cep telefonu alan vatandaşları zor durumda bırakmak istemeyen cep telefoncuları ise, çareyi cihazları fabrika ayarlarına çevirmekte buldu. Aldıkları her cihazı sıfırlayan cep telefonu satıcıları, meslektaşlarını da bu duruma karşı uyardı.

CİHAZ SIFIRLANMALI

Akıllı telefonlarımıza kimi zaman "Fabrika ayarlarına dön" diyerek sıfırladığımızı sanıyoruz. Ancak sadece fabrika ayarlarının yetmediği yerlerde devreye "hard reset" giriyor.

Genellikle Android kullanıcılarının yapmak istediği ve piyasada hard reset olarak bilinen telefon sıfırlama işlemi ikiye ayrılmaktadır. Telefonu sıfırlamak için dikkat edilmesi gereken adımların olduğu gibi, kimi zaman telefonunu satmak isteyen kişiler hiçbir bilgisini kalmamasını ister. O yüzden de fabrika ayarlarına dönmek kimi zaman yeterli olmuyor. Biz de telefona nasıl hard reset atarak tamamen sıfırlayacağınızı anlatıyoruz. Detaylar ve özellikler haberimizde.

HARD RESET NEDİR ?

Mobil cihazlarda uygulanan hard reset işlemi, fabrika ayarlarına döndürmenin bir tık üstüdür. Eğer telefonunuzdaki tüm bilgilerin ve verilerin tamamen silinmesini istiyorsanız hard reset işlemini uygulamanız gerekmektedir. Hard reset işlemi uygulandıktan sonra telefonunuzun içerisinde hiçbir resim, müzik, video, belge veya dosya kalmayacak ilk gün teslim aldığımız gibi boş olarak açılacaktır.

HARD-RESET

Dilerseniz hard reset işlemini uygulamak için adımları tek tek izleyerek akıllı telefonunuzu sıfırlayabilirsiniz.

Hard Reset İle Telefon Sıfırlama

❱ İlk olarak telefonunuzu tamamen kapatın.

❱ Ardından ses açma + home tuşu + power tuşuna aynı anda basın. Bu tuşlar piyasadaki cihazlardan cihaza değişebilmektedir.

❱ Ardından karşınıza cihazınızın logosu belirecek ve elinizi çekmeden önce logoyu gördüğünüzde sadece "Power" tuşundan parmağınızı çekin.

❱ Ardından ses açma tuşuna basarak wipe data / factory reset seçeneği üzerine gelin ve power tuşuna basın.

❱ Tekrar karşınıza gelecek olan ekranda ses açma tuşu ve "yes delete all user data" seçeneğine gelip power tuşuna basın. Bu işlemlerde Power tuşu "tamam" anlamına gelmektedir.

❱ Telefonunuz verilerinizi silmeye başladığında sizi bilgilendireceği gibi, bittiğinde recovery menüsüne girerek "reboot system now" demeniz gerekecektir. Yine power tuşuna basarak işleme tamam deyin ve cihazın yeniden başlatılmasını bekleyin.

❱ Cihaz tamamen sıfırlandıktan sonra otomatik olarak açılmaya başlayacaktır. Cihazın sıfırlandıktan sonra ilk açılış süresi 5 dakikaya kadar çıkabilmektedir. Eğer hard reset işlemi hakkında sormak istediğiniz sorularınız varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak; PC Hocası

Recep YAZGANRecep YAZGAN