Fikir
Giriş Tarihi : 22-02-2021 06:14   Güncelleme : 22-02-2021 06:14

İngiltere Değil, Karadeniz Mutasyonu!

Koronavirüs vaka oranında ilk 5 ilin içinde yer alan Samsun'daki hızlı artışın sebebinin Karadeniz’e has bir yeni mutasyon olmasından şüpheleniliyor.

İngiltere Değil, Karadeniz Mutasyonu!

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın 'O şehirde mutant yüzde 50'yi geçti...' başlıklı yazısında temas ettiği Samsun’da son yapılan PCR testlerinin yüzde 50’den fazlasının İngiltere’de görülen varyant virüs tespit ettiğini belirttiğini' aktardı.

Sarıkaya’nın yazısındaki İngiltere varyantının Karadeniz’e özgü bir mutasyon olabilme ihtimali üzerinde durulmaya başlandı.

 

'KARADENİZ MUTASYONU' UYARISI

Sağlık Bakanlığı 'covid19.saglik.gov.tr' adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, 8- 14 Şubat 2021 tarihleri arasında, nüfusa oranla Covid-19 vaka sayılarının en fazla olduğu iller, sırasıyla Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun oldu.

İngiltere, Brezilya, Güney Afrika gibi çok sayıda varyantı bulunan Covid-19 virüsünün Karadeniz’e özgü bir mutasyon beklentisinin düşük olmakla birlikte bir risk oluşturabileceğine dikkat çeken uzmanlar, genetik takip yapılmasını istedi.

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Farabi Hastanesi Test Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydın, Karadeniz bölgesindeki vaka sayılarının yüksek olmasının mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.

Çok kez mutasyona uğrayan Covid-19 virüsünün yeni mutasyonlarının takibinin yapılması gerektiğini belirten Aydın, "Türkiye’deki illere göre yüz binde vaka sayısının haritası paylaşılınca ortaya Samsun ile Rize arasının Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 misli yukarıda olduğu görüldü. Bu da insanlara değişik şeyler düşündürmeye başladı. Bunlardan biri de İngiltere, Brezilya gibi ‘Karadeniz’e spesifik bir mutasyon mu var’ diye düşündürdü. Ancak bu kadar dar bir bölgede böyle bir mutasyon olmasını çok beklemiyoruz. Aksi halde bunun yansımaları olmalıydı. Karadeniz, diğer büyük illerin sürekli iletişimde olduğu bir bölge ve o yüzden böyle bir mutasyon beklemiyoruz. Ancak yine de her yerde mutasyon olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle genetik analizle mutasyon takibinin mutlaka yapılması gerekiyor. Bilinen mutasyonlar dışında ekstra bir mutasyon olup olmadığı kendi haline bırakılmamalı, genetik takibi yapılmalı. Biz burada izole ettiğimiz virüsleri Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Viroloji Referans laboratuvarına gönderiyoruz, orada bu analizler yapılır. Ekstra bir durum varsa Sağlık Bakanımız tarafından duyurulur" dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN