Ekonomi
Giriş Tarihi : 01-02-2020 11:50   Güncelleme : 01-02-2020 11:50

Karadeniz Fındığının Yarısı Tehdit Altında!

Dünya genelinde 300’den fazla bitki ve ürünü zarara uğratan ‘Kahverengi Kokarca’ ile ortak mücadele için uluslararası bir konferans düzenlendi.

Karadeniz Fındığının Yarısı Tehdit Altında!

BÜYÜK TEHLİKE KAHVERENGİ KOKARCA

 

Konferansta konuşan Prof. Dr. Celal Tuncer,

Fındıktaki kayıp oranı hasarlı ürün oranı yüzde 20’lere ulaştı. Önümüzdeki yıllarda Avrupa ve Amerika’daki gibi böcek popülasyonu arttığında fındıkta yüzde 50’lerin üzerinde bir kayba sebep olabilir” dedi.

 

Dünya Sert Kabuklu ve Kurutulmuş Meyveler Konseyi (INC), Uluslararası Fındık ve Kuru Meyve Topluluğu, Ferrero Değerli Tarım ve 19 Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle “Türkiye ve Akdeniz Ülkeleri Tarımı İçin Potansiyel Tehdit: Kahverengi Kokarca” başlıklı uluslararası bir konferans düzenlendi.

 

İstanbul’da bir otelde düzenlenen konferansta Türkiye’den ve dünyanın çeşitli bölgelerinden katılan uzmanlar, 300’den fazla meyve ve bitkiye zarar veren Türkiye’de de görülmeye başlayan bu önemli istilacı böcekten kurtulmanın yollarını tartıştı.

 

Konferans, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer’in direktörlüğünde başladı. 2 gün sürecek olan toplantının birinci bölümüne sektörle ilgili akademisyenler, uygulamacılar, resmi ve özel işletme ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

 

Torino Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Luciana Tavella, Gürcistan Fındık Birliği Başkanı Nikoloz Meskhi, Emilia Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Lara Maistrello ve ‘kahverengi kokarca’ ile biyolojik mücadele için yetiştirilen ve Japonica da denilen Samuray aracının buluşçularından İsviçreli uzman Dr. Tim Haye’nin konuşmacı olarak katıldığı konferans yoğun ilgi gördü.

 

Toplantının ikinci gününde yapılacak workshopta mücadelenin teknik kısmı üzerinde durularak, uygulanacak yol ve yöntem belirlenecek.

 

Öte yandan, konferansta açıklamalarda bulunan 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Tuncer, ‘Kahverengi Kokarcanın’ Türkiye’ye 2017 yılında giriş yaptığını söyledi.

FINDIK TV

Recep YAZGANRecep YAZGAN