Samsun Haber
Giriş Tarihi : 08-10-2020 08:37   Güncelleme : 08-10-2020 08:37

Kavak Bekdemir’de Kurulacak Taş Ocağı Tabiatı Tehdit Ediyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kavak İlçesi Bekdemir Mahallesi Dağardı Sokak’ta kurulum aşamasına başladığı taş ocağının usulsüzlükler içerisinde gerçekleştiği ve tabiatı tehdit ettiği yönünde yapılan basın açıklamasının ardından yeni bir açıklama daha yapıldı.

Kavak Bekdemir’de Kurulacak Taş Ocağı Tabiatı Tehdit Ediyor

Yapılan yeni açıklamada “Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir açıklamama yapılmaması üzerine basın açıklaması paylaşılması gerek görülmüştür” denilerek şöyle devam edildi;

Kavak İlçesi Bekdemir Mahallesi Dağardı Sokak’ta, Bekdemir Mahallesi Muhtarlığı, Dağardı Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bekdemir Mahallesi Yukarı Bekdemir Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Aşağı Bekdemir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülünde dernek üyeleri ve köy sakinleri bir araya gelerek kurulumu devam taş ocağına karşı tepkilerini dile getirmiştir.

 

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ BİR AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET EDİYORUZ

Toplantıda, Bekdemir Mahallesi Muhtarı Şaban Avcı, Dağardı Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Özcan Lafcı, Yukarı Bekdemir Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahri Yangöz ve Aşağı Bekdemir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Bekdemir ile yöre halkı yapılacak olan işletmedeki hukuksuz yönler ile yaşanacak doğa ve tarih katliamına dikkatleri çekmiştir.

05.10.2020 ile 06.10.2020 tarihli gazete ve internet haber sitelerinde konunun kamuoyuyla paylaşılmasına rağmen kurulan taş ocağı işletmesinin sahibi Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir açıklamama yapılamamıştır. Muhtarlık ve dernekler olarak ivedilikle Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni bir açıklama yapmaya davet ediyor ve şunları söylüyoruz;

 

BEKDEMİR KÖYÜ MUHTARI ŞABAN AVCI

“Taşocağı kurulum işlemleri başladığı günden itibaren köyümüz sakinleriyle birlikte birçok kanunsuz durumla karşı karşıya kaldık. Samsun Büyükşehir Belediyesi taş ocağı kurulum çalışmalarını yürütürken vatandaşımızın tapulu arazisini ihlal etti. Taş kırıcı makinelerinin fabrika alanına nakliyesi sürecinde iş makineleri ile ağaçları yıktı. Yaşanan bu üzücü durumlar karşısında da vatandaşımız hukuki işlemlerini başlattı. Şimdi Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne şunu sormak istiyorum, Bunları hangi hangi kanuna dayanarak ve hangi izinle yaptınız? ‘Gönül Belediyeciliği’ diyerek çıktığınız bu yolda vatandaşınızı görmezden gelerek, birkaç bin ton taşa vatandaşınızı, doğanızı ve tarihinizi mi değişiyorsunuz.”

 

DAĞARDI SOKAĞI KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI ÖZCAN LAFCI

“Büyükşehir Belediyesi’nin alanda başlatılan çalışmayla ilgili bir ÇED raporunun, ruhsatın olması gerekir. Yaşamlarımızı doğrudan etkileyecek bu ÇED raporunu ve ruhsatınızı yarınki basın yayın organlarında kamuoyuyla paylaşmanızı istiyoruz.”

 

YUKARI BEKDEMİR SOKAĞI KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI BAHRİ YANGÖZ

“Kale Tepesi diye bilinen taş kırılacak alanda tarihi kalıntılar olduğu yönünde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ihbarlar oluşturuldu ve bunun neticesinde Müze Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma  Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bağlı uzmanlardan oluşturulan bir heyet bölgede inceleme başlattı. Bu inceleme sonucunu bile beklemeden bahsi geçen tepeden nasıl taş çıkarıp çakıl yapabiliyorsunuz? Tarihimize ışık tutabilecek herhangi bir eseri makinelerinizde öğütmeyeceğinizin garantisini bu millete nasıl verirsiniz?”

 

AŞAĞI BEKDEMİR SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI ÜNAL KUŞ

“Taş çıkarılacak alan bir orman arazisidir. Burada meşe, gürgen, fındık vb. gibi farklı türden ağaçlar yeni yeni olgunlaşmaktadır. Bugün 1 fidan daha fazla dikebilmek için onca sivil toplum kuruluşu canla başla çalışırken, sizler bir orman dolusu fidanı nasıl yok edeceksiniz? Taş çıkaracağınız alanın bir orman arazisi olduğunun ve burada katledeceğiniz ağaç sayısının farkında mısınız?”

Recep YAZGANRecep YAZGAN