Dünya
Giriş Tarihi : 01-08-2020 13:41   Güncelleme : 01-08-2020 13:45

Keşnizaniler: Irak'ın Fetö'sü Mü?

Irak'ta hem Saddam döneminde hem de Amerikan işgali sonrası tartışılan gruplardan biriydi. Amerika'da yaşayan Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin ölümü sonrası gündeme geldi. İran sınırını geçen Keşnizani grubu üyeleri, kameralara yansıdı. Peki, Keşnizaniler Irak'ta ne anlama geliyor? Irak'ın FETÖ'sü mü?

Keşnizaniler: Irak'ın Fetö'sü Mü?

Yüzlerce kişi İran - Irak sınırını böyle geçti. Ellerinde kılıç, zincir ve bıçaklar vardı. Ne virüsten çekindiler, ne de Irak askerlerinden. Irak askerlerinin karşı koymalarına aldırmadan ülkeye girdiler. O anda kameralar kayıttaydı. Görüntüdeki kişiler ise Keşnizani grubu üyeleriydi.

Keşnizani , Kürtçe’de, “Ben hiçbir şey bilmiyorum” anlamına geliyor. Irak'ın Süleymaniye kentindeki bir Kürt aşiretinin adı. Türkiye'de neredeyse hiç bilinmeyen bir grup, ama Irak'ın en esrarengiz, en tartışmalı gruplarından biri onlar.

Keşnizani Tarikatı, Baba Abdülkadir zamanı da dâhil Saddam'a bağlılıkta kusur etmiyordu. Kürt, Türkmen, Arap Rejim muhaliflerini anında Baas Parti istasyonlarına bildiriyordu. Keşnizani Tarikatı’nın başı Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani artık ABD'de yaşıyordu.

Keşnizani'nin 2 oğlu vardı. Bir oğlu faili meçhul cinayete kurban gitti. İddiaya göre bu cinayet sonrası, tarikat Kadiri çizgisinden kaydı. Özellikle Körfez Savaşı’ndan sonra stratejisini gözden geçirip Saddam Hüseyin'in ailesi ve yakınlarına yöneldi.

Müridler arasında bir isim vardı ki, Saddam'dan sonra Baas'ın en kudretlisiydi. İbrahim İzzet El Duri. Duri, bütün karanlık odaklarla ilişki kuruyor, Saddam'ın bütün işlerini organize ediyordu. Saddam'ın eşi Sacide Hayrullah, Saddam'ın kardeşleri Vatban ve Barzan ile oğul Uday da müritleri arasındaydı.

Aslında tarikatın asıl hedefi Irak ordusuydu. Öncelikle generaller ve subaylar Keşnizani Tarikatının müritleri haline getirildiler. Genelkurmay Başkanı, Genel Askeri İstihbarat Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, hepsi Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin ayağını öperek müridiler arasına girmişti.

Irak'ın acımasız El-Muhaberat'ının sivil-asker elemanları da tarikatın müritleri olmuştu. Irak'taki sistemde artık onları durduracak güç yoktu.

İddiaya göre bu sırada Amerika'da hayatını sürdüren Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı CİA ile iletişim içindeydi. Irak'taki durum an be an oğul Nehru'da toplanıyor. Nehru'da bunları batıya aktarıyordu.

Tarikatla ilgili en tartışmalı olay ise, Irak işgalinde yaşandı.

Amerikan ve İngiliz birlikleri 2003'te Irak'a saldırdılar. Güneyde dirençle karşılaştılar. Dünya medyası, Türk medyası, akademisyen, emekli asker, strateji uzmanları asıl savaşın Bağdat ve çevresinde olacağını dile getiriyorlardı.

Hâlbuki Bağdat ve çevresi Saddam'ın askerleri tarafından hiçbir direnç gösterilmeden Amerikan askerlerine teslim edildi. Neden böyle olduğu çok tartışıldı.

Herkes "Esas savaş Bağdat'ta olacak" derken Bağdat savaşmadan teslim edilmişti. Tarih 10 Nisan 2003'ü gösteriyordu. İddialara göre, tarikat yoluyla Irak Devlet mekanizması devşirilmişti. Şeyh Muhammed, asker olan müritlerine Amerikan askerlerine direnmemelerini öğütlemişti ve başkent Bağdat'ın düşüşünden sonra Irak Devleti yeniden dizayn edildi. Bu sırada, Keşnizaniler boş durmadı.

Bir dönem özellikle Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen Irak Türkmen Cephesini hedef aldı. Karalama kampanyası başlattı. Irak yeni devletinin içinde yer aldılar. Mürit milletvekilleri Irak Meclisi'ne girdiler.

Irak devletinde yine çok güçlüler. En önemlisi ise, güvenlik şirketleri üzerinden ABD ile işbirliği yapmayı sürdürdüler. Şimdi ülkede petrol rafinerisinin kontrolünün Keşnizanilerin elinde olduğu iddialar arasında.

Keşnizaniler, Irak'ta halen etkin bir güç. Özellikle Süleymaniye ve Kerkük civarında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin bulunduğu bölgede hakimiyetleri çok. Amerika'da yaşayan Şeyh Muhammed Abdülkerim Keşnizani'nin Irak'a getirilmesi ve sonrasında gelişen olaylar Irak'taki güçlerinin yansıması. Türkiye'de birçok çevrede Irak'ın FETÖ'sü olarak anılıyorlar.

Keşnizaniler, törenleriyle de dikkat çekiyor. “Şiş sokma, ateş yutma ve cam parçaları yeme…” gibi aşırılıklar Keşnizanilerin ritüellerinde yer alıyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN