Genel
Giriş Tarihi : 14-09-2018 15:06   Güncelleme : 14-09-2018 15:06

Kurtar bizi Türkiye!

Yemenli akademisyen ve siyasetçi Dr. Mohammed Hasan Al Soudi, Yemen’in tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar acı bir tablo ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kurtar bizi Türkiye!

Açlığın giderek arttığını, salgın hastalıklar nedeniyle yüz binlerce insanın ölümle burun buruna geldiğini belirten Soudi, Türkiye’yi acil olarak yardıma çağırdı.

1539’dan ta ki 1918’e kadar yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı himayesinde barış içinde yaşayan, huzur adası Yemen, bugün Ortadoğu’da Suriye’den sonra en büyük dramların yaşandığı nokta. Zengin yer altı kaynaklarına, stratejik önemine, dünya ticaretinin merkezi olmasına rağmen Yemen, fakirliğini, sefaletin, abluka nedeniyle açlıktan ölümlerin diyarı… Dünyanın gözü önünde Yemen’de acı her geçen gün artarken, Yemen Yedi İklim Üniversitesi Dekan Yardımcısı Yemen merkezli Albarakah ve İstanbul’da faaliyet gösteren İnsanlığa Rahmet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mohammed Hasan Al-Soudi, siyasi faaliyetler de yürüttüğü Yemen’in son durumunu Diriliş Postası’na anlattı.

HUSİLER YÜZÜNDEN

Yemen’in dünya tarihinde görülmemiş kadar zelil bir durumda olduğunu anlatan Dr. Al-Soudi, savaşın 30 yıllık bir maziye dayandığını, İran destekli Husiler’in yüzünden savaşın başladığına dikkat çekerek, “Yemen’in bu hale düşmesinde yine diğer bir etkide oradaki Husiler’in mevcut hükümeti yıkmasından oldu. Bir de şu var ki Abdurabbu Mansur el-Hadi devlet başkanı Suudi Arabistan’a gitti sığındı daha doğrusu kaçtı. Oraya sonra yurtdışındaki Birleşik Arap Emirlikleri’nin insanlarını askerini ordusunu çağırdı ve durum bu boyuta geldi. Birleşmiş Araplar’ın körfez ülkelerindeki askerler, ordular oraya gitmeden önce dediler ki biz 6-7 ay gibi 10 ay gibi içerisinde orayı teslim alacağız ve her şeyi düzene sokacağız dediler. Bırakın öyle olmasını şu an 4. yılda olmasına rağmen durum daha kötüye gitti” diye konuştu.

“BURADA HAYAT DURDU”

550 bin kilometrekare alan üzerine kurulan Yemen’in 27 milyon nüfusa sahip olduğunun bilgisini paylaşan Yemenli akademisyen, savaşın nüfusun 24 milyonunu etkilediğini aktararak, şunları söyledi: “Şu duruma geldi ki Yemen’in yüzde 80’i çok acil yardıma muhtaç hale getirildi. 22 milyon insan için ciddi bir tehlike var şu anda. 4 milyon insan Yemen’in dışına çıktı. Göç etti yani. 3 milyon çocuk eğitim hakkından mahrum şu anda Yüzde 60 hastane ve sağlık noktaları tamamen yok oldu, silindi. Hayat durdu Yemen’de. Hastaneler okullar, su şebekeleri, fabrikalar işlemiyor hiçbir şey yok üretim yok.”

ACİL İLAÇ LAZIM

Yemenliler için “Sanki mezarda yaşıyorlar” tanımlamasını yapan Dr. Muhammed, atılması gereken adımları 3 kategori olarak paylaştı. Yemen’de binlerce insanın açlıkla pençeleştiğini, bunun için acil bir şekilde abluka altındaki bölgeye gıda yardımı yapması gerektiğini ifade eden Al-Soudi, ülkede salgın hastalıkların baş gösterdiğini, 80 bin kişinin ilaç yokluğundan öldüğünün altını çizerken, 2 milyon kişinin daha ilaç bulamaması durumunda öleceğini dile getirdi. Türkiye’de çöpe atılan kıyafetlerin Yemen için lüks olduğunu ifade den Al-Soudi, 1 milyondan fazla yetimin giyim ihtiyacının bulunduğunu belirtti. Yemenli Akademisyen, ülkesindeki ablukayı, şöyle anlattı:

“Ne anlatayım Yemen kan ağlıyor. Yemen geliş gidiş yok, karadan giriş yok, havadan giriş yok, bu insanlardan haber alınamıyor, ne diyebilirim ne anlatabilirim ne söyleyebilirim Yemen hakkında başka.”

“SERVETİ BATI YİYOR”

Al-Soudi, Yemen’deki savaşı planlayan elleri de deşifre etti. Yemen’in petrol ve doğalgaz başta olmak üzere pek çok yer altı kaynağına sahip olduğunu aktaran Yemenli akademisyen, “Şu an birinci derecede Kore, ABD, Fransa, Rusya’ya bağlı şirketler burada ortaklaşa çalışaraktan buranın servetini yiyorlar. Büyük sebepler var. dünya ticaretinin yüzde 70’inin geçtiği bir nokta olduğu için Yemene sahip olan insan dünya ticaretinin yüzde70’ine sahip olur” ifadelerini kullandı. Dr. Muhammed, Yemen’e sahip olmak isteyen Batı’nın Mekke, Somali, Sudan, Aden Körfezi’ni Yemen’siz ele geçiremeyeceğini söyledi.

“BM HUSİLER’DEN TARAF”

Al-Soudi, Birleşmiş Milletler’in Yemen konusundaki oyununu da ilk kez gündeme taşıdı. BM’nin yaptığını duyurduğu yardımları Yemen halkına değil, işgalci Husiler verdiğinin bilgisini paylaşan Al.-Soudi, “Zaten Birleşmiş Milletler Yemen’de başlı başına bir sorun. Birleşmiş Milletler’in en büyük programı oradaki Husiler’e yardım etmek onlara yardım ediyorlar, dünyadan toplayıp onlara getiriyorlar parayı malı her şeyi. Birleşmiş Milletler’in denetimi ve kontrolü altında dünya üzerinden çok büyük bir yardım toplanıp Husiler’e teslim ediliyor” dedi.

Dr. Soudi, Husiler’in sayısının, Yemen nüfusu içerisinde yüzde 5 olduğuna kaydetti. Al-Soudi, Yemen BM’nin girmesinden sonra Husuler’in güçlendiğini dile getirdi.

“HUSİLERİN SİLAHLARI TOPLANMALI”

Al-Soudi, Yemen’in krizin nasıl çözüleceğini de aktardı. Husiler’in işgali bitmeden Yemen’in eski günlerine dönemeyeceğini söyleyen Yemenli akademisyen, durumu şöyle analiz etti:

“Yemen’de Husiler devleti bırakıp giderlerse düzen tekrardan geri gelir. Birleşmiş Milletler karar alsa ki, Yemen halkına silah verileceğini veya Husiler’in elinden silah toplansa bu iş gene olur.”

“BU İŞİ ERDOĞAN ÇÖZER!”

Al-Soudi, İslam dünyasının lideri olarak görülen Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a da seslendi. Erdoğan’ın Husiler’e karşı tüm kurumları harekete geçirebilecek tek kişi olduğuna dikkat çeken Al-Soudi, “Bizim Recep Tayyip Erdoğan’dan istediğimiz şey şudur oradaki mevcut bozulan meşru hükümetimiz Abdurabbu Mansur el-Hadi’yi desteklemesini,mevcut kurulan hükümeti desteklemesi. Dünya üzerindeki diğer kurum ve kuruluşları toplayaraktan Husiler üzerinde bir diplomasi, baskı yaparaktan onların haksız ve yanlış olduklarını anlatması için bir toplantı yapmasını istiyoruz.Şu anda Yemen’e, Cumhurbaşkanınızdan çok acil olaraktan ilaç istiyoruz” diye konuştu. Yemenli akademisyen, Erdoğan’dan ilaç desteği de talep etti.

Osmanlı’yı özledik

Al-Soudi, Türkiye ile Yemen arasındaki tarihi bağlara da değindi. Yemen ile Türk milleti arasındaki hiçbir zaman ayrım bulunmadığını söyleyen Yemenli Dr. Muhammed, “Osmanlı halkı ile Yemen halkı 515 sene bir yaşadılar, bir aile bir beden gibiler. Türkler Yemen’e geldi Yemenliler Türkiye’ye gelmediler, bu münasebet ile Yemenliler onlara kız verdiler evlendiler ve oralarda çok büyük şehirler yaptı Türkler. Osmanlı döneminde de şimdi de geçmişte de Türkler’le Yemenliler arasında hiçbir fitne hiçbir şey olmamıştır.Ne zaman ki Osmanlı’ya karşı bir muhalefet veya bir devrim yada zıt bir hareket olduysa bunların sebebi oradaki Husiler olmuşlardır yani Husiler başlatmışlardır” mesajını verdi.

İşadamları Türkiye’ye gelmek istiyor

Yemen’deki savaşın milyarlarca dolar servet büyüklüğü olan iş adamını da etkilediğini belirten Al-Soudi, ülkeden kaçan bu isimlerin Türkiye’ye gelmek istediğinin altını çizerek, şunları paylaştı:

“Geçmişte anlattığım gibi dünyanın en zengin ülkelerinden bir tanesiydi.Yemenli işadamları Dünya’da meşhurlardır, birçok komşu ülkelerinde Yemenli iş adamları oralara iyi şeyler yapmışlardır.Şu anda dağıldılar. Onlar şu anda Türkiye’ye gelmek istiyorlar bizimle de alakaları var ama kanuni bazı sıkıntılar var engeller var bu engellerin aşılması gerekiyor Türkiye’den.”

Sabri İşbilen / Diriliş Postası

adminadmin