Samsun Haber
Giriş Tarihi : 27-09-2022 16:03   Güncelleme : 27-09-2022 16:13

Ladik 10 Yılda Turizm Hedefine Ulaşacak!

Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel, Denge Gazetesi Sahibi Adnan Bahadır, Akasyamhaber Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan ile Gerçektaraf Genel Yayın Yönetmeni Okan Çakır’ı Ladik’te misafir ederek Belediye olarak hayata geçirdikleri projeleri tanıttı.

Ladik 10 Yılda Turizm Hedefine Ulaşacak!

Ladik’in 10 yıl gibi kısa bir sürede Antalya’nın turizm potansiyeline ulaşacağını belirterek sözlerine başlayan Başkan Özel, küresel iklim değişikliğinin Ladik’e böyle bir avantaj sağladığını da kaydederek Ladik’in geleceğini bu projeksiyona göre planladıklarını belirtti.

Ladik Gölü manzaralı yaklaşık 10 dönümlük alanda 10 bungalov ev ve bir kır lokantasından oluşan tatil köyü projesinin tamamlandığını belirten Özel, pandemi boyunca iki yıl atıl vaziyette kalan bungalov evlerinin işletmesi için yatırımcıları ilçeye davet ettiklerini kaydetti.

LADİK 10 YILDA TURİZM HEDEFİNE ULAŞACAK

 Ladik’te 870 hektarı kaplayan Ladik Gölünün turna ve tahta balıkları ile tatlı su levreği, sazan, kızılkanat gibi balık türleriyle yöre halkının geçim kaynağı olduğunu ve Ladik Gölünde balıkçıl, leylek, martı gibi 90 farklı kuş türü ile Bafra deltasından daha fazla kuş türüne ev sahipliği yaptığını kandeden Ladik Belediye Başkanı Özel şöyle devam etti;

“Ladik Gölü, son 2 yıldır ak pelikanların da uğrak yeri haline geldi. Gölde balık avlayan ak pelikanlar turistlerin de ilgisini çekiyor. Turna balıkları coğrafi işaret niteliğindedir. Türkiye'de çok az iç sularda yaşamaktadır. Yine gölün üzerinde yüzen adacıklar mevcut. Belirli mevsimler su seviyesi yükseldiğinde adalar yüzüyor. İlkbahar ve yaz aylarıyla gölde renkli nilüferler açıyor. Gerçekten görülmeyen değer fotoğraflar veriyor. Son yıllarda Pelikanların da gelmesiyle göl, farklı bir güzelliğe kavuştu. Gölümüz adeta bir kuş cenneti haline geldi."

AMBARKÖY AÇIK HAVA MÜZESİ, ZİYARETÇİ ÇEKİYOR

Samsun’un Ladik ilçesinde vatandaşların hibe ettiği tarihi tarım aletleri ve tarihi ambarlarla kurulan ve dünyada eşi benzeri olmayan Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin önemli oranda ziyaretçi çektiğini de sözlerine ekleyen Nurhan Yapcı Özel, “Her bir ambarın ayrı ayrı hikayesi var. Onları burada yaşatmanın keyfini yaşıyoruz. Ladik bir turizm alanı ve bu alana Ambarköy’ü de katmanın mutluluğu içindeyiz” dedi.

Bir ahşap camiyi tam yakılmak üzereyken kurtararak Ambarköy’de aslına uygun bir şekilde restore ettiklerini de vurgulayan Özel sözlerine şöyle devam etti:

 “Ahşap cami, kerestelerinin yakılması için fırına verilmiş. Fırıncıdan satın alarak buraya getirip gerçeğine uygun şekilde yeniden inşa ettik. 300 yıllık bir geleneği, bir yaşantıyı devam ettirmenin huzuru içindeyiz. Ambarlar haricinde 2 ahşap ev, bir ahşap okul ve bir de serender getirerek bu alanı oluşturduk. Ambarköy, gelin ve damatların doğal fotoğraf çekim stüdyosu haline de geldi. Çevre illerden yerli turist gelmesine rağmen artık burada yabancı turistleri ağırlayacak imkanlarımız da doğdu. Bundan sonra Ambarköy, turizme büyük katkı sağlıyor. Ladik Kaymakamlığı, köylerde tahıl saklamak amacıyla 17, 18 ve 19’uncu yüzyılda yapılan ahşap ambarlar ile ahşap yapıları korumak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla 2010 yılında proje başlattı.

SÜLEYMAN MÜHÜRLÜ KAPI

Birçoğu yakılmak ve yıkılmak üzereyken vatandaşlardan hibe yoluyla toplanan 22 ahşap ambar ile Ambarköy Açık Hava Müzesi kuruldu.

Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin yaşatıldığı Ambarköy’deki ambarlarda, Hazreti Süleyman’ın mührünü temsil eden simge de yer alıyor.

Ambarköy’de köy kültürünü yansıtması için vatandaşların hibe ettiği tarihi ahşap evler ile 300 yıllık ahşap cami ve değirmen de aslına uygun olarak inşa edildi.

Ambarköy’de, içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal hayatı olduğu gibi yansıtılıyor.

Köyde ayrıca geçmişte insanların günlük hayatlarında kullandıkları ancak bugün sadece hatıralarında kaldığı tarihi eser, alet ve eşyalar sergileniyor.

Açık hava müzesi konseptli Ambarköy, ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor.”

TARİHİ İPEKYOLU ÜZERİNDE

Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel, Ladik hakkında kısa bir tarihi ve coğrafi bilgi verirken, Ladik’in Akdağ’ın eteklerinde kurulan 850 rakımlı bir ilçe olduğuna vurgu yaparak, ilçenin 7 bin yıllık geçmişe sahip olduğuna da dikkat çekti.

Başkan Özel sözlerini, “Böyle bir özelliğe sahip olması nedeniyle tarihi, kültürü ve doğal yapısının gelecek nesillere aktarılması önem arz ediyor. Ladik Tarihi İpek Yolu’nun kesişme noktasında olduğu için birçok medeniyetin burada yaşamasına vesile olmuştur. 10 kilometrekarelik alan içinde termal tesisleri, gölü ve kayak tesisi bulunan ilçenin ekonomisi, bu üç saç ayağının üzerinde durmaya çalışıyor. Turizm yatırımcılarını bölgemizin cazibesinden faydalanmaları için ilçemize yatırım yapmaya davet ediyoruz.” diye tamamladı.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN