Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 24-09-2017 16:01   Güncelleme : 24-09-2017 16:01

Lüksün Ve İsrafın Böylesi

Lüksün Böylesi:

Lüksün Ve İsrafın Böylesi

Sevgili okurlarım, Başbakanlık, Bakanlıklar ve Meclisin 2016’da kara taşıtı kiralama (Makam ve hizmet araçları) giderlerine aylık 26,3 milyon TL (Eski parayla Trilyon) para ödendi. Bir yılda ödenen para ise yaklaşık 315,6 milyon TL (Trilyon)

Yine Başbakanlık, bakanlıklar ve Meclis olmak üzere 1 Eylül 2014 tarihinden 1 Temmuz 2016’ya kadar kara taşıtı satın alımlarına toplam da yaklaşık 433 milyon TL (Trilyon) para ödenmiştir.

Satın alımlarını bir nebzede olsa anlamaya çalışıyorum ama kiralamaya bu derece fahiş rakamların ödenmesini anlamıyorum. Yukarıdaki rakamlar bizim ne kadar lüks ve israflı yaşadığımızın göstergesidir. Çok zenginiz çok !

İsrafın Böylesi:

Ne yazık ki Türkiye de bir günde yaklaşık 4 milyon 900 bin ekmek israf ediyor.  Bir ayda ise 147 milyon ekmek israf ediliyor. Ramazan ayında bu rakamlar daha da artmaktadır.

Yalnız ekmek mi israfımız? Tabi ki değil yemek israfları da had safhada, self servis veren otellerde 3 tabaktan 2’si çöpe dökülüyor. Yalnız Alanya’da yılda 60 bin ton yemek çöpe dökülüyor.

Tasarruf oranlarımız ise %14’ler de. Çok tasarrufluyuz çok!

Acun Ilıcalı’nın Ultra Lüks Düğünü:

Türkiye’ye ne olmuş ki her önüne gelen yurt dışında evleniyor anlamadım. Batılılaşma sevdası son hızla devam ediyor. Yaklaşık 250 davetli için Türk Hava Yollarından kiralanan özel uçak davetlileri Fransa’nın Nice kentine götürdü. Düğünün maliyeti ise henüz bilinmiyor.

Şimdi şunu sormak istiyorum ‘’ Yabancı ünlülerden Türkiye’ye gelip evlenen oldu mu?’’ Cevabını da batı sevdalılarına armağan ediyorum. ‘’Hayır, olmadı olamadı’’ !

 21. Yüzyıl da halen 52 ülkenin insanları ciddi ve endişe verici şekilde açlık seviyesinde bulunurken, Türkiye de bu ülkeler arasında, ancak en düşük ikinci açlık seviyesinde yer alıyor.

Bir saatte 300 çocuk açlıktan ölürken, bizim böyle israfların içinde olmamız ne kadar doğru olur. Kimsenin umurunda değil ne yazık ki!

Ne buyuruyor yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim: Ey Âdemoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez (A'râf Suresi 7/31)

Kadir Topbaş’ın İstifası:

Kadir Topbaş’ın istifasına neden olan acaba ‘’veto’’ ettiği imar değişikliği miydi? Başkan Topbaş'ın ileride İBB Meclis'ini sıkıntıya sokabileceği gerekçesiyle veto ettiği 5 imar değişikliği dosyası İBB Meclisi'nde yeniden görüşülmüş, AK Parti grubu Topbaş'ın veto ettiği dosyaları, Meclisten geçirmişti. Oylamada CHP ve MHP'li Meclis üyeleri olumsuz oy kullanmıştı.

Peki neydi bu 5 imar dosyası?

1-Dosya: Topbaş'ın veto ettiği dosyaların başında Pendik Gökçebeyli Mahallesi'ndeki özel orman alanları ile ilgili. Çiftlik Kent Arsa ve Konut Yapı Kooperatifine ait yapılaşmış tarla ve özel orman vasıflı arazilerin bir kısmı, park, köy meydanı ve ibadet alanı olarak ayrılmıştı. Mağdur olanların yapmış olduğu itirazların bir kısmı, İBB Meclisi tarafından Temmuz ayında kabul edilmişti.

2-Dosya: Beşiktaş Ortaköy'deki bin 641 metrekare büyüklüğünde arazi ile ilgili. Söz konusu imar değişikliği ile arazinin inşaat hakkı yaklaşık 500 metrekare arttırılmıştı.

3-Dosya: Kartal Soğanlık mahallesinde 2 bin 400 metrekarelik park alanının ticaret ve konut alanına alınmasıyla ilgili. Söz konusu imar değişikliğine İBB'nin Yeşil Alan ve Tesisler Müdürlüğü ile Ulaşım Planlama Müdürlüğü karşı çıkmasına karşın, İBB Meclisi AKP'li meclis üyelerinin oylarıyla talebi kabul etmişti.

4-Dosya: Sarıyer Zekeriyaköy'deki anaokulu yapılmak üzere ayrılmış olan yaklaşık bin metrekarelik parselin konut alanına alınmasıyla ilgiliydi. İBB Meclisi'nin anaokulu alanının konut alanına alınmasını da veto etti.

5-Dosya: Bayrampaşa Orta Mahaldeki 2 parselle ilgili. Toplam 5 bin 500 metrekarelik parsellerde yapılan fonksiyon değişikliği ile kamusal sağlık tesis alanı iptal edilmiş bunun yerine özel sağlık tesis alanı planlara işlenmişti.

Kalın sağlıcakla.

Araştırmacı - Yazar

Ahmet Öztürk

[email protected]

adminadmin