Güncel
Giriş Tarihi : 14-08-2020 13:54   Güncelleme : 14-08-2020 13:54

Milli Savunma Bakanı Akar "Uluslararası Hukukla Uyumlu Barışçıl Yollarla Siyasi Çözümler Bulmak İstiyoruz!"

Milli Savunma Bakanı Akar, Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerilim konusunda ortamı yumuşatacak açıklamalarda bulundu. Gerilimi diyalog ile çözmek istediklerini dile getiren Akar, “Şu bilinmelidir. Denizlerimiz bizim Mavi Vatanımız. Her bir damlası değerlidir” dedi. Bu arada İsrail’in Yunanistan’ı desteklemesi de sürpriz olmadı.

Milli Savunma Bakanı Akar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile enerji kaynakları arama çalışmaları üzerinden başlayan gerilimi diyalog ile çözmek istediğini söyledi. Reuters'a konuşan Akar, Ankara'nın bölgedeki 'haklarını ve çıkarlarını savunacağını' ifade etti. Akar, "Tüm bunlara rağmen, sağduyunun üstün geleceğine inanmak istiyoruz. Hem sahada, hem masada biz uluslararası hukukun, iyi komşuluğun ve diyalogun tarafındayız. Uluslararası hukukla uyumlu barışçıl yollarla siyasi çözümler bulmak istiyoruz" diye konuştu.

Akar, Türkiye'nin kıyılarında 'haklarını, bağlarını ve çıkarlarını korumaya devam edeceğini' de söyledi ve "Şu bilinmelidir. Denizlerimiz bizim Mavi Vatanımız. Her bir damlası değerlidir" dedi.

 

İsrail'in tercihi de Yunan

Öte yandan Akdeniz'de Ankara ile Atina arasında yaşanan krize ilişkin İsrail'den açıklama geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in Yunanistan'ın yanında olduğu belirtildi. Açıklamada "İsrail Yunanistan'a, deniz alanları ve münhasır ekonomik bölgesini sınırlandırma hakkı konusunda tam destek ve dayanışmasını ifade eder" denildi. Ortadoğu'da Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da Yunanistan lehine açıklamalarda bulunmuştu. Başta Fransa olmak üzere Avrupa Birliği'nde çok sayıda ülke Yunanistan'ın yanında yer alıyor. Almanya, arabulucu rolünde.

 

AB yine toplanıyor

Türkiye'nin sismik araştırma ve sondaj gemisi Oruç Reis için Akdeniz'de Navtex ilan etmesi Atina ile Ankara arasında tansiyonu yeniden yükseltmişti. Yunanistan, Salı günü Türkiye'nin Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi'nin acilen toplanmasını istemişti. Yunanistan'ın acil toplantı talebine tepki gösteren Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Yunanistan her zamanki gibi haksız, hukuksuz, saldırgan politikalarına destek için Avrupa Birliği'ni toplantıya çağırmış. AB, Yunanistan'ın tüm Avrupa'yı Yunan tiyatrosuna çevirmesine izin vermemelidir" demişti. Öte yandan AB Dışişleri bakanları, Akdeniz ve Belarus gündemleriyle Cuma günü olağanüstü toplanacak. Toplantıda ayrıca Lübnan'daki durum ve Beyrut'taki patlama konularına da yer verilmesi bekleniyor.

 

 Sismik kablo Akdeniz'e indi

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ile Yunanistan arasında kriz yaratan Oruç Reis gemisiyle ilgili Çarşamba günü bir paylaşımda bulundu. Dönmez geminin görüntülerini paylaşarak, "Adım adım Akdeniz. Oruç Reis denizlerimizin röntgenini çekiyor. 23 Ağustos'a kadar toplam 1750 kilometre 2 boyutlu sismik araştırma için streamer (sismik kablo) Akdeniz'e indi. Yolunuz açık, enerjiniz yüksek olsun" dedi.

 Kaynak: YENİ MESAJ

Recep YAZGANRecep YAZGAN