Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-02-2018 09:10   Güncelleme : 16-02-2018 09:10

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmeli!

Kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Samsun Şube Başkanı Haluk Tan Diriliş Postası Karadeniz Bölge Temsilciğini ziyaret ederek, Bölge Temsilcisi Recep Yazgan ile bir süre sohbet etti.

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmeli!

Ziyarette MÜSİAD’ın yerel ve genel olmak üzere ekonomik değerlendirmeleri hakkında konuşan Tan, Türkiye’nin tüketim ekonomisinden üretim ekonomisinde geçişin öncelikli meseleler arasında yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın, TBMM’ye yaptığı ziyarette, ekonomik faaliyetlerde üretim tarafının göz ardı edilmemesi gerektiği hususunda TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanına görüşlerini aktardığına da dikkat Çeken Tan, MÜSİAD Genel Başkanının “Dış ticaret ile finansal kanallar üzerinden küresel sisteme eklemlenme önemli avantajlar sunmakla beraber, üretim faktörünün ihmal edilmesine yol açmaktadır. Bu yönelim ciddi bir risk taşımaktadır. Bu anlamda Türkiye, tüketim ekonomisinden, üretim ekonomisine geçmelidir. Önemli ve stratejik ürünlerde üretim teşvik edilmelidir. İhracata yönelik üretim modeli benimsenerek, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi teşvik edilmelidir” diyerek ilgililere uyarıda bulunduğunu da hatırlattı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN İMALAT ŞART

MÜSİAD olarak sürdürülebilir büyümenin sağlanmasının imalat sanayiinden geçtiğini her zaman savunduklarına da dikkat çeken MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan, “küresel ekonominin son 7-8 yılı değerlendirildiğinde, kriz belirsizliğini nispeten kolay atlatan, büyümesini pozitife çevirebilen ve böylece istihdam oluşturabilen ülkelerin imalata ağırlık veren ülkeler olduğunun altını çizdi. İmalat sanayinin GSYH içindeki payının yüzde 21 olduğunu belirten Kaan, bu durumun, ülkemiz için “orta gelir tuzağını” sağlıklı bir şekilde atlatamama riskini doğurduğunu da sözlerine ekledi.

81 İLDE ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ BÖLGESİ

MÜSİAD’ın Toplu Sanayi İşletmeleri (TOSİ) projesi ile ilgili olarak da bilgi veren Tan, “Projemiz, 81 ilde birer orta ölçekli sanayi bölgesi tesis edilmesini ifade etmektedir. Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi siteleri yani yaklaşık 100-150 metrekarelik sanayi tesislerinde üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgelerinde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları büyüterek firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. TOSİ’ler, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. Projemiz, işletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara ciddi bir destek olacak. Proje TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecek. Burada en az 200 sanayi yapısı faaliyette olacak. Kampüsün içinde konutlar, bir meslek okulu ve sağlık kuruluşu gibi yapılar yer alacak” diye konuştu.

FAİZE KARŞI GİRİŞİM SERMAYESİ FONU

MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Haluk Tan sözlerini şöyle tamamladı “İşletmelerde en büyük çıktı olarak faizi görüyoruz. Büyük umutlarla girilen işleri, belki risk alınarak hayata geçirilen işletmeleri, faize kurban olarak veriyoruz.

Bunun çözümü olarak çeşitli sektörlere uluslararası geniş görüşlülük verebilecek, büyüme potansiyeli olan girişimleri veya fikirleri, üretim odaklı finansal modeller ile geliştiren bir yapı tesis edilmelidir. Bunu da Girişim Sermayesi Fonu oluşturarak hayatiyet verilebileceğini düşünüyoruz”

 

adminadmin