Samsun Haber
Giriş Tarihi : 24-11-2022 13:00   Güncelleme : 24-11-2022 13:00

Öğrenciyi ilim yolculuğuna götürecek olan öğretmenidir!

Eğitim Bir-Sen Samsun 2 nolu Şube Başkanı Tevfik Yılmaz Demir, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlayarak, “Öğrenciyi diploma avcılığından ilim yolculuğuna götüren ve onun ruhuna nakış nakış sevgi işleyen muallimdir” dedi.

Öğrenciyi ilim yolculuğuna götürecek olan öğretmenidir!

“Öğretmenler Günü deyince aklımıza ilk gelen isim bu coğrafyada birçok ilim insanını yetiştiren, rehberlik yapan, öğretmekle kalmayıp öğretmenin ve öğrenmenin ruhunu veren hocaların hocası Nurettin Topçu geliyor aklımıza” diyen Demir şöyle devam etti;

“Nurettin Topçu’ya göre öğretmen yani muallim insanoğlunu beşikten alarak mezara kadar götürüp teslim eden, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır. Hakikatinin işleyicisi, karakterimizin yapıcısı, kalbimizin çevrildiği her yönde kurucusu muallimdir.

DEVLETLERİ VE MEDENİYETLERİ YAPAN DA YIKAN DA MUALLİMLERDİR

Yalnız kaldığımız yerde yalnızlığımızın sorumlusu da muallimdir.

Topçu üstadımıza göre; muallimlik para değil ruh işidir. Ve devlet adamı muallimlerin emrinde olursa toplum mutlu bir şekilde yaşar aksine muallim devlet adamının emrinde olursa o toplum bozulur, yok olur.

Muallim, en doğru ve en güzel hayat örneğini hazırlar ve bize sunar, biz de yaşarız. Bizim görevimiz yaşadığımız hayata anlayış katmaktır. Muallim;  ruhumuzdaki kat kat fetihlerin kahramanı ve şerefli sahibi olduğu halde, bu hayatı yaşamayı değil, ona hizmeti tercih etmiş fedakâr varlıktır.

Muallim, geçeceği yol bütün engellerle örtülü olduğu halde, buna tahammül etmesini bilen ve tahammüle âşık idealcidir der Topçu ve tahammülsüzlüğün ve şikâyetin başladığı yerde, muallimlik davası bittiğini iddia eder.

MUALLİMLİK SEVGİ İŞİDİR VE RUH SEVGİSİDİR

Muallim halk gibi, her yaşayan gibi yaşayamaz. Öğrenciyi diploma avcılığından ilim yolculuğuna götüren ve onun ruhuna nakış nakış sevgi işleyen muallimdir.

Muallim, hepimizin her an muhtaç olduğu doktordur. Muallim, insan olan varlığımızı alır, ona sonsuzluk dünyası olan ruhi hayat istasyonlarında yol alacak kudretin ve değerlerin aşısını yapar.

Duygusal hazırlıkları yapılmayan zavallı masum ruhlara, âlemin bilgilerini doldurmak, onu harap etmekten başka işe yaramaz.

GÖKYÜZÜNÜN ÖĞRENCİSİ OLMAK LAZIMDIR

Muallim, bizim bütün ruh yapımızın sanatkârıdır. Eserlerindeki hatalardan sorumlu olan da muallimdir. Biz kibirli isek o sorumlu, biz sabırlı isek yine o sorumludur. Biz bütün bunlardan habersiz isek, bundan da o sorumludur. Bize sorumluluğun ne olduğunu bilen muallim lazımdır. Bu muallim; sabrın üstadı, hakikat olduğu için ilmin hayranı, hakikat tohumları ektiği ruhlardan sorumlu olmanın aşığı, hizmet ehli ve sonsuzluğa imanın sahibi insan olacaktır.

“Kendini bilen Rabb’ini bilir” sözlerinde de ifade edildiği üzere kendini bilmeyi öğrenmiş olan muallim, insanlara kendini bilmenin şifrelerini öğretendir. Muallim sınıfta her bir öğrencisini kendi öz evladı orada imiş gibi görerek, öğretmeye gayret sarf eden bir anne-babadır aynı zamanda.

Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç diyor ya: “Yeryüzünün öğretmeni olmak için gökyüzünün öğrencisi olmak lazımdır.”

Ne mutlu bu özelliklere sahip olan öğretmenlerimize.

Recep YAZGANRecep YAZGAN