Eğitim
Giriş Tarihi : 12-08-2021 14:42   Güncelleme : 12-08-2021 14:42

Prof. Dr. Nevzat Tarhan : YKS’DE Barajın İnmesi, Adaylara Avantaj Sağlayacak!

​Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdı. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT'de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacak. 2021 YKS baraj puanlarının düşürülmesini katıldığı TV programında değerlendiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu durumun adaylar için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan : YKS’DE Barajın İnmesi, Adaylara Avantaj Sağlayacak!

Tercihte bulunan adaylara ilişkin de önerilerde bulunan Tarhan, “Adaylar sevmedikleri, ilgi duymadıkları alanı kesinlikle tercih etmesinler.” tavsiyesinde bulundu.

 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, YÖK’ün 2021 YKS baraj puanlarının düşürülmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Üniversite adaylarının bu karardan üçüncü yerleştirme döneminde yararlanabileceklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunun adaylara önemli bir fırsat sunacağını söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Barajı aşamayan öğrenciler, sınava bir daha giriyordu. Bu da sınava giren öğrenci sayısını artırıyordu. İlave ek yerleştirmede baraj puanının düşürülmesi bunun önüne geçmiş olacak öte taraftan. Bu yönüyle de öğrenciler için bir avantaj.” dedi.

Kariyer Testi ile ilgi alanlarını belirleyebilirler

Üniversite adayları için meslek seçiminin önemine işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, adaylara Kariyer Testi’ni çözmelerini tavsiye etti. Üsküdar Üniversitesi web sitesinden ulaşılabilen kariyer testinde 6 yetenek alanı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Teste; sayısal, sözel, akademik ve estetik alanlarla ilgili sorularımız var. Testi çözen kişi kendisinin hangi alana yatkın olduğunun ve yeteneklerinin eleştirisini yapabilir. Bu test kişinin kendini tanımasına imkân sağlıyor. Sonuçları da hemen çıkıyor. Kariyer Testi, adayların tercih yaparken güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmesine yardım ediyor.” diye konuştu.

İlgi duyulmayan alan kesinlikle tercih edilmemeli

Meslek tercihi yaparken anne ve babanın ya da arkadaşların istekleri doğrultusunda hareket etmek yerine kişinin kendini mutlu edecek alanlarda seçim yapmasının önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ben bu bölümü niçin istiyorum, toplum mu aile mi yoksa kendim mi istiyorum, 4 yıl öylesine mi okumalıyım? Yoksa ömür boyu hem mutlu hem de başarılı olacağım bir alan mı seçmeliyim diye uzun vadeli düşünmeleri gerekiyor. Adaylar sevmedikleri, ilgi duymadıkları alanı kesinlikle tercih etmesinler.” tavsiyesinde bulundu.

Z kuşağının rehberliğe ihtiyacı var

Z kuşağının içerisinde doğdukları çağ nedeniyle aceleci ve sabırsız olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu nedenle çok çabuk hata yapmaları mümkün olabiliyor. Z kuşağının büyüklerinin rehberliğine ihtiyaçları var. Onları orta vadeli ve uzun vadeli düşündürmeye çalışıyoruz. Akademik başarı için kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Sadece somut hedefler yani evim, arabam olsun değil, soyut hedefler de belirlemeleri önemli. İyi bir insan olma, ailesine, topluma ve ülkesine yararlı bir kişi olmayı hedeflemelerini önemsiyoruz.” diye konuştu.

Anne ve babalar çocuklarına seçenek sunmalı

Meslek seçiminde anne ve babaların hatalı tutumlarına dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Anne ve babalar, ideallerini gençlere yansıtmak istiyorlar. Anne baba 18 yaşına gelen genç için seçenek sunacak. Dayatmacı olursa olumsuz sonuçlar yaşanabiliyor. Anne ve babasının dayatmasıyla girdiği bir bölümde okurken üniversiteyi terk etmek istiyor çocuk. Sevmediği için eğitimini yarım bırakıyor. Anne ve baba gerekçeleriyle birlikte fikrini söylesin. % 100 ile karar veremez %51 ile karar verilir.” diye konuştu.

Tercih uzmanlarına mutlaka danışsınlar

Tercih döneminde üniversitelerin ziyaret edilip yerinde görülmesini de tavsiye eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Tercihleri yaparken tercih danışmanlarına danışmak ve fikirlerini almak çok önemli. Mutlaka sorsunlar ve danışsınlar. Deneme yanılma ihtimali azalır. Tercihlerini başarı sıralamasına göre yapsınlar. Doğru tercihi yapmak, ustalık işidir ve gençler bilenlerden muhakkak yardım almalıdır. Tercih uzmanları, tercih danışmanları ile görüşsünler…” dedi.

Akademik kadro ve öğrencilere sunduğu imkânlar önemli

Tercih edilecek üniversitenin akademik kadrosu ve öğrenciye sunduğu imkânlara mutlaka bakılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Şehir dışında olanlar sanal üniversite turlarına baksın. Çevrimiçi eğitimi yapanlar, başarılı ve çevik üniversitedir. Üniversitenin AR-GE odaklı olması önemlidir. Üniversitelerin önemli ayakları vardır; eğitim, meslek edindirme, proje kültürü edindirme ve toplumu bilgilendirme çalışmaları. Üniversitede bilginin ticarileşmesine katkı sağlanıyor mu? Teknoloji transfer ofisi olması önemli.” diye konuştu.

İçerisinde bulunduğumuz küresel yarışta gençlerin sahip olması gereken özelliklere de dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençlerin yenilikçi ve girişimci olmaları gerekir. 21. Yüzyıl becerisini önemseyen gençler olmalı.” dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN