Sağlık
Giriş Tarihi : 24-04-2021 10:24   Güncelleme : 24-04-2021 10:24

Sağlık personelinin yararlandığı haklardan veteriner hekimler yararlanamıyor!

Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç. Dr. Habip Muruz, meslektaşlarının 24 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü'nü kutladı.

Sağlık personelinin yararlandığı haklardan veteriner hekimler yararlanamıyor!

Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Habip Muruz, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: "Sevgili arkadaşlar ve meslektaşlarım Bugün, 24 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü. Bu yılın teması Covid-19 Krizine Veteriner Hekimlerin Tepkisi.

Elbette, korkunç Corona Virüsü deneyimli veteriner hekimler için yeni bir kelime değildi, ancak COVID-19 kimsenin beklemediği bir kasırgaydı. Bu süreçte, beşeri hekimler ve yardımcı sağlık personeli, zihinsel ve fiziksel olarak büyük bir zorlukla karşı karşıya kaldılar. Onları selamlıyoruz ve sonsuza kadar onlara çok şey borçluyuz.

Veteriner hekimlerin dünyasına geri dönmeden önce onlara çok hak ettikleri bir not vermemiz gerektiğini hissettik.  Salgında veteriner hekimler diğer mesleklere kıyasla salgının ilk şokunu çok erken atlattı. Salgın ayrıca, insanlar evde evcil hayvanlarıyla daha fazla zaman geçirdikçe veya yeni evcil hayvanlar edindikçe, sağlık bakımı için talepte bir artış görüldü.

Klinisyen veteriner hekimler bu talepleri kusursuz karşıladı. Kamu ve diğer alanlarda faaliyet gösteren veteriner hekimler 7/24 saat aralıksız görev yürüttü ve yürütmeye de devam etmektedir. Her zaman karşılaştığımız fakat özellikle salgın sürecinde, evcil hayvan sahiplerinin, hayvanlarının hastalığında daha duygusal oldukları gözlemlendi.

Stres, kaygı, korku ve hatta öfke, veteriner hekimlerin günlük olarak karşılaştıkları insani duygulardan sadece birkaçıdır. Meslektaşlarımız bu sureci sakin bir tavır sergileyerek ve önce evcil hayvanın sağlığını- refahını gözeterek başarı ile yönetti. Kimi zaman da şiddete  maruz kaldı.  Veteriner hekimler bir ofiste çalışmaz.

Klinik ortamında hayvanları tedavi edebilir ve ameliyatlar yapabilir. Bazıları sadece barınakta tıbbı uygulama yapmaktadır.  Bir başkası, çalışmalarını klinik dışına çiftlik hayvanlarına sağlık hizmeti sunar.  Aynı zamanda gıda tedarikini korumada temel sorumlulukları yerine getiriyoruz. Öte yandan çevre sağlığı çalışmalarında önemli sorumluluklar üstlendik. Bir de laboratuvarda hayat kurtaran, araştırma yapan veteriner hekimler var.

Özellikle insanları korumak için tek sağlık küresel eylem planına aktif olarak katkıda bulunan bu meslektaşlarımız, salgında Covid-19 aşı geliştirme çalışmalarının öncüleri oldu. Tüm bunlar özetle, veteriner hekimlik mesleğinin ulusların gelişmesinde ne kadar gerekli olduğu ve ihmal edilmemesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Veteriner hekimler üstlendikleri görev ve sorumluluk itibariyle bir sağlık çalışanıdır.

Ancak,  ülkemizde, sağlık sınıfına dahil değildir. Bu nedenle sağlık personelinin yararlandığı her türlü haktan maalesef veteriner hekimler yararlanamamaktadır, Covid-19 aşısı da dahil.

Tüm veteriner hekimler haklı olarak bu duruma son derece tepkilidir. Artık bu mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz, sesimize kulak verilmesini istiyoruz.

HIZLI VE ETKİLİ VETERİNER HİZMETLERİ SUNMANIN ANAHTARI

Buna ilaveten Tarım ve Orman Bakanlığının teşkilat yapısı artık günümüz ihtiyaçlarına cevap verememektedir.

Küçük ve parçalı veteriner hizmetleri yapısı sorun çözmek ve güçlü öngörüde bulunmaktan uzaktır. Bütüncül bir bakış sergileyerek Türkiye’de mutlaka resmi veteriner otoritesi oluşturulmalıdır. Hızlı ve etkili veteriner hizmetleri sunmanın anahtarı budur. Bu konuda Türkiye vakit kaybetmemelidir.

Kamuda veteriner hekim açığı halen devam etmektedir. Bu amaçla, veteriner hekim istihdamı yapılmalıdır. Son olarak, YÖK tarafından yeni Veteriner Fakültesi açılmamalıdır.

Mevcutların kontenjanları yeniden güncellenmelidir. Bu duygu ve düşünce ile bütün meslektaşlarımın 24 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü kutluyorum." dedi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN