Samsun Haber
Giriş Tarihi : 06-05-2021 12:57   Güncelleme : 06-05-2021 12:57

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği’nden Türkiye Futbol Federasyonuna Mesaj

Son dönemde Türk Futbolunda yaşanan hadiselerden dolayı Samsun Akademik Odalar Birlikteliği Türkiye Futbol Federasyonuna duyuru yayınladı.

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği’nden Türkiye Futbol Federasyonuna Mesaj

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği'nin açıklamaları şöyle:

Futbol, dünyada en çok ilgi alanına sahip, izlenme oranı en yüksek olma özelliğini barındıran bir spor dalı olmakla birlikte, taraftarlık duygusunu geliştiren ve toplumları ortak paydada birleştiren bir sosyal alan olma özelliğini de taşımaktadır.

Toplumlarda değişik duygu, düşünce, inanç, yaşam biçimine sahip insanları kolaylıkla bir araya getirebilen, ortak sevinme, ortak üzülme, ortak eğlenme kültürünü benimseten özelliğe sahip olan futbol sporu, insanlar arasında yaşanan birçok ayrışmaların ve bunun yarattığı çatışmaların yaşandığı günümüzde birleştirici özelliği ile toplumlar üzerinde birçok olumlu etkiler yaratmaktadır.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, toplumlarda yaşanan onca olumsuzluklara rağmen bir sosyal rehabilitasyon aracıdır futbol.


Bu denli büyük kitlelere hitap eden ve güçlü bir etkiye sahip olan spor dalının organizasyonunda yer alan kurumların sorumluluğu da bu büyüklüğü karşılayacak nitelikte olmalıdır.

Bu denli büyük bir organizasyonu yönetmenin zorlukları tartışmasızdır, ancak kurumların görevi zor olanı çözmek, zor olanın karşısında çözüm üretmektir.

Ülkemizde yürütülmekte olanı pandemi koşullarının da yarattığı olumsuz koşullar altında sürdürülen futbol müsabakalarında yaşanılan hadiseler, sürecin yönetilmesinde birtakım zafiyetler olduğu izleniminl yaratmıştır.

Tam kapanma genelgesine ve statlara seyirci alma yasaklarına rağmen AdanademirsporBalıkesirspor ile Giresunspor-Akhisarspor maçlarında tüm kısıtlamalar göz ardı edilerek statlara alınan beşer bin olduğu belirtilen seyircinin hakemler ve saha gözlemcileri tarafından çıkartılmayarak müsabakaların genelgeler çerçevesinde oynatılmasının temin edilememesi, hem şampiyonluk hesapları içinde olan Samsunspor'a, hem de düşmemek için son şanslarını kullanan Akhisarspor'a çok büyük haksızlığa yol açmıştır.

Gerek müsabakalarda yaşanılan hakem hataları, gerekse organizasyonlara getirilen kısıtlamaların, her spor kulübü nezdinde eşit şekilde uygulanmadığını futbol kamuoyu ve akademik meslek odalarının bir araya gelmesinden oluşan Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) olarak endişe ile izlemekteyiz. Endişelerimizi haklılığı, görüntüler ve futbol otoritelerince ortaya konulan görüşlerle desteklenmektedir.

Futbol emek ve alın terinin yoğun olduğu bir alan olup, "pardon, affedersiniz, bir daha olmaz” gibi mazeretler, sarf edilen emek ve alın terinin karşılığını veremez. O yüzden bu alanda hizmet verecek kurumların, onun yönetici ve personelinin azami ölçülerde adil, dikkatli, ve güvenilir olmalarını beklemek hem spor emekçilerinin ve hem de futbola gönül verenlerin hakkıdır.

Bütün bunlar göz önüne alındığında, yaşanılan olumsuzlukların adil ve mantıklı açıklamasını ve olumsuzlukların yarattığı mağduriyetlerin giderilmesi noktasında kurumunuzun tutumunu bilmek sizlerin sorumluluğu olduğu gibi, futbol camiasının da hakkıdır.

Her şeyden önemlisi geride kalan müsabakaların, spor ahlakına yakışır, şaibe yaratmayan, herkes için adil olan ortamlarda gerçekleştirilmesinin temini önem arz etmektedir. Bu sebeple SAOB olarak gerekli özenin gösterilerek toplumların büyük bir bölümünün gönül verdiği Futbol sporuna gölge düşürülmemesi ve 2020-2021 sezonunun tarihte, şaibelerle anılmaması için gerekli hassasiyetin ve özenin gösterilmesini talep ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN