Samsun Haber
Giriş Tarihi : 01-12-2018 15:34   Güncelleme : 01-12-2018 15:34

Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı tabiat affetmiyor!

Yanlış projelendirilen Kurupelit Yat Limanı’nın yıkım etkisi 80 km’ye ulaştı

Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı tabiat affetmiyor!

Bünyesinde çeşitli çap ve türde mühendis bulunduran ve her türlü ekonomik imkâna sahip olan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kurupelit Sahiline yaptığı Marina ve Yat Limanının yanlış yere ve hesapsız kitapsız bir şekilde yerleştirilmesinin ağır yıkım etkisini bütün Atakum Sahili hissetmeye başladı.

Kurupelit Marina ve Yat Limanı’nın kıyı akıntı düzenini değiştirmeye, rip akıntılarını artırmaya ve kıyı boyunca devam eden malzeme göçünü etkileyerek yeni birikme ve aşınım alanları oluşturacağı çeşitli vesilelerle hatırlatılmasına rağmen ‘Ben yaparım ve olur’ mantığıyla hareket ederek kimseyi dinlemeyen Samsun Büyükşehir Belediyesi eski Belediye Başkanı ve onun hesap bilmez mühendislerinin yanlışlarını bütün Atakum ilçesiyle birlikte Samsun halkı ödemeye devam ediyor.

Kurupelit Yat Limanı’nın hatalı yer seçimi, yanlış projelendirme ve mühendislik hesaplamaları nedeniyle Atakum sahili boyunca 80 km’lik bir bandı tahrip etmeye başladı.

Sahillere yapılan bilimsel ve teknik görüşlerden uzak yatırımlar hem maddi hem de manevi olarak Samsun halkını zora sokmaya devam ediyor.

Kamu kaynaklarını hesapsız kitapsız heba eden yöneticilerin ve sorumluların hukuk önünde hesap vermeleri için SAMÇEP iki ay önce uyarıda bulunmuştu.

SAMÇEP uyarısında, “Samsun sahillerinin hızla tahrip olması ve devamında yok oluşunun nedeni, sahillere yapılan bilimsel ve teknik görüşlerden uzak yatırımlardan kaynaklanmaktadır” diyerek şöyle devam etmişti;

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen Kurupelit Yat Limanının bulunduğu sahillerinde tekrarlanmıştır. Bilimsel ve teknik verilerden yoksun projelendirme sonucu inşa edilen Yat limanı, bulunduğu bölgedeki dalga hareketlerini doğu istikametine yönlendirerek, doğusunda bulunan sahillerde tahribat oluşturmaya başlamış ve devam etmektedir. Yine Yat Limanı giriş ağzının yanlış planlanması neticesinde, denizin oluşturduğu su hareketleri sonucu Yat limanı içi kum toplamış, Liman kullanılabilir olmaktan çıkmış, yosun kaplanmak sureti ile deniz yüzeyinde kirlilik meydana gelmiştir. Yat Limanının Batı sınırında bulunan derenin getirdiği malzeme, 900 metrelik dalgakıranın ve 300.000 m2 liman içini daha şimdiden doldurmuş durumda olduğu görülmektedir.

KURUPELİT YAT LİMANINDA EKOLOJİK YIKIM YAŞANMAKTADIR

Marina alanında görülen (yosunlaşma vb) çevresel olumsuzlukların ana nedeni su sirkülasyonun yeterince olmamasından kaynaklanmaktadır. Suyun yer değiştirememesi; oksijen miktarında azalmaya, besin artışına (azot, fosfor) bağlı olarak da yüzeyde görülen olumsuzluklar ile ekolojik dengenin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır.

Deniz suyu sirkülasyonunun yeterince sağlanamamış olması, zamanla liman içi canlı yaşamını tehdit ederek balık ölümlerine, ayrıca turizm potansiyeli olan bu alanın estetik olarak çirkin bir görünmesine ve kötü kokular yaymasına neden olacaktır. Aşırı alg ve plankton artışının önüne geçmek için derhal önlemler alınmalıdır.

SAMSUN KURUPELİT YAT LİMANI NEDEN TAMAMLANAMIYOR!

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Atakum Kurupelit Körfezi’nde inşaatına başlanılan ve trilyonlar gömülmesine rağmen bir türlü tamamlanamayan Yat Limanının yanlış yer seçiminden dolayı atıl vaziyette kalacağı öğrenildi.

2014 yılında inşaatına başlanılan ve 2016 yılında tamamlanması planlanan proje bugün adeta terk edilmiş görüntüsü veriyor.

Yanlış yer secimi ve dalda kıran yapılırken deniz suyunun giriş çıkışının hesaplanmadığı Atakum Kurupelit Körfezi Yat Limanı Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 205 bin metrekarelik alana üzerine inşa edilen liman, 900 metre uzunluğunda mendireğe sahip olacak ve kıyı çizgisi mesafesi 380 metreden oluşacaktı.

Su derinliği ve su akıntısı hesaplanamadığı için tamamlanamayan proje su akıntısı olmadığı için teknelerin yosun kapladığı yat limanının akıbetinin ne olacağı ve şimdiye kadar ne kadar para harcandığı merak ediliyor.

YİNE MUSTAFA YURT

Akasyamhaber’in bütün uyarına rağmen Samsun Ayvacık Suat Uğurlu Barajının 500 metre yakına dinamitli patlatmalı taş ocağı açmak için KTÜ raporlarını sahte imzalarla DSİ’ye veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt Nisan 2015 yılında yaptığı açıklamada, Kurupelit Yat Limanı’nda halkın plaj özlemini giderecek platformlar tasarlanarak, denize girmelerinin sağlanacağını söylemiş ve projenin seneye tamamlanacağını belirtmişti.

Yanlış projelendirilen Kurupelit Yat Limanı’nın yıkım etkisi 80 km’ye ulaşmış vaziyette.

Uzmanlar yıkım etkisinin her geçen yılda daha da artarak büyüyeceğini belirtiyor.

adminadmin