Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 19-03-2019 10:01   Güncelleme : 19-03-2019 10:01

Samsun Mater Dolorosa Kilisesinin Tarihi

​Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli padişahlarından V. Murat verdiği özel bir izin ile kurulduğu bilinen ve dönemin belediye başkanı K. Vehbi Gül tarafından yıkılması ve kapatılması için anti-propaganda çalışmaları yapılan Samsun Mater Dolorosa Katolik Kilisesinin hikayesi.

Samsun Mater Dolorosa Kilisesinin Tarihi

Samsun'da yaşayan Katoliklere 1845 yılından bu yana hizmet veren Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı Mater Dolorosa Katolik Kilisesi’nin hikayesi, İtalyan bir kadın vatandaşın kendisine ait araziyi kilise yapılmak üzere rahiplere bağışlaması ve Hristiyan inancına büyük saygı gösteren Osmanlı Devleti’nin önemli padişahlarından V. Murat’ın verdiği özel bir izin ile 1876 yılında Samsun'a inşa edilmesi ile başladı.

 HİÇ BİR ONARIM İZNİ VERİLMEDİ

İnşa çalışmaları 9 sene sonra yani 1885 yılı içerisinde tamamlanan kilisenin güvenliği için Fransız Konsolosluğu sorumluluğu üzerine aldı. Padişahın özel izni ile kurulan kilise 1913’te ise Jön Türkler tarafından ele geçirildi. Rahipler ise çatısı akan iki küçük odaya yerleşmek zorunda bırakıldı ve yıkılmak üzere olan kilisede hiçbir tamir izni verilmedi.

Son derece sancılı sürece giren kilisenin manastır bölümleri de yıkılmaya terk edildi. Daha sonra ise padişahın verdiği resmi belgelere dahi el konuldu. Bu dönemde geçmişte nüfusunun yüzde 30'u Hristiyan olan Samsun'da, yaklaşık yüz Hristiyan vatandaş kaldı.

VEHBİ GÜL ANTİ PROPAGANDA YAPTI

Cumhuriyetin İlânı’ndan sonra da Cumhuriyet hükümetleri tarafından ibadete açık bırakılan kilise için 1976 yılında dönemin Samsun Belediyesi Başkanı Kemal Vehbi Gül ‘yıkım’ emri verdi. Tarihi değeri olan, Samsun'a ait kilisenin yıkılıp yerine park yapılması planlandı. V. Murat tarafından hoşgörü ve barışın sembolü olması amacıyla hediye edilen ve Türk hükümeti tarafından da benimsenen kilisenin yıkılmasını isteyen Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül, o dönem kilisenin merdivenlerine çıkıp halka seslenmiş ve kilisenin yıkılmasının zorunluluk olduğunu vurgulayan bir konuşma bile yapmıştı. Kemal Vehbi Gül, kentin sokaklarında araçlara çeşitli açıklamalar ve sloganlar yapıştırtarak, kilise karşıtı çalışmalar gerçekleştirdi. Papalık elçisinin ve İtalyan Konsolosluğu'ndan gelen tepkiler üzerine tarihsel ve antik değeri olan kilise park olmaktan kurtuldu. 1998 yılına gelindiğinde ise kilise onarılarak yenilendi.

 KİLİSENİN RAHİBİ BRUNİSSEN BIÇAKLANDI

3 Temmuz 2006 tarihine gelindiğinde, kilisenin rahibi Pierre Francoisse Rene Brunissen akli dengesi bozuk olan A.N. (47) adlı bir şahıs tarafından bıçaklandı. Rahip Pierre, bu çirkin olay ve yaşının ilerlemesi sebebiyle dinlenmeye çekilmek için ülkesi İtalya’ya döndü. Kilise hizmetine ise o yıldan itibaren İtalyan ve Türk olan Matteoli ailesi devam etti.

KADERİYLE YÜZLEŞİYORDU, AYİNE AÇILDI

Rahip Pierre'in ülkesine dönmesi ile görselliğini kaybetmeye başlayan Kilise'nin bakım ve onarımı 5-6 ay da bir defa yapılıyor ve hatta bazen daha uzun sürüyordu. Kilise'nin bakımına ise bu aileden başka kimse müdahale etmezken, süreçte kaderi ile yüzleşen kilise yeniden ayine açıldı. Kilise şimdilerde Samsun’daki katolik halka yeniden hizmet vermeye başladı.

Mater Dolorosa Katolik Kilisesi’nde şimdilerde, Pazartesi’den Cumartesi’ye 11 AM - 2 PM. Kutsal Ayin: Pazar günü 12 PM” saatleri arasında ayin yapılıyor.

Tolga BİRGÜCÜ/SAMSUN, (Diye Konuştu)

 

adminadmin