Samsun Haber
Giriş Tarihi : 11-07-2019 09:01   Güncelleme : 11-07-2019 09:01

Samsun Tarih Derneği'nden Tarihsel bir çalışma!

​Samsun'da faaliyet gösteren "Samsun Tarih Derneği’nden Samsun Yerel Tarih uzmanları Emin Günaydın ve Mehmet Köseoğlu'nun ve Bafra Belediyesi ortak çalışmasıyla, Bafra'da yaşanan Kurtuluş Savaşı sürecine ilişkin tarihi olayları gün ışığına çıkartan "Bafra" isimli gazete, uzun ve yorucu bir bilimsel araştırmalar sonucu hazırlanarak, Bafra'da yayımlandı. 1500 adet basılan gazete, ilçede çeşitli noktalarda ücretsiz olarak dağıtıldı.

Samsun Tarih Derneği'nden Tarihsel bir çalışma!

Gazete'nin yayım süreci ve içeriğine ilişkin açıklamalarda bulunan Samsun Tarih Derneği Başkanı ,  Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın, şunları söyledi;

Milli mücadelenin başlangıcının 100.yılı etkinlikleri kapsamında, Bafra’da yaşanan olayları anlatabilmek ve Bafra halkının o dönemde çektiği acıları hatırlatabilmek için 1919 yılının ilk altı ayını içine alan  ve Bafra’da cereyan etmiş olayları anlatan 10 Temmuz 1919 tarihli, BAFRA adında bir gazete çıkardık. Bu gazetenin çıkarılmasında bize büyük destek veren Bafra Belediyesine ve Belediye Başkanı Hamit Kılıç beyefendiye çok teşekkür ediyoruz.

"Bafra" gazetesinin 1. sayfasında "BAFRA’DA BÜYÜK MİTİNG" manşetiyle Bafra'da İzmir’in Yunan askerler tarafından işgali,   İtilaf devletlerinin Anadolu’da yaptığı faaliyetler, Pontus Rum çetelerinin katliamlarına karşı Bafra halkını bilinçlendirmek ayrıca kamuoyu oluşturmak için 27 Mayıs'ta 1919'da yapılan miting konu edildi. Gazetenin iç sayfalarında ise, 1919 yılında Bafra'da Rum çetelerinin yaptığı soygun ve katliamlara karşı Bafra halkının direnişini konu alan haberlere ver verildi. Gazetenin son sayfasında ise Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Harbiye Nezaretine "Samsun ve Bafra’da Rum Çeteleri Kısmen Dağıtılmıştır." başlığıyla gönderdiği telgrafın ayrıntılarına yer verildi.

 

 

adminadmin