Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 23-11-2017 08:48   Güncelleme : 23-11-2017 08:48

Samsun Üniversitesi bir KHK bekliyor!

Samsun Canik Başarı Üniversitesi’ne 15 Temmuz’dan önce kayyum atanmıştı.

Samsun Üniversitesi bir KHK bekliyor!

Darbeden sonra yayınlanan KHK ile kapatıldı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne devredildi.

OMÜ, binanın içini boşaltarak bir kısmını kendisi kullanmak üzere yukarıya taşıdı.

Kalan malzemeleri de bir depoya…

Ardından da burayı meslek yüksekokulu yapacağını duyurdu.

Samsun’a ikinci bir devlet üniversitesi beklenirken hazır üniversite kampüsünün meslek yüksekokulu olarak ziyan edilmesine Samsun kamuoyundan tepkiler gelince karardan geri adım atıldı.

OMÜ Rektörlüğü bir açıklama yaparak, Samsun’da kurulması gündeme getirilen ikinci üniversiteye karar verme yetkisinin Rektörlüğe ait olmadığı, işin siyasileri ilgilendiren bir husus olduğu belirtildi.

Samsun’a ikinci bir üniversite kazandırılması aklıselim herkes tarafından makul ve mantıklı karşılanıyor.

Ne var ki bu iş sadece açıklamalarda kalıyor.

Bir adım ileri gidilemiyor.

 Samsun’un eski Bakanı Akif Çağatay Kılıç bakanlığı döneminde “Samsun'da ikinci devlet üniversitesinin kurulması için mutabakat sağlanmış durumda. En kısa zamanda Samsun'daki bu üniversiteyi ikinci devlet üniversitesi olarak gençlerimizin hizmetine sunacağız” demişti.

Ardından Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın, Samsun'un ikinci üniversiteye ihtiyacı olduğunu ifade eden ve “İnşallah önümüzdeki günlerde bu konu nihayetlenecek. Milletvekili arkadaşlarımızla bu konuda çalışıyoruz” şeklindeki açıklaması Samsun’da heyecan ile karşılanmıştı.

Açıklama üzerinden iki, üç ay geçti.

Hiçbir gelişme yok.

Samsun’da un var, şeker var, yağ var ne yazık ki helva yapamıyoruz.

İkinci devlet üniversitesi kurulabilmesi için bir de Samsun Sivil Toplum Platformu oluşturuldu.

Platform Samsun’a ikinci üniversitenin ihtiyaç olduğunu belirten açıklamalar ile konunun muhataplarına bu işin bir an önce sonuçlandırması çağrısında bulundu.

Görüldüğü gibi, siyasilerinden  bürokratlarına, Sivil toplum kuruluşlarından, akademisyenlerine kadar Samsun’da her kesim Samsun Üniversitesi için ümitle müjdeli bir haber bekliyor.

Peki, bu iş nasıl olacak?

Bu iş bir KHK’ya bakıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ’ın, "Önümüzdeki günlerde yeni kanun hükmünde kararname çıkacaktır. Hem tedbir kararnamesi hem de düzenleme kararnamesi olmak üzere iki ayrı KHK'yı önümüzdeki günlerde yayınlayacağız” şeklindeki açıklaması Samsun Üniversitesi için yeni bir ümit ışığı oldu.

Samsun Üniversitesi, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan İzmir Üniversitesi'nin yine bir KHK ile İzmir Demokrasi Üniversitesi haline getirilmesi gibi bir çözüm bekliyor.

Samsun’un AK Parti Genel Başkan YardımcısıSağlık Bakanı ve milletvekillerinin yeni KHK’lar çıkmadan konuyu Külliyeye taşımaları, lobi çalışmaları yapmaları faydalı olacaktır.

Samsun, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan, Samsun Üniversitesi’nin KHK’ya eklenecek bir madde ile hayata geçirileceği müjdesini bekliyor.

Samsun Erdoğan’ı, Erdoğan da Samsun’u seviyor çünkü…

Recep Yazgan

adminadmin