Samsun Haber
Giriş Tarihi : 14-10-2021 09:27   Güncelleme : 14-10-2021 09:27

Sayıştay'ın 2020 OMÜ Raporu, usulsüz ve ilansız ihale yapıldı!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 2020 yılı Sayıştay raporunda üniversitenin geçmiş yıllara ait çok sayıda usulsüz uygulamalarının olduğu tespit edildi.

Sayıştay'ın 2020 OMÜ Raporu, usulsüz ve ilansız ihale yapıldı!

OMÜ’de Üniversite Adına Yetkisiz Birimlerce Muhasebe Sistemi Dışında Banka Hesabı Açılması ile birlikte Sayıştay tarafından ortaya çıkartılan usulsüz uygulama ve bulgular şu şekilde sıralandı.

Yapım İşi Kapsamında Alınan Cihazların Doğru Şekilde Muhasebeleştirilmemesi,

Dekanlık Görevine Mevzuatta Belirtilenden Daha Uzun Süre Vekalet Ettirilmesi,

İşçilerin Yıllık İzinlerinin Kanuna Uygun Olarak Kullandırılmaması, Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Alımların Elektronik Kamu Alım Platformuna Kaydedilmemesi,

Yeni Birim Fiyat Analizlerine Uygulanan Yerel Rayiçlerin Ticaret veya Sanayi Odasına Onaylatılmamış Olması,

Bilimsel Araştırma Projelerinin Öngörülen Sürede Tamamlanmaması,

Geçmiş Yıllarda Alınan Taşınırlardan Hiç Kullanılmamış ve Atıl Halde Bekleyen Taşınırların Bulunması,

Dayanıklı Taşınırlara Numaralandırma İşlemlerinin Yapılmaması,

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun Gereklerini Yerine Getirecek Kurumsal Altyapının Oluşturulmaması.

Sayıştay Raporunda OMÜ’de Kamu İhale Kurumu’na aykırı olarak ilansız pazarlık usulü ile tıbbi malzeme aldığı da tespit edildi.

KAMU YARARI KORUNMADI

Pazarlık usulü ile ihale yapılabilmesi için “öngörülemez” veya “olağandışı” bir şart olması gerektiği belirtilen raporda, “Kaynakların verimli kullanılması ve kamu yararının korunmasını sağlamak amacıyla gerekli şartlar oluşmadan ihalelerin istisnai bir usul olan ilansız pazarlık usulüne göre ihale edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

REKABET OLUŞTURULMADI

OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin de aldığı ilaçları, doğrudan temin şartlarına bakmadan aldığı ortaya çıktı. Rapora göre, fakülte 2020’de 118 kez ilaç alımı gerçekleştirdi ve bu kapsamda 987 bin 938 TL ödeme yaptı.

Doğrudan temin yönteminin, “stoklanması mümkün olmayan” veya “acil durumda ihtiyaç olan” ilaçlar için kullanılabileceği belirtilen raporda, “Stoklanması mümkün olan veya acil durumlara özel olmayan tıbbi sarf malzemelerinin açık ihale veya belli istekliler arasında ihale usulü kullanılarak rekabet, saydamlık ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

AKADEMİK VE İDARİ PERSONELE İNDİRİM

Raporda ayrıca hastane yönetim kurulunun, kanuna aykırı olarak sağlık merkezinin özel oda ücretinde, üniversitenin tüm akademik ve idari personeline yüzde 40 indirim yaptığı da belirtildi.

Uygulamanın hukuki olmadığı vurgulanan raporda, “Üniversite tarafından belirlenen ilave özel oda ücretlerinin, üniversite personeli dahil hizmetten yararlanmak isteyen herkese aynı tarife uygulanarak alınması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN