Sağlık
Giriş Tarihi : 28-08-2019 12:15   Güncelleme : 28-08-2019 12:15

Sinsi ilerleyen helikobakter enfeksiyonuna dikkat!

Büyük Anadolu Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, insanlar arasında fekaloral dediğimiz; dışkı ürünlerinin ağza alınmasıyla veya oral dediğimiz; tükrük ve salya ile bulaşan, mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu bilinen helikobakter enfeksiyonuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sinsi ilerleyen helikobakter enfeksiyonuna dikkat!

Helikobacter pilori midenin iç cidarında yapışarak orada çoğalan bir bakteridir diyen Uzm. Dr. Gonca Aylin Tuhta, ''Bu bakterinin mide ülserine neden olduğunu keşfeden  Prof Dr. Barry Marshall  ve Robin Warren  2005’de Nobel Tıp Ödülünü kazanmıştır.
İnsandan insana geçişi mümkündür. İnsanlar arasında fekaloral dediğimiz  ;dışkı ürünlerinin ağza alınmasıyla veya oral-oral dediğimiz ;tükrük, salya ile bulaşır  Sıklıkla kirli su, temizlenmemiş yiyecekler, ekmek gibi elle dokunulan gıdaların ağızdan alınması ve  tükürük, kusmuk ve dışkı ile doğrudan temas kurulması halinde  bulaşır.
Kalabalık ailelerde, sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde, kışlalarda, yurt ve hastane gibi insanların yakın temas içinde oldukları yerlerde sık görülüyor.
SİNSİ İLERLİYOR
Ülkemizin en önemli sorunu helikobakter enfeksiyonun yaygınlığıdır. Türkiye’de yapılan  çalışmalarda şikayeti olmayan 18-24 yaş aralığında %76,8,  22-55 yaş aralığında %84,2, gelişmiş ülkelerdeki ortalama iste yaklaşık%50 dir Batılı ülkelerde helıkobakter mikrobunun etkili tedavisi ile  oranlarda ciddi düşüşler gözlenmektedir. Türkiye’de yapılan son çalışmalarda %85 civarı değerler göze çarpmaktadır
Helikobacter pilori bulaştıktan sonra hastaların  %90’nında her hangi bir şikayet görülmez.%10’da midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlik, iştahsızlık, yorgunluk hissi, düşük kan sayımı ile  kendini gösterir.
MİDE KANSERİ RİSKİ
Ancak hastanın şikayeti olsa da olmasa da H.pilori ile enfekte kişilerin hemen hepsinde histolojik olarak bakıldığında gastiritin geliştiği görülür. Tabii bu ancak mideden endoskopi ile alınan biopsi örneklerinde saptanabilir.
Helikobacter pilorinin mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu uzun süredir bilinmektedir. Mide kanseri, en sık görülen 4. kanser türüdür ve dünya genelinde kanserden ölüm nedenleri içinde ikinci sıradadır. Ülkemizde mide kanserli hastaların yüzde 81`inde helikobakter antikoru pozitif saptanmıştır.. Bu bakterinin tespit edilmesi halinde uygulanacak olan tedavi ile birlikte mide kanserine yakalanma riskinin de azalabilmektedir.'' diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin