Fikir
Giriş Tarihi : 14-01-2021 08:11   Güncelleme : 14-01-2021 08:11

Sosyal Yaramızı Anlatan Kitap: “Farklı Boyutlarıyla Sosyal Problemler”

Korona günlerinde kitaplarla ahbaplığımız daha sıkı sürerken, bu kez elektronik bir kitap geldi adresimize. Tam adı “Farklı Boyutlarıyla Sosyal Problemler-Sosyal Politikalar Ekseninde Multidisiplinler Yaklaşımlar” olan mufassal ve muhtevalı bu kitabı KSÜ’de öğretim üyesi olan dostumuz Mehmet Yılmaz göndermiş.

Sosyal Yaramızı Anlatan Kitap: “Farklı Boyutlarıyla Sosyal Problemler”

Kitap, sosyal meselelerimizin Kahramanmaraş’taki hasbî bir hizmetkârına ithaf edilerek başlıyor: “Bu kitap, yakın zamanda genç yaşta ebedî âleme uğurladığımız, hayatı boyunca Doğu Türkistan’dan Irak’a, oradan Bosna Hersek’e kadar kimsesizlerin kimsesi olmayı şiar edinmiş olan, Türkmen balaların babası, mert adam İbrahim ARIKMERT’e ithaf edilmiştir. Uzun yıllar boyunca çocuk yuva ve yurtlarında öğretmenlik yaparak onların dertleriyle dertlenmiş, daha sonra yıllar boyunca yönetici olarak aile ve sosyal hizmetler alanında Kahramanmaraş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı olarak hizmet etmiş değerli ağabeyimiz, dostumuz İbrahim Ağabey’i rahmetle anıyor, Fâtiha’ya vesile olmasını temenni ediyoruz.”

 

TOPLUMUN HER MESELESİYLE YÜZLEŞTİRİYOR

740 sayfadan oluşan bu kitabın muhtevası hayli geniş ve bu yazının sınırlarını aşacak kapasitede bir kitaptır. Yerinde yapılan anket ve katılım-gözlemci metotla yapılan araştırma ve bilgiler bu toplumun en kenarından en merkezine kadar sosyal ve ferdî problemleri yerinde tesbit ediyor ve yetkili mercilere çâre gösteriyor. İstatistikî verilerle dolu her bölümde çeşitli sosyal ve ferdî problemlere temas ediyor. Okudukça kendi acı gerçeklerimizle yüzleşiyoruz. 

“Önsöz” kitabın gaye ve muhtevasını şöyle ifade ediyor: “Huzurlu, bütünleşmiş ve dayanışma içinde bir toplum yapısı inşa etmek için toplumsal kurumların işlevini eksiksiz yerine getirmesi ve toplumda insanların birbirine güvenmesi gerekir. Türk toplumunun değer yargıları, norm ve örfleri ahenk ve uyum içinde ‘selâm’a dayalı bir toplum yapısı öngörür. Ancak son yıllarda artan oranda sosyal problemle karşı karşıya kalmaktayız. Sosyal problemler, vücuda giren virüs gibi mekanizmayı işlemez hale getirmekte ve nasıl virüsler vücudun bağışıklık sistemini çökertiyorsa, sosyal problemler de toplumun savunma mekanizmaları olan değerlere ve normlara zarar vermektedirler. Dolayısıyla toplumsal yapı yeni problemlere de açık hale gelmektedir. Sosyal problemleri bertaraf etmenin ilk basamağı, onları tanımak ve savunma mekanizmaları geliştirmek için yeni “aşılar” geliştirmektir. Toplumun aşısı, sosyal değer ve normlarını koruyarak sosyal ve insani gelişmeyi sağlamaktır. Bu kitap, günümüz toplumsal problemlerini farklı disiplinler çerçevesinde farklı boyutlarıyla tanımlamak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla hazırlanmıştır. Kitaba bölüm yazma çağrımızı olumlu cevaplayarak özverili çalışmalarıyla katkıda bulunan yazarlarımıza teşekkür ediyoruz. Kitabın yayınlanması işini üstlenerek yayın işlemlerini hızlandıran ve kolaylaştıran İKSAD Yayınevi yetkililerine ve çalışanlarına da teşekkürü borç biliriz. Kitabın öğrencilerimize, araştırmacılara, sosyal hizmet görevlilerine faydalı olmasını temenni ediyor, yeni araştırmaları teşvik etmesini diliyoruz. Editörler: Dr. Mehmet Yılmaz, Dr. Enver Günay,

Kahramanmaraş/22 Aralık 2020”

 

Böylesine çaplı ve faydalı bir kitabın “Yazarlar” kadrosu da geniş: Doç. Dr. Aliye Akın, Doç. Dr. Özgür Altındağ, Dr. Öğr. üyesi Enver Günay, Dr. Öğr. üyesi, Ferid Önder, Dr. Öğr. üyesi Levent Sezal, Dr. öğr. üyesi Mehmet Yılmaz, Dr. öğr. üyesi Mustafa Baylan, Dr. öğr. üyesi Sena Türkmen, Öğr. gör. Dr. Mustafa Karakuş, Dr. Mehtap Karayazı, Öğr. Gör. Deniz Akalın, Öğr. gör. Ferhat Toper, Öğr. gör. Uğur Atalar, Öğr. gör. Merve Kaya, Arş. gör. Meryem Danışmaz Sevin, Arş. gör. Sefa Özbek, Arş. gör. Yasemin Ertan Koçak, Aylin Arıcı, Dilek Atılgan, Onur Çelik, Tuba İspir.

 

AİLE, ÇOCUK, YAŞLILIK, YENİ YOKSULLUK, İŞSİZLİK, GELİR DAĞILIMI…

“İçindekileri” anlatmak bu sayfalara sığmaz. Devletimizin ve hükümetlerin yıllardır üstüne durup çâre aradığı ve son yıllarda ürkütücü bir şekilde artmaya devam eden sosyal problemlerimizin ne kadar çoğaldığını fark etmek için on dokuz bölüm başlığını vermeyi gerekli gördük:

“Sosyal problemler ve sosyal politikalar”, “Gelir dağılımı ve yoksulluk”,  “Uluslararası göç ve mülteci sorunu”, “İşsizlik, istihdam sorunları ve kayıtdışı istihdam”, “Tarihsel süreçte salgın hastalıklar ve sosyoekonomik etkileri: güncel pandemi covid-19”, “Bir sistem olarak aile ve ailede kriz”, “Çocuk refahı problemleri ve çocuğun iyi olma hâli açısından koruyucu aile hizmeti: Kahramanmaraş ili uygulaması üzerine bir araştırma” “özel gereksinimli çocuğa sahip aileler ve yaşadıkları sorunlar”, “Çocuk ve okul: Akademik sorunların mikro ve mezzo düzeylerde görünümü”, “Türkiye’de yaşlılık döneminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri”, “Farklı boyutları ile sosyal dışlanma sorunu”, “Yeni yoksulluk, sosyal dışlanma ve sosyal hizmet”, “Yetişkin bireylerde madde bağımlılığı ve mücadele yöntemleri”, “Genç istihdam politikaları: türkiye ve ab ülkeleri uygulamalarının etkinlik analizi”, “Tamamlayıcı sosyal güvenlik: Türkiye’de bireysel emeklilik sistemi”, “Tarihsel uygulamalar bakımından sağlık sistemleri ve sağlık harcamaları: Yükselen piyasa ekonomilerinde betimsel bir inceleme”, “Ekonomik kalkınmada sosyal sermaye problemi”, “Turizmin çevresel kaynaklı sorunları”, “küçük ve orta ölçekli işletmelerin karşılaştıkları finansal sorunlar ve çözüm önerileri”, “Toplumsal cinsiyet bağlamında kadın sorunları.”

 

Hülâsa olarak söylersek; yetkililerin başucuna alıp her gece okuduktan sonra görev yerine ve makamına öylece gitmesi gereken bu kitap sosyal problemlerimizin azdığını, alarm verdiğini hatırlatıyor. Hatırlatma ne ki, ikaz ediyor.

 

*****

KORONA GÜNLERİNDE KİTAPTAN YANA NASİBİMİZ BOL

Kısıtlamadan dolayı hâne-i saadetimizde hapsolduğumuz korona günlerinde kitaplardan yana nasibimiz bol. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Yayınlarından çıkan üç kitap ve bir dergi geldi hânemize. “Kahramanmaraşlı Şairlerden Çocuk Şiirleri-Güldeste-”,  “Okuma Atlası” ve “Tıpkıbasım Nisan 1985-Ekim 1994 İkindi Yazıları.”

 

Son derece kaliteli baskı ve kitap estetiğine sahip bu kitapların editörü eğitimci yazar Duran Boz’dur. Editörlüğünü yine Duran Boz’un yaptığı derginin adı “Sanat Edebiyat ve Düşünce Dergisi Yitiksöz /Aralık 2020- Ocak 2021”                                                                               

Şiirseverlerin, okul çocuklarının ve ailelerin başucu kitabı özelliğine sahip ve Kahramanmaraşlı elli beş şairin yazdığı çocuk şiirleriyle dolu “Kahramanmaraşlı Şairlerden Çocuk Şiirleri-Güldeste-” gönül gözüyle okunacak bir kitap…

 

“Okuma Atlası” kitabı edebiyatla iştigal edenlerin, kitap ve okuma tiryakisi olanların, yazarların okuma mâceralarını merak edenlerin şevkle okuyacağı kesin.  “Tıpkıbasım İkindi Yazıları” büyük boydan daha büyük boy ve ciltli bir kitap. Eski yıllarda siyah beyaz sade ve süssüz mizanpajıyla üç sayfalık küçük boy gazete ebadında sanat edebiyat dergisi diyebileceğimiz “İkindi Yazıları” Andırın Postası gazetesinin eki olarak uzun yıllar yayınlandı.                                                                                                       Şiirden denemeye, hikâyeden düz yazıya kadar, hacmi küçük fakat muhtevası samimi bir yayındı. Bugün belli bir çizgide yazı ve şiir yazan birçok ismin ilk yazı tecrübesinin İkindi Yazıları’nda başladığını söyleyebiliriz.

([email protected])                                                                              

Recep YAZGANRecep YAZGAN