Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 25-01-2021 07:26   Güncelleme : 25-01-2021 07:26

Sosyolojik Bakış Açısı İle Moda Kavramı

Sosyolojik Bakış Açısı İle Moda Kavramı

Moda, özellikle giyim-kuşamda beğenilme kaygısıyla ortaya çıkan yenilik olarak tanımlanabilir. En büyük özelliği ise geçici olmasıdır. Yani kalıcı değildir, her an her şey olabilir ve eğilimler değişebilir.

Modanın sürekli değişiyor olmasının altında birçok etken yatmakta olup, en önemli unsur ise zaman olmaktadır. Toplumun; refahı, eğitimi, sosyolojisi, dünya görüşü, inançları ve gelenekleri modayı doğrudan etkileyen unsurlardır. Dolaylı olarak da; göçler, nüfus hareketleri, savaşlar, buhranlar, seyahatler, küreselleşme ve bilişim çağı modayı etkisi altına almaktadır.

İlk çağlarda örtünme temel bir ihtiyaç iken, günümüzde ihtiyacın ötesine geçerek bir tercih ve yaşam tarzı olmuştur. Ve çok büyük bir sektör olarak bütün dünyayı etkisine alarak kasıp-kavurmaktadır. Modanın hedef kitlesi ise gençler, özellikle de bayanlar olmaktadır. Ortaya atılan bir trend ister yakışsın, ister yakışmasın herkes tarafından talep edilerek sosyal bir statü halini almaktadır. İnsanlar öyle bir hipnoz ediliyor ki herkes sorgulamadan sadece talep ediyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN